Home Articole Document : 1913 cladiri prabusite la cutremur mare in Bucuresti !

Document : 1913 cladiri prabusite la cutremur mare in Bucuresti !

2643
10
SHARE

Revista Businessmagazin.ro pune o intrebare : Ce s-ar întâmpla, totuşi, în cazul unui cutremur major? Răspunsul vine dintr-un document al Ministerului Afacerilor Interne, care prezintă simularea unui cutremur de 7,6 grade şi efectele sale asupra sectorului 2 din Bucureşti. În cadrul Buletinului Pompierilor nr. 1 din 2014 este simulat cazul particular al unui seism având o magnitudine de 7,6 pe scara Richter, la o adâncime de 105 kilometri, produs în zona judeţului Vrancea la ora 2:43 dimineaţa.

Documentul arată că infrastructura municipiului Bucureşti nu ar fi afectată din cauza seismului, însă multor clădiri de locuit le-ar fi afectată structura de rezistenţă, o parte dintre acestea prăbuşindu-se.

Situaţia ar sta în felul următor: 36.772 de clădiri şi locuinţe ar fi afectate, dintre care 1.913 s-ar prăbuşi. 70.747 de oameni s-ar afla în construcţiile afectate, în vreme ce 3.721 s-ar afla în cele prăbuşite. Numărul deceselor s-ar ridica la aproximativ 1.000, iar numărul total al victimelor la peste 6.000. Toate aceste numere trebuie, desigur, raportate la numărul total al celor care locuiesc în sectorul 2, respectiv 370.000 de persoane. Un număr de aproape 25.000 de oameni sau 15% din populaţia sectorului 2 ar avea nevoie de hrană, apă, adăpost şi energie în primele 24 de ore după cutremur.

Multiplicat de cinci ori, pentru a ajunge la întreaga populaţie a Bucureştiului, asta ar însemna peste 6.000 de morţi şi peste 30.000 de răniţi, pe care îi vor prelua cele 206 ambulanţe care deservesc Bucureştiul şi sectorul Ilfov. În cât timp şi cu ce costuri de vieţi omeneşti s-ar putea realiza o operaţiune de salvare de această amploare nu poate calcula deocamdată nimeni.

harta cutremure

http://www.businessmagazin.ro/cover-story/ce-localuri-din-bucuresti-s-ar-prabusi-la-un-cutremur-de-7-6-grade-vezi-harta-cladirilor-afectate-foto-14878793

10 COMMENTS

 1. Domnule Tudor ce faceti ne bagati frica-n oase ?
  Cutremur va fi, insa nu se stie cand cu exactitate. Sincer nu vad rostul acestui articol. Ingrozeste.
  Dovada ca oamenii sunt pregatiti mai exact MAI-ul, s-au facut si fac tot felul de simulari. Dupa 1977 imi aduc aminte ca foarte multi ingineri constructori s-au pronuntat asupra majoritatii cladirilor Bucurestiului.
  Cu timpul spoiala si uitarea s-au asternut peste acest subiect extrem de delicat.
  Eu unul ma rog bunului Dumnezeu ca-n fiecare zi sa fie un cutremul de cel mult 4,5 gr. asa poate se mai descarca imensa energie tectonica si mai linisteste nelinistile multor oameni responsabili, aia care mai sunt.

   • se mai pot adauga la lista si cladirile care vor cadea din cauza celor de la Apa Nova. Astia dupe ce fac reparatii in loc de pamant umplu gropile cu nisip. Asa se infiltreaza apa in case si se lasa si terenul

 2. Multi poate-si mai aduc aminte ca la cativa ani de la cutremurul din ’77 impuscatu’ a venit cu ideea mutarii capitalei la Targoviste, poate cei care l-au sfatuit stiau ei ce stiau.

 3. Din pacate, orice oras vechi, mai ales unul lasat in paragina, e in pericol sa-si ingroape locuitorii in caz de cutremur major. Asta nu inseamna ca nu trebuie consolidate cladirile deja subrede si ca scolile, spitalele, locurile de distractie, inchisorile nu sunt pe primul loc la consolidari. De aceea, cred ca toate avertismentele, simulatiile, actiunile preventive isi au rolul lor. Totusi, ce-ar fi ca, in loc sa se bage primarii si alti politici la gherla, pe banda, si sa creasca bugetul pentru fortele de represiune, ce-ar fi, zic, sa se puna banii dati pe actiuni strict punitive intr-un buget pentru consolidarea Centrului Vechi, de pilda?

  • Au existat fonduri. Nu au putut fi folosite deoarece era nevoie ca proprietarii sa paraseasca locuintele pe perioada lucrarilor. Si cum in fiecare cladire s-a gasit cel putin un proprietar care sa nu fie de acord…
   Ideea ta cum ca banii stransi din actiuni punitive ar trebui pusi in folosul societatii intr-un mod concret e una de foarte mult bun simt. Pacat ca aia care ar trebui sa o puna in practica nu au asa ceva (bun simt vreau sa zic) 🙂
   S-auzim de bine, ca de rele ne-am saturat…

 4. 🙂 🙂 🙂 hai cu teroarea de la MAI! Altfel nu se mai poate manipula şi distruge psihologic creierul omului care încă mai ştie ce vrea.

 5. 6000 daca este in timpul saptamanii.dar daca este vineri noaptea sau sambata se mai adauga vreo 4000-5000 in centrul vechi care o sa fie un morman de daramaturi.si pentru asta vor fi de vina primarii, prim ministrul, pompierii , oricine mai putin nebunii care se baga in daramaturile alea seara de seara.de vor sa fie cool.

 6. Bucurestiul macar are ambulante si spitale, chiar daca insuficiente intr-o asemenea situatie. Imaginati-va ce se va intampla intr-un oras cu un singur spital, si acela cu deficit de medici.

 7. Acum cutremurul e Ciolos.
  Am votat un parlamentar al unui partid, ca sa obtina majoritatea in parlament, sa propuna premier, sa guverneze, etc… (acum vad ca parlamentarii cu care am votat se multumesc cu salariile de parlamentari si nu mai doresc sa guverneze…) Mai are rost sa votez?

Leave a Reply