La casele de schimb valutar ale mai multor bănci comerciale, dolarul american a fost afişat în premieră cu 4,3 lei la vânzare, după ce miercuri Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,22 lei/dolar, nivel maxim istoric în raport cu moneda românească.

Dolarul a urcat miercuri la un maxim al ultimilor 14 ani faţă de un coş de valute şi la cel mai ridicat nivel din ultimul an în raport cu euro, în condiţiile în care marile bănci şi investitorii discută posibilitatea ca moneda americană să ajungă la paritate cu moneda unică europeană, relatează Reuters citata de news.ro.

Analiştii pieţei valutare spun că leul s-a depreciat pe fondul unei tendinţe regionale de înrăutăţirea percepţiei faţă de activele emergente. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a intrat într-un coridor de apreciere deschis după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, cotaţia urcând de la 4,18 la 4,22 lei.

Pentru consumatorii din România, evoluţia dolarului este relevantă datorită faptului că importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburanţii sau bumbacul – sunt plătite în valuta americană. Aprecierea acesteia va duce inevitabil la scumpirea mărfurilor importate din afara UE.

La rândul său, moneda euro a atins un maxim al ultimelor patru luni şi jumătate, BNR afişând miercuri un curs de referinţă de 4,52 lei. De asemenea, francul elveţian a urcat uşor, până la cotaţia-referinţă de 4,2071 lei/CHF, scrie zf.ro.

 

2 COMMENTS

 1. “Analiştii pieţei valutare spun că …”
  da nu spun analistii si ca in Italia se prefigureaza cadearea guvernului “pro-european” la referendumul din 4 decembrie?
  da nu spun analistii ca madam Merkel recent a declarat ca trebuie sa continue politica primirii migrantilor (adica sinucidere)?
  si nu spun analistii si ca pacea cu Rusia cautata de Trump si scaderile masive de taxa promise de el au dat imensa incredere in SUA?
  astea-s cauzele majore, nu vrajeli cu regiunea… cam prost informati analistii astia!
  distractie va incepe cu adevarat in vara, dupa alegerile din Franta, cind BNR nu va mai putea pastra coridorul de 4,3-4,6 la Euro. Abia atunci dolarul poate sari de 5 lei….

Leave a Reply