Thursday, January 16, 2025
2.8 C
Bucharest

Donald “Duck” Trump, facut praf de greii republicani pentru afirmatiile despre NATO

Veterani republicani ai politicii externe și experți din exterior atrag atenția că sugestia candidatului Partidului Republican la Casa Albă, Donald Trump, că ar putea renunța la promisiunea NATO de a apăra automat un aliat în cazul unui atac ar putea distruge o organizație care a contribuit la menținerea păcii timp de 66 de ani și ar putea invita Rusia să comisă agresiuni, comentează Reuters.

“Afirmații de acest fel fac ca lumea să fie mai periculoasă, iar SUA — mai puțin sigure”, a declarat joi, într-un comunicat, Lindsey Graham, senator din Carolina de Sud, critic al lui Trump și una dintre principalele voci pe politică externă ale Partidului Republican, precum și membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat.

“Nu-mi pot decât imagina cum aliații noștri din NATO, în special statele baltice, se simt după ce au citit comentariile domnului Trump. Știu sută la sută sigur cum se simte președintele rus Vladimir Putin — este un om fericit”, a spus el.

Declarațiile lui Trump, făcute într-un interviu pentru New York Times, “par să îl pună de aceeași parte cu Putin”, a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Richard Armitage, adjunct al secretarului de stat în timpul administrației lui George W. Bush.

În interviul pentru New York Times, ca răspuns la o întrebare despre o potențială agresiune a Rusiei față de statele baltice — Letonia, Lituania și Estonia—, Trump a declarat că va decide dacă le va veni în ajutor numai după ce va analiza dacă respectivele țări “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”. “Dacă își îndeplinesc obligațiile față de noi, răspunsul este da”, a adăugat el.

“Este sfârșitul NATO”, a spus, pentru Reuters, Robert Hunter, fost ambasador american la Alianța Nord-Atlantică sub președinția lui Bill Clinton.

Întrebată despre afirmațiile lui Trump, șefa diplomației europene Federica Mogherini a spus că UE este conștientă că “trebuie să lucreze mai mult la capacitățile sale de apărare”, dar că SUA trebuie să fie în continuare solidare cu aliații lor.

“Este foarte simplu să îți dai seama că în lumea de astăzi, care este una destul de complicată și destul de periculoasă, ai nevoie de prieteni”, a declarat Mogherini, într-un discurs susținut la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

Într-o scrisoare semnată de un grup bipartizan de experți în securitate națională se subliniază că ‘afirmațiile inflamatorii’ ale lui Donald Trump nu reprezintă interesele Statelor Unite.

“Tăria alianțelor noastre se află în centrul acestor interese”, a precizat grupul, din care fac parte republicani de seamă, cum ar fi fostul secretar pentru securitate internă Michael Chertoff și Eliot Cohen, fost oficial al Departamentului de Stat.

SUA trebuie să mențină angajamentele NATO “față de toți aliații lor, inclusiv Polonia, Estonia, Letonia și Lituania”, se arată în scrisoare.

Senatorul american Bob Corker, președinte al Comisiei pentru Relații Externe, a declarat că angajamentul reciproc este esența Alianței Nord-Atlantice.

Însă el a adăugat că republicani și democrați “devin tot mai exasperați că majoritatea membrilor NATO nu își onorează obligațiile” privind cheltuielile militare, a precizat, într-un comunicat, Corker, republican de Tennessee.

Răspunzând sugestiei lui Trump că deciziile sale vor depinde parțial de faptul dacă statele care ar fi atacate își îndeplinesc angajamentele financiare față de Alianța Nord-Atlantică, fostul diplomat Richard Haass, președinte al Consiliului pentru Relații Externe, a spus că este important ca NATO sau orice altă alianță să nu fie văzută doar în termeni de buget.

“Mai important este beneficiul net de care au parte SUA din stabilitatea și securitatea țării sau regiunii afectate și prețul pe care SUA l-ar plăti dacă stabilitatea s-ar pierde sau interesele sale ar fi subminate”, s spus Haass pentru Reuters.

Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a stat la baza NATO în 1949 și care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a fost invocat o dată — pentru a ajuta la apărarea SUA după atacurile de la 11 septembrie 2001.

http://edition.cnn.com/2016/07/21/politics/trump-foreign-policy-interview/

Totuși, unii experți minimalizează comentariile lui Trump, chiar dacă le critică. Kurt Volker, care a fost ambasador al SUA la NATO atât în timpul președinției republicane a lui George W. Bush, cât și sub administrația democrată a lui Barack Obama, a spus că nu este recomandabil să se inducă dubii printre adversari privind consecințele cu care s-ar confrunta în cazul în care ar invada o țară.

“Putin iubește asta”, a declarat Volker. Însă el a adăugat că atitudinea europeană generală este să nu ia afirmațiile lui Trump atât de în serios. “Toată lumea știe că este campanie electorală”, a precizat el, citat de Agerpres.

————

Secretarul de stat american, John Kerry, a reafirmat joi regulile angajamentului țării sale în NATO, în special în cazul în care un stat membru ar fi atacat, puse în discuție de candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, scrie AFP.

Întrebat în legătură cu aceste afirmații în cursul unei conferințe de presă la Departamentul de Stat, John Kerry a refuzat “să intre în cursa la prezidențialele” americane, reamintind că “nu face politică”.

Cu toate acestea, la finalul unei reuniuni a coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic, șeful diplomației de la Washington a ținut “să reafirme politica americană în ce privește NATO” pentru ca “partenerii noștri din NATO să știe clar care este poziția noastră”.

“Această administrație, ca toate administrațiile, republicane și democrate din 1949, rămâne pe deplin angajată în Alianță și față de obligațiile noastre în materie de securitate conform articolului 5, baza fundamentală”, a subliniat el.

Unul din principiile de bază ale NATO este articolul 5 al Tratatului, care prevede că atacul împotriva unui membru al Alianței este un atac împotriva fiecăruia dintre ele — un punct pe care Statele Unite au ținut să îl sublinieze după atentatele de la 11 septembrie 2001 și care a servit pentru a justifica intervenția NATO în Afganistan.

La rândul său, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că ‘solidaritatea’ între membrii Alianței este o ‘valoare esențială’.

“Ne apărăm unii pe alții”, a insistat el.

Într-un moment în care țările baltice sunt îngrijorate din cauza evoluției atitudinii Rusiei, Donald Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.

În plus, candidatul republican la președinția SUA a reafirmat că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe ‘generozitatea’ americană la acest capitol. ‘Îmi doresc să pot continua să respect alianțele încheiate, dar pentru aceasta aliații trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu și-o mai pot permite’, a indicat Donald Trump.

Hot this week

Despre afirmaţiile lui Kelemen Hunor privind apartenenţa lui Călin Georgescu la Reţeaua Caraman

Liderul UDMR Kelemen Hunor a sugerat într-un interviu citat...

Secretarul General Rutte a vizitat Delegaţia Permanentă a României la NATO

Secretarul General Mark Rutte a vizitat Delagaţia Permanentă a...

MApN demonstrează : Călin Georgescu foloseşte instrumentele războiului hibrid al Rusiei în România

Ministerul Apărării Naționale a reacționat, joi, la mesajele transmise de...

Ponta îşi loveşte partidul : PSD nu e capabil să câştige alegerile

Fostul premier Victor Ponta spune că este pregătit să candideze la...

88% dintre români susţin NATO

Sociologul Remus Ştefureac pe Facebook : La începutul săptămânii viitoare...

Topics

Secretarul General Rutte a vizitat Delegaţia Permanentă a României la NATO

Secretarul General Mark Rutte a vizitat Delagaţia Permanentă a...

MApN demonstrează : Călin Georgescu foloseşte instrumentele războiului hibrid al Rusiei în România

Ministerul Apărării Naționale a reacționat, joi, la mesajele transmise de...

Ponta îşi loveşte partidul : PSD nu e capabil să câştige alegerile

Fostul premier Victor Ponta spune că este pregătit să candideze la...

88% dintre români susţin NATO

Sociologul Remus Ştefureac pe Facebook : La începutul săptămânii viitoare...

MAE despre diversiunea Patruşev : aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, miercuri, la mesajele controversate ale...

Premierul Ciolacu anunţă reducerile pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a fost azi la Ministerul de...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img