Veterani republicani ai politicii externe și experți din exterior atrag atenția că sugestia candidatului Partidului Republican la Casa Albă, Donald Trump, că ar putea renunța la promisiunea NATO de a apăra automat un aliat în cazul unui atac ar putea distruge o organizație care a contribuit la menținerea păcii timp de 66 de ani și ar putea invita Rusia să comisă agresiuni, comentează Reuters.
“Afirmații de acest fel fac ca lumea să fie mai periculoasă, iar SUA — mai puțin sigure”, a declarat joi, într-un comunicat, Lindsey Graham, senator din Carolina de Sud, critic al lui Trump și una dintre principalele voci pe politică externă ale Partidului Republican, precum și membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat.
“Nu-mi pot decât imagina cum aliații noștri din NATO, în special statele baltice, se simt după ce au citit comentariile domnului Trump. Știu sută la sută sigur cum se simte președintele rus Vladimir Putin — este un om fericit”, a spus el.
Declarațiile lui Trump, făcute într-un interviu pentru New York Times, “par să îl pună de aceeași parte cu Putin”, a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Richard Armitage, adjunct al secretarului de stat în timpul administrației lui George W. Bush.
În interviul pentru New York Times, ca răspuns la o întrebare despre o potențială agresiune a Rusiei față de statele baltice — Letonia, Lituania și Estonia—, Trump a declarat că va decide dacă le va veni în ajutor numai după ce va analiza dacă respectivele țări “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”. “Dacă își îndeplinesc obligațiile față de noi, răspunsul este da”, a adăugat el.
“Este sfârșitul NATO”, a spus, pentru Reuters, Robert Hunter, fost ambasador american la Alianța Nord-Atlantică sub președinția lui Bill Clinton.
Întrebată despre afirmațiile lui Trump, șefa diplomației europene Federica Mogherini a spus că UE este conștientă că “trebuie să lucreze mai mult la capacitățile sale de apărare”, dar că SUA trebuie să fie în continuare solidare cu aliații lor.
“Este foarte simplu să îți dai seama că în lumea de astăzi, care este una destul de complicată și destul de periculoasă, ai nevoie de prieteni”, a declarat Mogherini, într-un discurs susținut la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington.
Într-o scrisoare semnată de un grup bipartizan de experți în securitate națională se subliniază că ‘afirmațiile inflamatorii’ ale lui Donald Trump nu reprezintă interesele Statelor Unite.
“Tăria alianțelor noastre se află în centrul acestor interese”, a precizat grupul, din care fac parte republicani de seamă, cum ar fi fostul secretar pentru securitate internă Michael Chertoff și Eliot Cohen, fost oficial al Departamentului de Stat.
SUA trebuie să mențină angajamentele NATO “față de toți aliații lor, inclusiv Polonia, Estonia, Letonia și Lituania”, se arată în scrisoare.
Senatorul american Bob Corker, președinte al Comisiei pentru Relații Externe, a declarat că angajamentul reciproc este esența Alianței Nord-Atlantice.
Însă el a adăugat că republicani și democrați “devin tot mai exasperați că majoritatea membrilor NATO nu își onorează obligațiile” privind cheltuielile militare, a precizat, într-un comunicat, Corker, republican de Tennessee.
Răspunzând sugestiei lui Trump că deciziile sale vor depinde parțial de faptul dacă statele care ar fi atacate își îndeplinesc angajamentele financiare față de Alianța Nord-Atlantică, fostul diplomat Richard Haass, președinte al Consiliului pentru Relații Externe, a spus că este important ca NATO sau orice altă alianță să nu fie văzută doar în termeni de buget.
“Mai important este beneficiul net de care au parte SUA din stabilitatea și securitatea țării sau regiunii afectate și prețul pe care SUA l-ar plăti dacă stabilitatea s-ar pierde sau interesele sale ar fi subminate”, s spus Haass pentru Reuters.
Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a stat la baza NATO în 1949 și care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a fost invocat o dată — pentru a ajuta la apărarea SUA după atacurile de la 11 septembrie 2001.
http://edition.cnn.com/2016/07/21/politics/trump-foreign-policy-interview/
Totuși, unii experți minimalizează comentariile lui Trump, chiar dacă le critică. Kurt Volker, care a fost ambasador al SUA la NATO atât în timpul președinției republicane a lui George W. Bush, cât și sub administrația democrată a lui Barack Obama, a spus că nu este recomandabil să se inducă dubii printre adversari privind consecințele cu care s-ar confrunta în cazul în care ar invada o țară.
“Putin iubește asta”, a declarat Volker. Însă el a adăugat că atitudinea europeană generală este să nu ia afirmațiile lui Trump atât de în serios. “Toată lumea știe că este campanie electorală”, a precizat el, citat de Agerpres.
————
Secretarul de stat american, John Kerry, a reafirmat joi regulile angajamentului țării sale în NATO, în special în cazul în care un stat membru ar fi atacat, puse în discuție de candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, scrie AFP.
Întrebat în legătură cu aceste afirmații în cursul unei conferințe de presă la Departamentul de Stat, John Kerry a refuzat “să intre în cursa la prezidențialele” americane, reamintind că “nu face politică”.
Cu toate acestea, la finalul unei reuniuni a coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic, șeful diplomației de la Washington a ținut “să reafirme politica americană în ce privește NATO” pentru ca “partenerii noștri din NATO să știe clar care este poziția noastră”.
“Această administrație, ca toate administrațiile, republicane și democrate din 1949, rămâne pe deplin angajată în Alianță și față de obligațiile noastre în materie de securitate conform articolului 5, baza fundamentală”, a subliniat el.
Unul din principiile de bază ale NATO este articolul 5 al Tratatului, care prevede că atacul împotriva unui membru al Alianței este un atac împotriva fiecăruia dintre ele — un punct pe care Statele Unite au ținut să îl sublinieze după atentatele de la 11 septembrie 2001 și care a servit pentru a justifica intervenția NATO în Afganistan.
La rândul său, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că ‘solidaritatea’ între membrii Alianței este o ‘valoare esențială’.
“Ne apărăm unii pe alții”, a insistat el.
Într-un moment în care țările baltice sunt îngrijorate din cauza evoluției atitudinii Rusiei, Donald Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.
În plus, candidatul republican la președinția SUA a reafirmat că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe ‘generozitatea’ americană la acest capitol. ‘Îmi doresc să pot continua să respect alianțele încheiate, dar pentru aceasta aliații trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu și-o mai pot permite’, a indicat Donald Trump.
Fac si ei cum fac si-ai nostri,identifica un segment de electorat unde stiu ca stau mai prost in sondaje si directionat pt acel esantion lanseaza o teorie pe placul acestuia,una din top-ul listei de preferinte.La ei lucrurile stau political mai corect ca la noi,electoratul nostru are un esantion important poate chiar decisiv in stabilirea scorului final care asteapta sa li se dea ceva concret,un procent la salariu,pensie,o gratuitate,lunar o punga cu malai si inca ceva pe-acolo.Din pacate acest electorat sarac pe care-l poti mitui electoral foarte usor face diferenta sau merg la aia chiar foarte prosti.
Si la americani este la fel,au si aia saracii lor care nu sunt deloc putini la numar, numai ca acolo viseaza la pungi mai mari si la impozite mai mici.Si “tiribomba” lui Trump tot la bani se refera de fapt si probabil doreste ca sa obtina castiguri mai mari din aportul lor la NATO.Nu isi imagineaza cum ar fi si pentru ei sa se trezeasca izolati pentru ca toata Europa poate sa ajunga sub dominatie ruso-islamista.
Cind un nemernic – bolnav psihic si de putere si intr-atit de abil si machiavelic incit i-a ‘tras’-o pina si diplomatiei si serviciilor secrete occidentale – este chiar presedintele Turciei, adica cea de-a sasea fortza militara in NATO (dupa USA, Germania, Franta, Anglia si Italia), iar un altul – ‘führer’-ul Donald Trump! – se califica chiar in finala prezidentialelor din USA, mai poate fi considerata Terra o planeta … sanatoasa la cap?!?
Pai daca un stat nu e demn de NATO , nu-si indeplineste contractul atunci ii spui asta inainte de conflict il scoti din NATO si nu dupa. Adica hai sa gasim un motiv ca acum nu-mi mai convine.
Trump e un basist doar ca made in USA. Categoriile de oameni si tipologia e cam la fel peste tot.
———–
D-aia nu e bine sa stam linistiti ca ne apara altii si nici sa latram la rusi cand nu e cazul cum latra javra ordinara stiind ca are dulaul in spate. Altfel n-ar fi zis nici miau marele nostru curajos lingator capion de lins clante la ambasade.
Cu siguranta sunt multi nostalgici filokremlinisti prin tara noastra dar nu trebuie ca toti cei care fac apel la prudenta sa fie automat etichetati drept aia.Pentru ca sunt altii mai in putere sa latre la Putin iar noi trebuie sa ne vedem mai bine de intarirea apararii noastre.
Super. Pai sa mai trimitem in continuare militari in tari bombardate initial de SUA si apoi luate sub egida NATO, zic!
Declaratii de campanie electorala. Cu totul altfel va fi din postura de presedinte, daca va fi ales. Oricum, este cam zgubilitic si seamana al naibii de bine cu ministrul de externe britanic.
Mare dobitoc, trump..etistul asta.
stati linistiti ca noi nu contam oricum. Trump se refera la Japonia, Coreea, Germania – acolo sunt banii.
Romania e o creatie a regimului Clinton, e normal sa avem doar propaganda democrata, via Soros.
Daca pentru colegii Republicani, Trump este stinjenitor, pentru mine este expresia maxima a ceea ce se poate defini “insane”. E nelinistitor gindul ca devenit , probabil Presedinte S.U.A. , gindul ca va avea ultimul cuvint in politica internationala, poltica militara si financiara. Nu ma consoleaza afirmatia dl-ului Kurt Volker care spune ca e doar campanie electorala.
Tot ce a spus si cum a spus, este hirtia de turnesol al unei parti a Americii departe de valorile si viziunea raporturilor cu Europa asa cum ne obisnuisera Administratiile precedente.
Personajul este arogant la modul hiperbolic si nu e doar o aparenta: gestualitatea, expresia faciala, vocabolarul cel putin discutabil ne prezinta o specie politica plina de neprevazut.
Sper sincer sa nu poata ajunge sa reprezinte America mai ales in acest segment temporal extrem de complicat si periculos.-