Dorin Cocoş a fost audiat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat alături de fiul său Alin Cocoş, de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi de foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), pentru fapte de corupţie în legătură cu soluţionarea unor cereri de desăgubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.

Dorin Cocoş le-a spus judecătorilor că doreşte să fie judecat prin procedura simplificată, că recunoaşte toate acuzaţiile care i se aduc de către anchetatori şi că doreşte să se ţină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.

În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să dea şi o declaraţie, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele. Cocoş a arătat că îl cunoştea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 şi că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP.

“Ulterior am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere”, a arătat Dorin Cocoş în sala de judecată.

El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

“Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri”, a arătat Cocoş.

Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoş a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

“Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. În 2013 am cunoscut-o şi pe Alina Bica. Niciodată nu am vorbit cu aceasta de bani sau terenuri”, a arătat Cocoş.

Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să explice şi contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soţii Olguţa Chiriac.

“Fosta mea soţie Olguţa Chiriac avea un teren în Snagov. Fiul meu avea nevoie de bani, fosta soţie şi fiul au vândut terenul către Mihăilescu. Este adevărat că ştiam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. Ştiam că ea este şefa DIICOT şi că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă doreşte Alina Bica, pentru că nu se ştie niciodată … Ea era şefa DIICOT şi a fost în comisia ANRP”, a explicat Cocoş.

El a arătat că “era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă”. “Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic în ANRP, dar eu personal nu l-am ajutat politic pe Diacomatu. I-am spus că îl ajut politic doar ca să îl linişteşc”, şi-a încheiat Cocoş declaraţia.

Audierile în acest dosar se vor relua în 8 septembrie, au stabilit judecătorii ICCJ.

În dosarul “Bica 1” sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecată, în acelaşi dosar, şi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată iniţial în dosarul “Bica 2”. În urma unei decizii a instanţei supreme, dosarul “Bica 1” include toate acuzaţiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit ca membru în comisia ANRP, precum şi acuzaţiile faţă de Dorin şi Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

9 COMMENTS

  1. Bravo, dle Cocos, ai confirmat schema cu miscarea mitei din buzunar in buzunare si cont in cont, ziaristii de investigatie te salutant! Mai ramane chestiunea cu “sprijinul politic” pe care il ofereai peste bacsisurile in bani lichizi, aici mai ai de facut precizari. Fiindca, in afara de Bica nici o ” marime” a regimului Basescu nu e numita in declaratiile dtale si asta, stimabile, face schema sa schioapete oricate zerouri i-ai pune in coada.

  2. Abia acum ne dăm seama că am îmbătrînit cînd s-a împlinit 25 de ani de democraţie. O democraţie tomnatică cu iz de conservare eternă peste iernile care vor veni(a se citi reforma cu manifestări profesioniste permanent comunisto-impunătoare pe zi ce trece mult în forţă). Toamna se pun conservele dar în românica, conservele se pun de 25 de ani de zile şi totuşi rezistă! De ce? Pentru că şi listele impuse la alegeri cu nume şi prenume a unor cutii de carton ambalate(a se citi oameni politici cu diplome fără număr şi fără educaţie), care au lipit buzele sau afişele frumos fotoshopate alături de precipitaţiile sau spumele scoase pe gîtlejul ori buzunarul în care alunecă orice în afară de respect, demnitate şi onoare. Parcă în politica românească erau numele unor partide politice cu statut diferit şi constatăm că programul generalizat e CONSERVATOR! Conservă: partidul, politica, instituţiile oricare ar fi ele, legislaţia cît şi pedepsirea, casele dar şi pămîntul sau pădurile, totul! O mînă de sare şi ceva condimente trebuie pus ca să nu fermenteze spre împuţire sau mucegai, puneţi ceva aromă ca să nu lăsaţi dîra creierului ars de atîta lene. După 25 de ani de conservare(a se citi furăciuni ascunse prin lege), acum s-au trezit prin zgîlţîire că-şi amintesc cîte ceva dar puţin şi o mică parte încît pot scăpa de condimentele conservatoare. Ce să spun? Rămîi în băloşenia ta şi nu uita că mai ai compania celor pe care i-ai lăsat în urmă spre plimbare în jurul borcanului acoperit şi uns cu miere pentru lipicioşii de carton pros(t-s)crişi în ‘Top Forbes 100′, hoţii democraţiei impuse şi prost implementată intenţionat. Strigă mă: CUCRIGU’ de-ţi adună toate găinile să-ţi facă ouă şi trezeşte-i pe toţi capii cocoşaţi de atîta evitare şi pe alese, c-altfel eşti varză tocată aruncată în container! Nu-l uita piciorul pe care-l ţineai pe coafura-ţi zilnică cît şi pe jugulara pe care scoteai vorbe dulci la ochi dulci pentru ”un ochi la slănină şi altul la făină” ori ”şi cu botul uns şi cu slănina-n pod” că o să rămîi ” şi f*t*t în c*r şi cu banii luaţi”(a se citi sănătatea în loc de bani luaţi) de te duci ”p*l*i de zestre”. scuze pt. ultima frază dar e reală.

  3. 🙂 pe cuvînt de onoare(pentru că e la modă), modul în care se distruge imaginea unei instituţii fie ea: preşedinţie, insigna sau diplomă ori merit pentru ceva bun! Pur şi simplu e dezonoare şi aberaţie!(părerea mea). Cum să-i dai lui Băsescu un merit, sau distincţia ori medalia MEDIATOR DE ONOARE? Poate mediator în RĂU, pro-violenţă, pro-furat, pro-minciună, pro-manipulare, pro-sărăcire a propriului popor sau pro-orice strict în rău dar nimic bun şi bine sau mediere corectă pe drumul cel bun şi adevărat: lege şi dreptate!**Foștii președinți Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, precum și Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, vor primi, miercuri, titlul de ”Mediator de Onoare”.**http://www.stiripesurse.ro/eveniment-inedit-cu-iliescu-basescu-si-constantinescu_967147.html
    :)) o aberaţie şi un pupic scîrbos nici că mai putea fi!(butoiul cu smoală)

  4. Isi face cineva iluzii ca banii din spagile de la ANRP au ajuns doar la cei nominalizati de Cocos ? Cu certitudine au ajuns si la politicieni de frunte, in special de la PDL, care i-au asigurat protectie. Oare DNA chiar nu stie ?! Cand se va face ordine in dosarele DNA, o sa ne punem mainile in cap.

  5. Ăștia ne-au tăiat nouă salariile și pensiile,au subjugat libertatea presei,și-au trăit traiul,ne-au mâncat mălaiul și peal lor și pe al nostru,s-au lins pe degete,au dat și primit șpagă și le-a plăcut!Ăștia n-au conștiință!Regretă doar că au fost prinși!
    Am evitat să abordez subiectul următor findcă e unul nu ușor.N-aș vrea să iau părți
    I se rupe capul lui Ponta că vezi Doamne ce a spus despre unguri,ce a insinuat…Eu n-am auzit din partea oricărui oficial maghiar fie de importanță mică,scuze pentru Spânzurarea lui Avram Iancu,pentru Zi de doliu de ziua națională a noastră și pentru mult altele,steagul,NIMIC!Eu l-aș critica pe Ponta pentru performanță în pas de melc a guvernării și pentru toate mutările lui ilogice (ieșirea din PSD,etc)
    Domnul Ponta,ca să evite aceste supărări care nu-s justificate de data asta din partea ungurilor,să se ocupe mai bine de guvernare.Și Ceaușescu ne-a lăsat cu datorie 0 la creditorii internaționali dar n-am scăpat de foame.Acum Ponta are noroc că se poate scuza cu seceta.Dar putea lua niște măsuri din timp,și încă poae pentru anul vitor.Se poate?

  6. Incredibil în ce v-aţi transformat! Un tabloid televizat! Subiecte diverse rar, dar morţi şi procese-justiţie-DNA: de orice fel, plîngăcioşi non-stop, neputincioşi cît cuprinde şi multe altele gen OTV-DDTV -MĂRUŢĂ-ANTENASTARS!!! Nu mai putem suporta tabloidizarea voastră! Prea mult pentru mulţi inclusiv pentru mine care găsesc momentul distractiv aproape din orice porcărie! Chiar aţi pus capac în ultima perioadă multora dintre noi!(ştiu ce înseamnă televiziune dar e prea mult! e părerea mea) CE-I MULT STRICĂ ÎNTOTDEAUNA!

  7. Alt fenomen pe care eu,ca om deja nu-l mai înțeleg și nu pot fi solidar.Revista care acum 8 luni a fost întâmpinată cu gloanțe de extremiști,își bat joc acum de copilul scufundat…Pot să mai fiu eu solidar cu victimele de la atentat când eu,eprimându-mi solidaritatea cu totuși un copil mort,să-și bată o revistă joc?Cu morții,copiii și sfinții nu e de glumă.Te întreb ca jurnalist: Batjocorirea unui copil într-o revistă,asta să fie libertatea presei pentru care orice jurnalist luptă?N-are libertatea presei niște limitări morale?
    Sunt revoltat față de batjocorirea revestei față de copilul mort iar mesajul scris e de greață

  8. Dar de ce nu spune si cate lovele au ajuns la Base , unul dintre stapanii lui… Ori la Nastase … Si lista poate continua….

Leave a Reply