Guvernul Grindeanu primeste doua lovituri serioase din partea unor parteneri externi.
Constat ca nu exista nici o voce din UE si NATO care sa sustina demersurile acestui cabinet in legatura cu ordonanta, cu toate ca in Constitutia Romaniei e prevazuta posibilitatea Guvernului de a utiliza ordonante.
Lipsa de preocupare pentru sprijin extern sau poate imposibilitatea de a gasi unul vor cantari mult in evolutia pe termen scurt a guvernului actual.
Departamentul de stat al SUA, echivalentul Ministerului Afacerilor Externe, critică decizia Guvernului Grindeanu de modificare a Codului Penal prin OUG.
Purtătorul de cuvânt al U.S. State Department, Mark Toner, a declarat că în joc sunt credibilitatea internațională a României și atractivitatea în fața investitorilor străini.
„Statele Unite sunt profund preocupate de măsurile recente adoptate de Guvernul României, care subminează statul de drept și slăbesc responsabilitatea pentru infracțiunile financiare și legate de corupție”, a declarat Toner potrivit Associated Press.
Departamentul de Stat este deja condusa de echipa lui Donald Trump, iar premierul Grindeanu si presedintele Camerei Deputatilor Dragnea au fost recent in SUA.
Ordonanța de urgență emisă marți seară de guvernul de la București care relaxează pedepsele penale pentru acuzațiile de abuz de putere și conflict de interese reprezintă un pas înapoi pentru statul de drept în România, a declarat președintele Comitetului pentru afaceri economice, știință, tehnologie și mediu al Adunării Parlamentare a OSCE, deputata portugheză Nilza Sena, îndemnând executivul român să abroge respectiva ordonanță, se arată într-un comunicat al OSCE.
“Ordonanța de urgență emisă de autoritățile de la București reprezintă un regres pentru statul de drept în România, cu potențial de a submina progresele făcute de procurorii și judecătorii români în combaterea corupției”, a declarat președintele Comitetului pentru economie și mediu al Adunării Parlamentare a OSCE. “Eforturile anticorupție trebuie întărite, nu slăbite, iar în acest scop îndemn guvernul român să abroge această ordonanță controversată”, a menționat Nilza Sena.
Aceasta notează că Adunarea Parlamentară a OSCE a lansat apeluri repetate pentru intensificarea eforturilor țărilor membre de a combate corupția și a consolida statul de drept.
În cea mai recentă declarație, adoptată la sesiunea anuală din iulie 2016 de la Tbilisi, Adunarea Parlamentară a chemat la “responsabilitate democratică și juridică pentru a combate corupția și a asigura o mai mare integritate politică”, și a subliniat că fenomenul corupției contribuie la amenințări globale “precum terorismul, criminalitatea organizată transnațională, ca și la activități economice ilicite”, se mai arată în comunicatul OSCE.
Romania este stat membru OSCE.