Singurul proiect industrial de anvergura al statului roman este derulat in prezent prin compania Transgaz. Doua evenimente importante au avut loc ieri : inaugurarea unei statii esentiale pentru proiectul continental BRUA si crearea unui hub de gaze in care Romania detine pachetul majoritar de 51%. Proiectul BRUA, legat si de zacamintele de gaz romanesc din Marea Neagra, este unul benefic pentru economia romaneasca, in ciuda unor mesaje populiste si mistificatoare vehiculate de ceva timp in spatiul public.
Toate aceste decizii excelente sunt in disonanta insa cu evolutia restului pietei de energie din Romania, cu anacronismul ANRE si lipsa investitiilor in alte companii de stat unde domina incompetenta : Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, CEO Oltenia si altele.


SNTGN Transgaz SA, operatorul de transport și sistem (OTS) din România și Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare din Austria, au semnat un Acord de Cooperare în vederea înființării societății române pe acțiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT). Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz SA România, de domnul Ion Sterian, director general și din partea Central European Gas Hub AG, de domnul Gottfried Steiner, CEO.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înființarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe) și va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT). Transgaz va deține 51% din acțiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct. România se bucură de o poziție geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din SE Europei.

Romania are o rețea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producției interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an și un consum de aproximativ 11 mld.mc/an. Rețeaua este operată în mod profesionist de Transgaz și dispune de cele mai bune condiții esențiale pentru crearea unui hub de gaze funcțional, lichid și bine acceptat pe piața energetică. – 2 – Hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieței gazelor naturale, anume aceea de a construi o piață liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalități de susținere a clienților vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situații excepționale și total integrată în Uniunea Energetică Europeană.

Hub-ul presupune regândirea tuturor activităților din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacționarea gazelor naturale cu scopul obținerii celor mai bune prețuri ale gazelor la un moment dat. Transgaz, în calitate de operator al Sistemului Național de Transport gaze naturale din România, susține acest proiect, având cunoștințe profunde în domeniul pieței gaziere naționale și o experiență multianuală în operațiuni tehnice din țară. Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacționare din Austria, aduce în asociere cunoștințele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei. Prin înființarea “Romanian Gas Hub” părțile doresc să asigure pe piață un cadru de tranzacționare lichidă a gazelor naturale în România și să sprijine comercianții gazieri în derularea afacerilor lor.

Ion Sterian, Director General al Transgaz SA: “Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică și financiară a României. Transgaz are capacitatea și know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acționarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale țării. După implementarea calendarului privind înființarea noii societăți, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii/ entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB , ș.a “. Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG: “România având un sistem mare de conducte gaziere și o producție națională de gaze ridicată, asigură condițiile ideale pentru un cadru de tranzacționare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacționare din centrul și estul Europei și este mândru să susțină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România.”

Central European Gas Hub: Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare (PVT) din Austria și asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaționale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piața austriacă și cehă sunt oferite pe platforma PEGAS prin cooperare între Powernext și CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) și Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una din platformele de tranzacționare de top din Europa Centrală cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH și un volum comercializat de 133 TWh pe piața bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018). Pentru mai multe informații: www.cegh.at

Transgaz: SNTGN TRANSGAZ SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiții de siguranță, eficiență şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România, în conformitate cu standardele UE de performantă şi mediu înconjurător. Transgaz este o prezență activă pe piața de capital din România, fiind listat la Bursa de Valori București. 58.5097% din acțiuni sunt deținute de Statul Român prin Ministerul Economiei iar 41.4903% (free-float) de către acționari minoritari. Compania operează o rețea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 mld.mc și a gestionat în anul 2018 o cantitate de 13.07 mld. mc. gaze naturale. În calitate de operator de sistem și de transport gaze naturale certificat conform celui de- Al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 TRANSGAZ este membru ENTSOG. Pentru mai multe informații: www.transgaz.ro

Un alt eveniment important pentru piata romaneasca si europena a energiei a avut loc ieri :

SNTGN Transgaz SA a inaugurat Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care se dezvoltă în contextul necesității diversificării surselor de gaze în țările din UE. Evenimentul a avut loc în prezența unor înalți oficiali români și europeni. Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Economiei, domnul Ilie Călin Bodea, a prezentat cu prilejul evenimentului, mesajul Ministrului Economiei, domnul Niculae Bădălău.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Ungaria. Cu prilejul evenimentului menționat, domnul Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, a declarat: “Prin modul în care a gestionat până acum proiectul BRUA, Transgaz a dovedit că este capabil să gestioneze inițiative strategice de amploare europeană. BRUA este în grafic, așa cum am spus de fiecare dată, iar în perioada următoare vom continua să inaugurăm noi obiective de investiții din cadrul acestui proiect. Mulțumesc tuturor angajaților Transgaz, precum și tuturor contractorilor, pentru efortul depus. Pe lângă BRUA, Transgaz gestionează, simultan, alte proiecte majore de investiții, precum cele care permit dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale astfel încât fiecare comunitate locală să aibă acces la gaze, dar și gazoductul Ungheni-Chișinău, care va duce la creșterea gradului de securitate energetică regională și va oferi o nouă perspectivă economică și energetică Republicii Moldova. Tuturor acestor provocări le-am făcut față cu succes, prin munca, profesionalismul, seriozitatea, responsabilitatea și devotamentul nostru față de misiunea Transgaz și față de angajamentele asumate de România în acest domeniu”.

PROIECTUL BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podișor – Recaș 32” x 63 bar în lungime de 479 km, precum și 3 stații de comprimare gaze naturale (STC Podișor, STC Bibești şi STC Jupa) fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria. Stația de Comprimare Gaze Jupa este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32” SCG Bibești – SCG Jupa, DN 32” SCG Jupa – Ungaria, DN 20” Vest 1,DN 20” Vest 2.

Scopul SCG Jupa- județul Caraș Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atât din direcția Bibești către direcția Ungaria, cât și din direcția Ungaria către direcția Bibești. STC Jupa include două Unități de Comprimare a Gazelor (una în funcțiune și una de rezervă) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA având o putere de 4,6 MW/buc fiecare și compusă din: – Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop creșterea presiunii gazelor în vederea transportului; – Turbina de gaze SOLAR CENTAUR 50, care este motorul de acționare al compresorului centrifugal. Valoarea contractului de execuție la 31.08.2019 (fără mentenanță) pentru STC Jupa este de 103,56 milioane lei. Valoarea celor 2 unități de comprimare instalate în STC Jupa este de 12,6 milioane Euro.

4 COMMENTS

  1. Sa ne bucuram ca trece o teava prin curtea noastra care face ca benzina si gazul sa fie mai ieftine in tari care ne blameaza si ne insulta la toate aniversarile si care sunt pe locul 80 in producria petroliera? Si pe vremea lui G G Dej cand kw de lumina era 15 bani si se construiau hidrocentrale se spunea ca romanii vor plati aproape 0 lei prin anul 2000….ce gluma cu actionar majoritar rusesc25% Iar ce spune mincinosul de la gaze pus de viorica ce sa zicem?Șeful Transgaz și-a trecut în CV că e inginer, cu studii de lungă durată. În realitate, este doar subinginer
    Citeşte întreaga ştire: Șeful Transgaz și-a trecut în CV că e inginer, cu studii de lungă durată. În realitate, este doar subinginer (sursa libertatea) Cam asa arata informatia corecta http://new.transgaz.ro/sites/default/files/brosura_transgaz_varianta_finala.pdf
    Ziarul ,,servus” publica mai mult o harta cu euroregiuni decat ce se vrea

  2. Exista cumva vreun program national care sa extinda alimentare cu gaze naturale a populatiei?

Leave a Reply