Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că a solicitat Guvernului ca în această săptămână „să elimine corvoada numită Formularul 088”.

Potrivit acestuia, în 2016, acest formular a fost “coşmarul” oamenilor de afaceri, „o povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv”.

„De altfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am şi dovedit acest lucru, eliminând cele 102 taxe nefiscale. Continuăm! ANAF-ul trebuie să-şi facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecţi. De aceea, am cerut guvernului #PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită ‘Formularul 088’!”, a scris Dragnea, pe Facebook.

El a menţionat că nu există implicaţii bugetare, din contră măsura „va stimula crearea de noi companii”.

6 COMMENTS

 1. Asta e la fel cu aia cu “taxa pe stalp”. Oare cine ghici ciuperca PSD a introdus formularul asta in 2015 ?

 2. o mostra de rea vointa aka “incompetenta” a tehnocratilor. de pe blogul fostului director ANAF (am intrat ca sa vad daca el a dat formularul 088, in timpul guvernului Ponta si DA: in timpul lui PONTA S_A DAT FORMULARUL 088). dar sa revenim la ce scrie omul asta pe care nu-l iubesc, dar paragraful asta imi pare logic:
  Evolutia incasarilor, atat in ceea ce priveste veniturile de natura fiscala cat si a celorlate venituri bugetare arata si unui diletant drumul catre care se indrepta guvernarea tehnocrata. Care a fost reactia conducerii MFP la semnalele de alarma trase de mine? Au secretizat accesul la datele colectarii in speranta ca nu vor deveni imediat publice si vor castiga timp in vederea cosmetizarii acestora in prezentarea de catre MFP a executiei bugetare. Demers sortit esecului pentru ca aceste date sunt, asa cum stim cu totii, publice si, cu orice risc, au continuat a-mi fi transmise de catre salariatii ANAF siderati si ei de incompetenta noului management MFP/ANAF!

  Pentru ca o analiza pe categorii de impozite probabil ca o voi face dupa publicarea datelor privind intreaga executie bugetara, astazi o sa va exemplific concret cu o mostra de ingrozitoare iresponsabilitate tehnocrata. Va asigur ca zilnic am fost asaltat cu sesizari de la profesionistii din ANAF despre “initiativele” nastrusnice ale conducerii MFP/ANAF. Dar aceasta le intrece pe toate si va avea drept consecinta compromiterea cu min 5% a incasarilor pe lunile februarie si martie, cel putin!

  Asadar, in cadrul ANAF functioneaza o entitate complet automatizata/informatizata numita Unitatea de Imprimare Rapida (UIR). Aceasta editeaza notificari catre contribuabili, de regula catre cei care nu se conformeaza voluntar (somatii, popriri bancare, decizii de calcul accesorii, decizii de impunere/regularizare anuala, notificari obligatii restante, etc.). Se transmit lunar notificari la peste 1, 2 milioane de contribuabili. Este un proces complet neutru, obiectiv, integral automatizat. Luna de luna, consecinta acestor notificari, care in cele mai multe situatii inseamna initierea procedurii de executare silita, o reprezinta incasarea unor debite care au ca pondere cca. 5-10% din totalul incasarilor lunare ale ANAF (diferenta de 90-95% provine din conformarea voluntara).

  Ei bine, de pe 24 dec. anul trecut aceasta unitate s-a inchis. De ce? Simplu. Din motive de crasa incompetenta tehnocrata. Sau o fi si rea intentie la mijloc? Nu au asigurat achizitia de servicii de mentenata/hartie/consumabile!!! De necrezut! Premiera istorica in ANAF!

  In situatia in care, dupa deschiderea creditelor bugetare, se va relua procesul de achizitie acesta va dura cel putin 60 de zile. Ne intalnim in trimestrul doi cu aceeasi situatie de blocaj. Inadmisibil! Intre timp fiecare unitate de administrare fiscala va asigura derularea manuala a acestui proces. Imposibil!

Leave a Reply