Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația la executare depusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primite în dosarul “Referendumul”.

Decizia este definitivă.

Liviu Dragnea a demarat, în luna februarie, o acțiune de redeschidere a procesului ‘Referendumul’, prin depunerea în instanță a unei contestații la executare, o cerere extraordinară de atac.

Avocații acestuia au cerut în instanță anularea deciziei din dosarul “Referendumul”, pe motiv că două judecătoare din complet, printre care și Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar în locul lor a semnat altcineva. De asemenea, ei au reclamat faptul că a fost depășit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării în acest dosar.

“Avocații spun, studiind Codul penal și de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean român trebuie să conțină trei elemente — partea introductivă, dispozitivul (acel anunț) și expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare — asta înseamnă că hotărârea nu este completă. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislația este foarte clară, motivarea este obligație legală (…) și trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată și asumată și compusă de către toți membrii completului. Doamna fostă președintă a Curții Supreme, Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentință, s-a pensionat și a mers la Curtea Constituțională. Exista o prevedere legală, care e și acum în vigoare, care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligația să-și încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare”, declara pe 2 februarie Liviu Dragnea.

Peste numai câteva zile de la această declarație, pe 8 februarie, ÎCCJ publica motivarea în dosarul “Referendumul”.

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul “Referendumul”.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale, scrie Agerpres.

8 COMMENTS

 1. Off-topic:

  Nea Radule,

  In februarie, cand cu miscarile SRI de strada faceai si cate 300 de mii de vizualizari si 170 de comentarii pe articol postat, acum abia de mai comenteaza o panarama “de dreapta” gen Alex, care isi exerseaza pe-aici cele maxim 100 de cuvinte din vocabularul lui foarte bogat. Ce sa se fi intamplat intre timp cu toti cocalarii “de dreapta”? Sau de vina sa fie doar SRI-ul, care nu i-a mai mobilizat pe papagali?

  Respekt deosebit

 2. L-au ciugulit niște avocați pe infractor de niscaiva bănuți pentru un demers inutil. S-A agitat infractorul roșu un pic crezând ca a găsit portița de evadare.

  • Bai sticlare, te-ai apucat tu sa faci slalom printre neuroni pe-aici, da-ti-as una peste ceafa ca sa iesi in dezavantaj. Da-te in kilogramele mele de subnutrit ce esti, ti-au dat astia o ciorba de spital, te-ai bagat pe fiertura si te dai erou pe-aici. Ai trait in jeg, ai herpes sau de ce faci atatea bale la gura pe-aici, botanistule?

 3. Inca un dosar politic ce va ramane asa. La fel cu dosarul lui Voiculescu, Nastase si multi altii care au stat si inca stau in puscarie nevinovati.

 4. Mie mi se pare f bine pt statul de drept si pt romania in general ca trimitem la curtea constitutionala un judecator care nu si-a respectat obligatiile de serviciu. Mstiu ca din banii mei il platesc pe eternul flacau al politicii romanesti, Mircea Pascu, acest mistocar prin emisiuni si ales si vicepresedinte al PE. Nu l-am auzit pe acolo pe la Bruxelles tipand cum face prifesionist Macovei.
  Pai daca astia care nu sunt cu Sistemul nu au nicio tragere si apasare, de ce m-ar mai interesa pe mine de Dragnea daca pe el nu-l intereseaza lobby-ul lui Pascu?
  Atunci f bine!

 5. Dle Tudor, prietenul dvstra infractorul dragnea merita sa infunde puscaria, nici nu mai are mult de fapt.
  Este un peste prins deja, doar se zbate in plasa, poate, poate o scapa.

Leave a Reply