Un nou scandal în anchetarea fraudării alegerilor prezidențiale din 2009. Procurorul general Augustin Lazăr face scut pentru șefa DNA și spune că nici Laura Codruţa Kovesi și nici alți procurori nu trebuie să fie audiaţi la comisia parlamentară de anchetă.
“După părerea mea, magistraţii nu au ce căuta în astfel de comisii. Magistraţii pot fi verificaţi şi audiaţi doar în cadrul legal al audierii de către un alt magistrat”, a afirmat procurorul general, citat de antena3.ro.
Potrivit lui Augustin Lazăr, Ministerul Public analizează cu foarte multă atenţie afirmaţiile care sunt prezentate în spaţiul public şi în perioada imediat următoare vor fi luate decizii în ceea ce priveşte activitatea magistraţilor.
“În ceea ce priveşte Parlamentul, desigur că Parlamentul va hotărî ce are de făcut conform competenţelor sale”, a menţionat procurorul general.
Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 va fi votată miercurea viitoare de plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. El a adăugat că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, să cerceteze orice fel de temă, acest lucru fiind prevăzut în regulamentul său şi în Constituţie.
Constitutia stipuleaza clar :
CAPITOLUL I
Parlamentul
SECŢIUNEA 1
Organizare şi funcţionare
ARTICOLUL 61
Rolul şi structura
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Cata vreme ministrul Justitiei, ca reprezentant al puterii executive, este cel care face propunerile pentru functia de procuror general si procurori sefi DIICOT si DNA, acestia nu se pot extrage din forma de control parlamentar. Cu atat mai mult cu cat procurorii se afla sub autoritatea ministrului, potrivit Constitutiei. Inca un argument al obligativitatii supunerii fata de controlul parlamentar.
Cata vreme procurorii, ce fac parte din Ministerul Public, nu se supun controlului parlamentar si nu raspund unei banale cereri de audiere privind o ancheta parlamentara, din punct de vedere al democratiei situatia este extrem de chestionabila.
Mai sunt multe alte argumente, dar ma opresc aici.
Tine de presedintii celor 2 camere ale Parlamentului dar si de ministrul justitie daca vor tolera atitudinea sfidatoare al lui Augustin Lazar sau nu.