Home Articole Dragnea, respiro de la Livia Stanciu pina pe 23 noiembrie

Dragnea, respiro de la Livia Stanciu pina pe 23 noiembrie

1709
5
SHARE

Dosarul celor 2.000.000 de voturi “fraudate” care au devenit 75….

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat, luni, pentru data de 23 noiembrie, judecarea dosarului “Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

La primul termen al procesului, aflat în faza de apel, aproape jumătate dintre cei 75 de inculpați au declarat că nu și-au angajat avocați, acesta fiind și motivul pentru care procesul a fost amânat.

Liviu Dragnea a fost prezent în sala de judecată, el fiind printre puținii inculpați care a spus că dorește să fie reaudiat de judecători. Presedintele completului care-l judeca pe Liviu Dragnea este chiar Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti.

La ieșirea din sala de judecată, Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze despre acest dosar, el susținând că nu amestecă justiția cu politica, iar ceea ce va avea de spus va fi doar în sala de judecată.

Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani.

Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacată cu apel.

Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

“Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (în fapt — promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”, arăta DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, mai preciza DNA.

Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat ”1855” ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr și o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții ”coordonatori județeni” sau ”coordonatori”) să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile, precum și să introducă manual astfel de date pe portalul: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

DNA mai preciza că accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator și parolă primite anterior prin canalul de comunicații SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secțiilor de votare și alte persoane prin obținerea autorizării din partea utilizatorilor.

Acest sistem informatic asigura comunicarea în fiecare oră a prezenței la vot a cetățenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secțiile de vot cu o prezență slabă la urne, comunicarea de mesaje, conținând ordine sau recomandări coordonatorilor și/ sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creșterea artificială a numărului de votanți în secțiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, precum și obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23,00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi ”Da” și câte ”Nu” au fost exprimate.

“De altminteri, cerința a fost îndeplinită, astfel că au rezultat circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepționate în timpul desfășurării votului”, susținea DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

5 COMMENTS

  1. Sa beneficieze oare Dragnea de tratamentul aplicat in 2014 candidatului KW Johannis? Sau auzind madam Stanciu pe distinsul presedinte cum pledeaza pentru toleranta de la New York, s-o fi gandit sa mai astepte cu securea pana vede de unde bate vantul?

    • Il au pe Daniel Savu adica omul lui Ghita. Doar a fost coleg si prieten cu tatal lui Sebi Ghita si el l-a promovat atat in parlament cat si in comisia de supraveghere a SRI pe fiul colegului si prietenului sau. Asa ca mai bine cu Dragnea decat cu Ghita. Dar sunt curios ce se va intampla daca dupa ce castiga Dragnea sefia PSD va fi condamnat la recurs. Devine presedinte contracandidatul lui adica Ghita? Caci Savu sau Ghita tot aia este.

  2. gasca basisto-penelisto-johannista, prin trio do-re-mi, pardon dna-sri-iccj, i-au mai dat o sansa lui dragnea . dupa ce o sa castige en fanfare alegerile in pesede, urmeaza sa se alinieze “interesului national” si sa “ajute” la trecerea guvernarii catre “pardidul meu”.

  3. …”obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23,00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi ”Da” și câte ”Nu” au fost exprimate”.Nu am nicio strabatere fata de acest Dragnea,dar treaba asta despre “obtinerea de informatii” de cate “da” si cate “nu”(ceva care nu avea nici cea mai mica importanta,ca doar cvorumul conta) arata clar ca tot cazul asta contra lui Dragnea este o facatura si aia de o idiotenie maxima. Adica pesedeii,dupa mintea basistilor din justitie, erau asa de idioti incat sa rupa si sa rastoarne urnele de fata cu toata lumea, toata ziua bunaziua, ca sa numere cate “da” si cate “nu”.Ce “mintos” o fi compus toata aiureala asta?

Leave a Reply