Aurel Vainer, preşedintele Comunităţilor Evreieşti din România, a primit miercuri titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, spunând că de trei sferturi de veac este bucureşten şi onorat să trăiască în acest oraş. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a afirmat că de la Aurel Vainer a învăţat istoria evreilor şi cât de importantă este “lupta împotriva intoleranţei, a rasismului, antisemitismului şi chiar a urii sociale”, în timp ce primarul Gabriela Firea a afirmat că Vainer “este poate unul dintre cei mai importanţi promotori ai dialogului interconfesional”.

“Sunt un om ca toţi oamenii şi cred că acest lucru m-a ghidat în toate. Îmi plac relaţiile interumane”, a spus Aurel Vainer după ce a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului oferit de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a spus că Aurel Vainer “este poate unul dintre cei mai importanţi promotori ai dialogului interconfesional”, omul care se dăruieşte pentru ceilalţi şi care în toată viaţa sa i-a încurajat pe tineri.

“Am îmbrăţişat tot ceea ce este bine pentru România. Sunt un mare susţinător al păcii. Pe unde merg, învăţ (…) Shalom înseamnă pace. Noi trebuie să facem din pace o stare de spirit. Să promovăm acest ideal al oamenilor. M-am ghidat de valori. Valorile în esenţă iudeo-creştine cu toate dezvoltările ulterioare, care sunt numeroase în diferite religii. Am fost şi sunt adeptul porţilor şi ferestrelor deschise şi am un slogan: „prin cunoaştere reciprocă spre recunoaştere reciprocă”. Nu ne putem vorbi să ne recunoaştem dacă nu ne-am cunoscut. De aceea, încurajez pe toate căile realizarea acestui slogan, dar e mai mult decât un slogan, e un concept”, a spus Aurel Vainer, mulţumind pentru “onoarea extraordinară”.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din România şi-a exprimat dorinţa ca această distincţie “să fie o cale de victorie pentru principii şi valori umane”, spunând că este bucureştean de trei sferturi de veac, timp suficient să cunoască oraşul şi să nu fie un cetăţean „pasiv”.

“Am cunoscut Bucureştiul. Sunt de trei sferturi de veac locuitor al Bucureştiului, dar nu am fost un pasiv. Am avut o curiozitate de copil să cunosc teribil Bucureştiul şi îl cunosc din multe puncte de vedere. Cât am fost 28 de ani cercetător ştiinţifici şi apoi în conducerea Camerei de Comerţ a României, cu mulţi ani în urmă, am elaborat un studiu „Buc- Capitală europeană de anvergură”. Acolo am visat lucruri frumoase despre Bucureşti. Ar putea fi de folos”, s-a oferit Vainer să înmâneze studiul municipalităţii.

La ceremonie a luat parte şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a spus lui Aurel Vainer că din relaţia care-i leagă a avut cel mai mult de câştigat.

“Domnul preşedinte Vainer a uitat să menţioneze despre eficienţa întâlnirilor noastre de-a lungul anilor. Şi o să-i spun acum ceva, o veste tristă, ştiu că este de neconceput pentru un evreu, din această relaţie eu am câştigat mai mult. Domnul preşedinte Vainer şi Comunitatea Evreiască din România au câştigat un edificiu de o frumuseţe deosebită, Templul Coral, şi voi fi onorat toată viaţa că am pus umărul la refacerea acestui templu, care este o parte importantă din istoria noastră. Dar eu am câştigat mai mult, am câştigat cunoaştere, dincolo de orice bun material, şi nici măcar nu poate fi considerată cunoaşterea un folos necuvenit”, a declarat Liviu Dragnea.

El i-a spus lui Vainer că l-a ajutat să cunoască istoria evreilor, să înţeleagă cât de importantă şi cât de vitală este lupta împotriva intoleranţei, a rasismului, antisemitismului şi chiar a urii sociale.

“Într-o perioadă neagră a Bucureştiului, acum 77 de ani, pe străzile Bucureştiului aveau loc jafuri cu violenţă în cartierele evreieşti, în 1941, temple şi sinagogi erau devastate, evreii care se găseau acolo erau bătuţi şi torturaţi, 90 de evrei au fost duşi în Pădurea Jilava unde au fost executaţi doar pentru vina că s-au născut evrei. Şi toate acestea erau făcute în numele unor principii creştine, care n-aveau nicio legătură cu ce se întâmpla (…) Trebuie să ne asumăm, să ne cerem scuze pentru ce s-a întâmplat şi împreună să construim un alt viitor”, a precizat Dragnea.

Aurel Vainer a fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Ofiţer în anul 2013, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Cavaler oferit de Republica franceză în 2009 şi cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comador în anul 2016. Aurel Vainer are un rol deosebit în conservarea moştenirii iudaice, în lupta pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi în cultivarea dialogului interreligios”, a fot prezentarea făcută de istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, scrie news.ro

 

11 COMMENTS

 1. Ce tuta e dragnea asta! Precum cainele “se gudura la strain si se da la stapan”! Dupa ce si-a aratat coltii acum cativa ani,acum ii pupa! Huoooooo!

 2. Evident că a câștigat mai mult! A câștigat o guvernare. Fără consilierii Moshe&Sefi și acum am fi avut guvernul Julien țâșpe!
  Dacă și la următoarele alegeri voi fi nevoit să aleg între Liviu și Julien, fără niciun regret, pun ștampila pe Liviu!

 3. Stirea este prezentata gresit. Nu dragnea si firea au oferit.(au intarziat oferirea). Titlul de “Cetățean de onoare al Municipiului București” a fost oferit de Cetatenii Municipiului Bucuresti cu aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti la propunerea Patriarhiei Romane (propunerea a fost pentru data de 10 ianuarie ziua de nastere a Domnului dr.Vainer) si inmanat de Primarul General Pandele Gabriela. Propunerea a fost motivata de firea in sedinta CGMB din 17 ianuarie 2018 ?! Dragnea si alti bagatori de seama au avut doar calitatea de invitati. Nu vad care este meritul lor sa fie atat de mediatizati. Nu au facut decat jaf in localitatile lor de origini iar Bucurestiul arata groaznic si bucurestenii stresati de atata preocupare.
  Felicitari Domnului dr. Vainer Aurel !

 4. Pai unde e marea verticalitate a PSD ? Vad ca e inghesuiala la usa lui Dragnea,maghiarii,evreii… rromeii sunt acolo tot timpul,nu-i mai mentionez.Care sa ceara si sa primeasca mai mult,acum pana nu vine campania electorala ca-i trece Daddy in tabara dusmanilor de neam,ii da pe mana lui Codrin de nu se vad. Mvaaai,dar doamna Firea,ce gest frumos,inaltator,cata emotie… Ne-am intors la ceremonii, la statui, la paranghelii tematice …Sigur o realeg bucurestenii,poate sa stea linistita.

 5. Radu Tudor fitilistu’ 🙂 🙂 🙂
  Pai bine, dom’le, face si bietul Dragnea un spirit amuzant de gluma umoristica (gluma chiar reusita, dupa gustul meu!), iar dumneata, fuga-fuga sa bagi fitilul: Dragnea se cearta cu evreii, SOC, TEROARE SI NUCLEARE! Lasa, dom’le oamenii in pace, nu-i mai pune pe jar!

     • As remarca niste aspecte:
      N-am vazut la aceasta postare niciun taliban PSD-ist, doar turbati de-astia anti-orice. carora, daca le spui ca, sa zicem, “afara ploua” (sau orice altceva) o sa ricaneze instant: “Da, afara ploua, iar lu’ nenorocitu’ de Dracnea(!) nici nu-i pasa ca Romania se uda” Sau “ce masuri a luat Dracnea sa nu mai ploua, ha?”
      Cu alte cuvinte, vorba unui taran sfatos si hitru, astia se arunca “precum rata la muci”!!!
      Ca sa ceri de la astia simtul umorului, adica inteligenta, e totusi mult prea mult!

 6. Am vazut acum care era “vestea trista”… Din pacate, aici nu se poate sterge comentariul, odata postat ( sau in asteptare).

Leave a Reply