Seceta extremă din ultimele luni a făcut ca Dunărea să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani. Pentru Ungaria asta ar putea însemna în curând că vor fi probleme în alimentarea cu apă potabilă. În schimb, în România, nivelul scăzut al apei dă total peste cap traficul naval.

În dreptul localităţii Zimnicea, barjele şi navele îşi fac loc cu greu printre dunele de nisip ieşite la iveală după ce Dunărea a scăzut până la un nivel periculos de mic.

Unele dintre ele au rămas ancorate pentru că le-a fost imposibil să îşi continue drumul.

“În momentul de faţă, debitul Dunării este scăzut. S-au format praguri între km 563 şi 565. Sunt nave care aşteaptă, cele care urcă la km 559 şi cele care coboară, la 570”, spune Rădoi Lili Dorel, căpitan Portul Zimnicea, la Antena 3.

Si in Ungaria sunt probleme.

Compania de apă din capitala maghiară a avertizat că dacă fenomenul va continua, ar putea pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a Budapestei. iar specialiştii avertizează că seceta va continua.

“Conform oamenilor de ştiinţă din Comisie, vremea va rămâne mai caldă şi mai secetoasă decât ar fi normal în regiunea din vestul Mediteranei până în noiembrie. Şi aşa cum am mai spus, seceta curentă pare să fie cea mai gravă din ultimii cel puţin 500 de ani”, a spus Johannes Bahrke, Comisia Europeană.

Seceta fără precedent din acest an afectează agricultura, a dus la restricţii în alimentatea cu apă, a provocat incendii de vegetaţie şi pune în pericol numeroase specii piscicole.

1 COMMENT

  1. Poate a scazut nivelul Dunarii sau poate cineva se joaca de-a nivelul apelor si nu respecta legislatia privind asigurarea debitului minim pentru utilizatorii din aval si isi fac stocul si numarul energetic in detrimentul producatorilor agricoli sau alte industrii si populatia riverana care nu prea reprezinta nimic in fata jmecherilor si jmecberiilor energetice. O mica demonstratie. Luam reper doua zone ale Dunarii: Dunarea Portile de Fier -Cazane 1-2 si Zimnicea . In prima zona Dunarea este la cote normale se pot vedea din masina pontoanele cu ambarcatiuni scumpesi palatele jmecherilor energetici de la Orsova pana la Moldova Noua(pe malul Sarbesc locuinte normale de oameni normali). La Zimnicea se asigura cu apa doar senalul navigabil iar nisipul de care faceti vorbire nu este eploatat la pret redus sau gratis iar baronii nici nu te lasasa sa iei o roaba fara stirea lor.

Leave a Reply