Un euro în scădere amenință să producă daune și mai mari unei economii care suferă deja masiv prin creșterea inflației. Vestea proastă este că prăbușirea monedei unice ar putea continua.

Moneda euro a scăzut puternic față de dolarul american după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Mai mult, săptămâna aceasta euro a coborât sub pragul psihologic al parității față de dolar. Investitorii se tem de o posibilă recesiune în zona Euro, pe fondul prețurilor record la gaz și electricitate și al nesiguranței privind livrările de gaz din Rusia.

Un euro era cotat marți la închiderea tranzacțiilor la 0,9927 de dolari, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE). Este cel mai scăzut nivel la închidere față de dolar în mai bine de 20 de ani. Este vorba de o depreciere relativ rapidă: înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, un euro era cotat la 1,15 dolari.

De ce se depreciază euro?

Înrăutățirea situației economice în zona Euro, explozia prețurilor la gaz și temerile că Rusia va opri livrările de gaz au dus la deprecierea monedei unice europene. Investitorii sunt deranjați de masiva dependență de gazul rusesc a unor mari puteri industriale europene, precum Germania și Italia. Analiștii preconizează o recesiune mai rapidă și mai dureroasă în UE decât în SUA.

La acestea se adaugă diferența dintre dobânzile de politică monetară din SUA și din zona Euro. Sistemul american de bănci centale Federal Reserve a fost mai agresiv în majorarea dobânzii pentru a combate inflația. În timp ce FED a ridicat rata dobânzii de politică monetară cu 225 de puncte de bază din martie, BCE a operat doar o majorare de 50 de puncte de bază.

“Banii se duc acolo unde randamentul este mai bun”, a explicat pentru DW Carsten Brzeski, economist-șef al ING pentru Germania și Austria.

Dolarul american beneficiază și de pe urma perceperii sale ca fiind o monedă foarte sigură. Pe fondul tulburărilor și incertitudinilor din economia globală, investitorii consideră că se pot baza pe siguranța oferită de dolar, mai puțin expus la unele din riscurile globale majore din prezent.

Ce este paritatea cu dolarul?

Paritate înseamnă că un euro este egal cu un dolar. Nu este altceva decât un prag psihologic pentru actorii din piața valutară, cunoscuți pentru aprecierea pe care o au pentru cifrele rotunde.

“Piețelor financiare le place mereu să găsească un fel de însemnătate simbolică”, spune Brzeski.

Nivelul de paritate este adesea un punct de rezistență în care investitorii care mizează pe euro și cei care pariază împotriva monedei unice luptă pentru a determina calea pe care o va apuca deviza europeană. Așa s-a întâmplat și luna trecută când euro a scăzut sub paritatea cu dolarul. Moneda unică a evitat însă atunci o închidere sub paritatea cu dolarul, după ce s-a aflat pentru scurt timp la acel nivel.

Euro și dolariEuro slăbit – veste proastă pentru UE

Cum sunt afectați consumatorii de o monedă euro mai slabă?

Un euro în depreciere va spori povara familiilor și afacerilor europene, care se confruntă deja cu o inflație record. Un euro mai slab va provoca scumpirea importurilor, raportate de regulă la dolarul american. Atunci când aceste importuri sunt materii prime sau bunuri intermediare, scumpirea lor poate determina majorarea mai departe a prețurilor locale.

În vremuri normale, o monedă națională slabă este văzută drept veste bună pentru exportatori și economiile bazate pe export, precum Germania, deoarece stimulează exporturile, făcându-le mai ieftine raportate la dolar (produci în euro ieftini și vinzi în dolari scumpi – n. red.). În prezent însă, nu trecem defel printr-o perioadă normală, din cauza problemelor din lanțurile globale de aprovizionare, a sancțiunilor și a războiului din Ucraina.

“În situația actuală, cu tensiunile geopolitice prezente, cred că beneficiile unei monede slabe sunt mai mici decât dezavantajele”, afirmă Brzeski.

Pentru turiștii americani care vizitează Europa, un euro slab este o binecuvântare. De exemplu, la nivel de paritate, teoretic, ei ar putea primi €1000 în schimbul a $1000, față de mai puțin de €900 în februarie. Cu alte cuvinte, dolarul lor este mult mai valoros. Pentru firmele care importă bunuri europene, acestea sunt mai ieftine raportate la dolar.

Cât de jos va ajunge moneda unică?

Tot mai mulți investitori mizează pe o continuare a deprecierii euro, pe fondul înrăutățirii crizei energetice din Europa.

Analiștii de la Nomura International preconizează o depreciere a euro până la $0,95. Banca americană de investiții Morgan Stanley prognozează că un euro va ajunge în acest trimestru la $0,97.

Costurile energetice au crescut masiv în UE, în contextul încercărilor blocului comunitar de a se elibera de dependența sa de gazul și țițeiul din Rusia. Alternativele sunt însă greu de găsit iar temerile privind raționalizarea consumului și a potențialelor pane de energie cresc. Toate acestea au dus la prețuri tot mai mari, scrie dw.de

“O factură tot mai mare la energie este un factor negativ pentru euro iar prognozele noastre pe termen scurt până în septembrie continuă să vadă cursul EUR/USD blocat în jurul nivelului de paritate”, a scris într-o notă adresată clienților George Saravelos, șeful pentru analize valutare al Deutsche Bank.

“În timp ce impactul pe termen scurt al crizei energetice actuale are un efect negativ asupra cursului EUR/USD, unele din riscurile pe termen mediu, după această vară, s-au mai redus”, a afirmat el, referindu-se la sporirea importurilor de gaz lichefiat și la reducerea mai mare decât se aștepta a consumului de gaz, pe fondul reorientării industriei spre alte surse.

Ce înseamnă un euro mai slab pentru BCE?

Un euro slab și prețurile mai mari pe care la aduce cu sine sporesc provocările cu care se confruntă în prezent Banca Centrală Europeană, criticată pentru că a început mult mai târziu demersurile de majorare a dobânzii de politică monetară în comparație cu alte instituții similare.

Mai rău pentru BCE, însărcinată cu ținerea sub control a inflației, este faptul că euro nu s-a depreciat doar față de dolar, ci și față de alte devize, precum francul elvețian și yenul japonez.

“Începe să fie vorba de o slăbire generalizată a monedei euro și devine astfel o problemă de inflație mai mare pentru BCE”, a declarat pentru DW Viraj Patel, analist valutar la Vanda Research.

Scăderea euro a fost unul din factorii care au determinat BCE să anunțe pentru iulie o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară, dublu față de majorarea semnalată în iunie, scrie Deutsche Welle.

Leave a Reply