Jocul absolut dubios facut de presedintele Turciei Recep Tayip Erdogan readuce reperele fundamentalismului islamic intr-o tara laica de 90 de ani, de la Kemal Attaturk. Alunecarea spre abis a Turciei continua cu achizitii strategice din Rusia si cu devalorizarea acestui stat strategic in interiorul NATO. Cinic vorbind, asta potenteaza Romania. Dar nu aici e cheia, ci in reintoarcerea Turciei cu un secol in urma din cauza unui lider autoritarist si islamist.
Turcia a semnat cu Rusia un contract major privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de media locale, potrivit AFP.
“S-400 a fost semnat (acordul de achiziționare). Din câte știu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (președintele rus Vladimir Putin — n.r.), cât și eu suntem hotărâți în acest sens”, a declarat președintele turc jurnaliștilor care îl însoțeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, relatează agenția de presă EFE.
Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită — presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari — suscită îngrijorarea aliaților Turciei din cadrul NATO, alianță care trece printr-o criză în relațiile cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, acuzată și de faptul că acordă sprijin rebelilor separatiști proruși din estul Ucrainei.
Pentagonul a tras un semnal de alarmă, afirmând că “în general, este mai bine pentru aliați să cumpere echipamente care să opereze ca un tot”.
Dar președintele Erdogan a declarat că Turcia este liberă să achiziționeze echipamente de apărare de care are nevoie.
“Noi luăm singuri deciziile cu privire la independența noastră. Suntem obligați să luăm măsuri de securitate și de apărare pentru a ne proteja țara”, a spus el.
Moscova a confirmat și ea încheierea acordului: “Contractul a fost semnat și ne pregătim să îl punem în aplicare”, a declarat agenției de presă TASS Vladimir Kojin, consilier pentru cooperarea militară și tehnică al Kremlinului.
Kojin a explicat că “S-400 reprezintă un sistem foarte complicat, constând dintr-un set de materiale tehnice” , urmând ca o mulțime de “subtilități” să fie rezolvate.
“Pot să spun doar că toate deciziile luate cu privire la acest contract sunt în concordanță cu interesele noastre strategice”, a adăugat el, adăugând că înțelege foarte bine reacția unor parteneri occidentali care încearcă să exercite presiuni asupra Turciei.
Ankara a negociat mai mult de un an achiziționarea de rachete S-400 din Rusia pentru a spori capacitățile sale de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare și cu radarele Alianței.
Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme și a reamintit că țările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, așa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.
În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depășirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziționarea de S-400.
Un sistem S-400 este compus din mai multe stații radar, precum și din rachete cu rază de acțiune diferită și echipamente de întreținere. Acest sistem doboară ținte aeriene la o distanță de 250 km și rachete balistice nestrategice pe o distanță de 60 de km, scrie Agerpres.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu a fost informată cu privire la contractul privind achiziţionarea unor sisteme antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia, stat membru al organizaţiei, a declarat pentru agenţia de presă dpa un oficial al Alianţei Nord-Atlantice.
‘NATO nu a fost informată în legătură cu detaliile niciunui contract de achiziţie’ între Rusia şi Turcia, a declarat oficialul.
Potrivit oficialului NATO, este ‘dreptul aliaţilor de a decide ce echipament militar să cumpere’. ‘Ceea ce contează pentru NATO este ca echipamentul pe care îl achiziţionează aliaţii să poată opera ca un tot unitar. Niciun aliat NATO nu operează în prezent cu S-400’, a adăugat el.
Turcia a semnat cu Rusia un contract major privind achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, a anunţat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită – presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari – suscită îngrijorarea aliaţilor Turciei din cadrul NATO, alianţă care trece printr-o criză în relaţiile cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, acuzată şi de faptul că acordă sprijin rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.
Sa nu ne mire ca -ntr-o zi Turcia o ia din loc cu un asemena conducator si s-ar putea s-o ia catre est tari macinate de razboaie intestine si terorism islamist extrem, spre vest, un vest macinat de birocratie, lentoare si neintelegeri posibil si catre catre aliatii de ultima ora.
Asteptam cu maxima curiozitate sa exprimati macar o opinie cu privire la cauze. Adica la ce-l impinge pe Erdogan in bratele Rusiei. Ma tem insa ca, daca ar fi existat, aceasta (tentativa de) explicatie ar fi fost una care eludeaza cauzele profunde, reale, incercind sa arunce “vina” pe faptul ca lui Erdogan “i s-a suit la cap”, ca se viseaza sultan si altele similare. Totusi, un element concret al povestii vine sa infirme o asemenea ipoteza. E vorba de faptul ca Erdogan incearca sa ridice capacitatea de aparare Turciei!
Aparare impotriva cui? De cine se teme Turcia, MAI NOU? De cine se teme Iranul, care si el intinde mina rusilor? De cine se teme Korea de Nord, care intinde mina spre China?
Bineinteles, nu stiu raspunsul, asa cum nu-l stiti nici dumneavoastra! Eu nu-l stiu pentru ca “n-am lecturi”, iar dvs. nu-l stiti fiindca nu da bine!
Cert e ca aici functioneaza principiul UNIVERSAL le Chatelier-Brown: cind un sistem e supus unei constringeri / amenintari, el actioneaza spontan in sensul diminuarii constringerii / amenintarii. Si daca americanii vor creste in continuare presiunea asupra rusilor, vor reusi ceea ce nici nu le trece prin cap (dar, cu siguranta, vor regreta!) sa-i impinga pe rusi in bratele chinezilor! Mai tinem legatura 🙂
P.S. Unii par a se mira ca marile puteri europene nu sint prea grabite sa puna umarul la anihilarea rusilor. Socoteala e simpla: cu niste rusi anihilati, americanii devin EXCESIV de puternici. Multora NU LE CONVINE ipoteza asta. (Teoria lumii bipolare, sau a echilibrului de forte)
stiti cate ceva despre evolutia si optiunile politice ale lui Erdogan? Stiti ca a facut inchisoare pentru propaganda islamista? Ati auzit de Partidul Caii Juste? Dar de Necmetin Erbacan? Ati vazut declaratiile lui Erdogan de cand e presedinte despre Iran?
Evident, am citit toate astea; wikipedia e “la poalele noastre”. E vorba de faptul ca in atitudinea lui Erdogan e o schimbare pe cit de brusca, pe atit de radicala. Si orice analiza serioasa pleaca de la CAUZE!
bun, si care sunt acele cauze ale radicalizarii si sovietizarii lui erdogan?
Perceptia lui Erdogan – adevarata sau falsa, eu cred ca adevarata – ca americanii “i-o coc”!
Bine :-))))
Dl. Tudor, afirmati ca Erdogan a alunecat spre islamism. Puteti aduce dovezi in acest sens?
Erdogan este la putere din 2001. Puteti preciza o singura lege, adoptată de guvernarile Erdogan, care sa se regaseasca in definitia termenului “islamism„ ,agreata de dumneavoastra? Bineinteles, poate postati si niste link-uri in acest sens.
In legatura cu achizitia de sisteme S400, probabil ca nu cunoasteti istoricul acestei achizitii, ce a dus Turcia, sa achizitioneze aceste sisteme. Sa va fac un mic istoric.
In licitatia organizata ptr achizitionarea unor sisteme antiaeriene de raza lunga. Turcia a impus trei conditii principale:
1. Productia in comun a sistemelor, transfer de tehnologie.
2. Timpul derularii contractului sa fie cat mai scurt.
3. Pretul.
Preturile ofertelor:
China, 3,5 miliarde de dolari;
Franta – Italia, 4,4 miliarde de dolari;
SUA, 4,5 miliarde de dolari.
Primele negocieri sau purtat cu americanii. Nu s-a ajuns la nici un acord. Americanii au vrut sa le vanda sistemul Patriot, gata construit la ei, fara ca Turcia sa intervina la proiectarea acestuia. Turcii sunt patiti cu F16,cand pur si simplu nu puteau lua la tinta avioanele israeliene ptr ca apareau ca prietene. Turcia a cerut codurile de acces la softul acestor avioane, pe care pana la urma le-a obtinut. Softul avioanelor f16 turcesti, sunt produse si instalate de turci.
Cu Franta -Italia, s-a semnat un acord in luna iulie a acestui an, ptr dezvoltare sistemului turcesc Hisar, care v-a deveni un derivat al sistemului european SAMPT. Se preconizeaza sa intre in serviciu din 2020-2021.
http://www.ntv.com.tr/turkiye/turkiye-italya-ve-fransa-hava-savunma-sistemive-fuze-sistemi-icin-anlasti,4N3CxmLz706uD-N9yZW8JQ
Cu sistemul chinezesc, se ajunsese la un acord, dar la presiunile americanilor, s-a renuntat.
Cum s-a ajuns la s400. Dupa normalizarea relatiilor cu Rusia, si pe fondul sustinerii PYD de catre americani, s-au inceput negocierile cu rusii. Rusii au inaintat un preţ de 2,5 miliarde de dolari ptr patru sisteme. Doua vor fi produse in Rusia, doua in Turcia. Cele patru sisteme sunt cumparate ptr aparare imediata. Pe termen mediu si lung, Turcia isi dezvolta propriul sistem Hisar U.
reintroducerea limbii turce otomane cu alfabet arab in scoli, femeile sa poarte val islamic, modificarea constitutiei pentru intarirea puterilor prezidentiale pina la limita dictaturii, arestarea a sute de ziaristi si profesori, ajutorul dat fundatiilor islamice din qatar si palestina, stringerea puternica a relatiilor cu republica islamica iran, renuntarea la multe elemente kemaliste, laice. mai vreti? ah, uitasem, pupat pe gura cu putin, aliatul coreei de nord, al iranului si al siriei…
Dl. Tudor, turca otomana, in care se foloseau caractere arabe, face parte din istoria poporului turc. Deci este normal ca sa se studieze in scoli. Aceasta se studiaza in cadrul Istoriei Limbii si Literaturii Turce. Materia se preda incepand din cls. a X- a. La fel de bine, ca materie de baza, se preda in scoli limba si literatura turca moderna, cu caractere latine. Deci, unde este problema?
” … femeile sa poarte val islamic, …”
Domnule Tudor, nimeni, nici o lege nu obliga femeile din Turcia sa poarte val islmic. S-a abrogat legea care interzicea purtarea acestui val in institutiile publice. Deci, s-a ridicat o interdictie, o constrangere. Fiecare femeie, se imbraca asa cum crede de cuviinta.
Doamna din videoclip face parte din actualul guvern turc. Este ministrul muncii si protectiei sociale:
https://youtu.be/Iexa6-VuCkY
“modificarea constitutiei pentru intarirea puterilor prezidentiale pina la limita dictaturii, „
Domnule Tudor, ce stiti despre aceasta modificare a constitutiei turce, in afara de cele afirmate de dvs? Pentru cultura dumneavoastra, modelul este dupa cel american. Cunoasteti sistemul american? Cunoasteti cum se formeaza guvernul american, si ce structura are? Asa va fi si in Turcia.
” arestarea a sute de ziaristi si profesori„
De multe ori, v-am auzit in diferite emisiuni, vorbind despre asa zisul “sistem„ acuzand-ul de toate relele. Asa ceva era si in Turcia, mult mai malefic, profund, infiltrat in toate structurile de putere, inclusiv in armata, justitie, politie, invatamant, presa, etc. Ziaristii arestati, nu au fost arestati ptr ce au scris, ci ptr apartenenta la acest sistem, la diferite organizatii teroriste.
Bineinteles, sursele dumneavoastra, nu vorbesc desore asa ceva. Sursele dumneavoastra nu stiu decat Erdogan dictator, islamist, epurare etc.
Iranul, este o tara vecina Turciei, cu care are o granita comuna. Este normal sa ai relatii normale cu vecinul. Unde este problema?
In incheiere, tot nu ati precizat o lege adoptata de guvernarile Erdogan, care sa se regaseasca in definitia termenului “islamism„ ,agreat de dumneavoastra. Precizati o singura lege si un link.
:-)))))))))))))))))))))) erdogan inspirat din modelul american in islamismul si autoritarismul sau?! hai ca sunteti hazliu :-)))))))))))))))))) ziaristi apartinand de organizatii teroriste? stalin avea aceeasi mentalitate, acelasi tip de actiune. mergeti si imbratisati dictatorul erdogan, omul care va scufunda turcia kemalista.
Precizati o lege adoptata de guvernarile Erdogan, care sa se regaseasca in definitia termenului “islamism„ ,agreat de dumneavoastra. Numai una, cu trimitere la sursa.
Dl. Tudor, eu inteleg foarte bine limba turca, deci oricand pot verifica o informatie direct de la dursa, nu citind traduceri din varii surse. Vad in comentariile dvs, aceeasi limba de lemn, Erdogan dictator, islamist, etc.
bine, ramaneti cu erdogan si putin. succes !
Dl. Tudor, ptr un ziarist, a vorbi in cunostinta de cauza, este o obligatie. Ca ziarist, sunteti formatori de opinie. Cand scrii un articol, cauti sa te informezi. Verifici informatia. Cauti ambele puncte de vedere, discerni.
Deci, eu nu rămân cu Erdogan, nici cu altcineva. Raman cu adevarul. La afirmatiile dumneavoastră, am dat răspunsuri cat se poate de documentate. Dumneavoastra, nu ati putut preciza nici macar sursa afirmatiilor dvs. Pacat.
Ramaneti cu cine vreti dvs, dar mai ales cu opiniile pe care le aveti. Sanatate !
Nu puteti da un raspuns documentat, cu precizarea sursei? Daca vrei, poti.
suficient cat am dialogat
Cand vulpea nu ajunge la struguri, zice ca sunt acri.