Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă, Sfântul Sinod transmiţând joi că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară. De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului.

Decizia stupefianta vine dupa uciderea unui nou nascut in urma procedeului medieval de botez in practica Bisericii Ortodoxe.
Tatăl băiețelului în vârstă de o lună și jumătate din Suceava care a murit după slujba de botez spune că bebelușul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, scrie Monitorul de Suceava.
 • ”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut… Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, a declarat tatăl copilului.
El spune că băiețelului a început să îi curgă sânge din nas și că avea pulsul foarte scăzut: “Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut… Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, Dan Teodorovici, a precizat că bebelușul a fost dus la UPU Suceava în stop-cardio-respirator resuscitat, fiind internat în secția ATI, iar luni dimineață a decedat, probabil din cauza leziunilor provocate de hipoxie, cu precizarea că medicii legiști vor stabili exact cauza morții. Medicul a confirmat că bebelușul a aspirat lichid în plămâni.
Protopopul Doru Budeanu de la Protopopiatul Sucevei a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.
———————-
PS :
Sunt crestin ortodox si ma declar socat, oripilat de aceasta decizie. Ce-i impiedica pe acesti preoti sa aseze noul nascut in cristelnita si sa toarne apa pe cap din palmele preotului?! Adica o traditie invechita si periculoasa e mai importanta decat viata unui suflet nevinovat??
Poate doar sunetul clopotului de 500.000 euro comandat in Austria al Catedralei Mantuirii sa-i trezeasca si sa acopere plansul noului nascut ucis la Suceava. Desi, am slabe sperante.
Urmaresc fenomenul BOR de 30 de ani. Momentele de habotnicie grava, cum e cazul acum, au indepartat biserica prin practicile ei de societatea civilizata. La fel ca si argumentul profund antimedical si antieducational ca nu e nici un pericol sa se foloseasca aceeasi lingurita la impartasanie pentru zeci sau sute de oameni. Mai ales in pandemie. Dar nu numai.

Doamne, iarta-ne !

14 COMMENTS

 1. Dumnezeu sa ma ierte ca indraznesc.In pantec la mama stam in lichid amniotic, avem metoda de nastere subacvatica, avem instructors care invatata , sau mai bine zis , le reamintesc sugarilor , inotul in bazin. Deci nu prea este in regula cu razvratirea aceasta pe botezul prin scufundare versus botezul prin stropire. Doamne ajuta .

 2. Niște diacritice punem și noi?
  Citim și noi niște istorie înainte să ne dăm cu părerea?
  Gândim înainte să scriem?

 3. Ce îi împiedică pe constructorii de mașini să oprească producerea acestor unelte de omorât oameni? Câte vieți de oameni s-au pierdut din cauza mașinilor?… vrei altă anologie? Uite: mal praxis! Să închidem spitalele, deci!

 4. Totuși, niște diacritice se pot folosi ?
  Că dacă tot se confundă moartea cu uciderea, poate se mai salvează ceva cu diacriticele

 5. Nu a murit din cauza ritualului.A murit pentru ca un preot lipsit de experienta nu a indeplinit ritualul cu trebuie.A gresit, va plati.
  Am botezat vreo 4 copii .Gura si nasul sunt protejate iar timpii de imbaiere sunt de vreo 1-2 sec.
  E drept, si asta zice si biserica, daca acel bebelus e imatur, agitat, se poate uda capul copilului.
  Si catolicii fac asta.

 6. Dar cu lingurita sunt de acord.
  N are a face cu ritualul.
  Pot folosi si o lingurita de unica folosinta.Important e continutul, nu lingurita.

 7. Radu, cand criticam cu argumente reale popii, ai sarit in sus, acum cand ‘arde Braila’ ai sarit si tu! Daca analizezi obiectiv tot ce practica popii in biserica, adevarat nu toti dar peste 85%, nu are nicio legatura cu ortodoxiasau cu orice carte religioasa! Popii sunt sau se trezesc pe propria lor mosie si fac exact ce vor, pe langa ce li se dicteaza de la preaafaceristul aurit Daniel! Am colindat destule biserici si religii la momentul donare, nociuna nu e ceea ce trebuie sa fie, adica pentru enorias, pentru copii necajiti! E copy paste politicieni din toate punctele de vedere, diferenta e vesmintele, unii la costum si ceilalti cu palamantir alb, negre sau aurite! Eu intreb doar:
  – Oare copilul nu poate creste si trai sanatos daca nu e botezat de popi?
  Intreb deoarece stiu ca egiptenii nu sunt botezati si traiesc bine mersi ca orice om fara nicio problema, nu toti dar sunt in majoritate!
  P.s. Nu discut despre operatia cu sexul la baieti.

 8. […] Urmaresc fenomenul BOR de 30 de ani. Momentele de habotnicie grava, cum e cazul acum, au indepartat biserica prin practicile ei de societatea civilizata. La fel ca si argumentul profund antimedical si antieducational ca nu e nici un pericol sa se foloseasca aceeasi lingurita la impartasanie pentru zeci sau sute de oameni. Mai ales in pandemie. Dar nu numai”, a precizat jurnalistul Radu Tudor, pe blogul său personal radu-tudor.ro. […]

Leave a Reply