Saturday, December 28, 2024
3.2 C
Bucharest

Duşa : “Pentru descurajare, e nevoie de prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic”

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit astăzi, 13 octombrie pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

Incerc sa subliniez acele afirmatii din comunicat ce ar putea constitui un raspuns pentru afirmatiile nefericite de ieri ale rusilor in legatura cu SUA, Romania si scutul antiracheta.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia actuală de securitate din regiune, relaţiile dintre România şi SUA în domeniul apărării, desfăşurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral şi aliat, adaptarea strategică a Alianţei în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varşovia, precum şi despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

Referitor la cel mai important proiect bilateral, facilitatea antirachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că aceasta face parte dintr-un proiect complex, iar operaţionalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreaţi, este esentiala în noul context strategic şi în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă.

“Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcţiile principale ale politicii de apărare a ţării noastre, dar şi o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA”, a precizat ministrul apărării naţionale.

În ceea ce priveşte masurile de asigurare care vizează întărirea securităţii statelor aliate din flancul estic al Alianţei, ministrul apărării naţionale a apreciat decizia SUA de a se implica activ în implementarea acestora, printr-o prezenţă consistentă a forţelor militare americane în regiune.

„Doresc să folosesc acest prilej şi să exprim mulţumiri pentru sprijinul constant al SUA şi pentru importanta contribuţie americană cu personal la încadrarea posturilor multinaţionale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din Bucureşti. Această contribuţie are un impact deosebit în plan strategic”, a mai spus ministrul Duşa.

Un alt subiect abordat a fost viitorul Summit de la Varşovia care, în opinia ministrului Duşa, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

„Pentru a obţine efectul dorit, o postură eficientă de apărare şi descurajare trebuie să asigure o prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susţinem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forţelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri comune ale NATO”, a concluzionat ministrul apărării naţionale.

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img