Home Articole Duşa : “Pentru descurajare, e nevoie de prezenţă militară aliată vizibilă şi...

Duşa : “Pentru descurajare, e nevoie de prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic”

1980
9
SHARE

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit astăzi, 13 octombrie pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

Incerc sa subliniez acele afirmatii din comunicat ce ar putea constitui un raspuns pentru afirmatiile nefericite de ieri ale rusilor in legatura cu SUA, Romania si scutul antiracheta.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia actuală de securitate din regiune, relaţiile dintre România şi SUA în domeniul apărării, desfăşurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral şi aliat, adaptarea strategică a Alianţei în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varşovia, precum şi despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

Referitor la cel mai important proiect bilateral, facilitatea antirachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că aceasta face parte dintr-un proiect complex, iar operaţionalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreaţi, este esentiala în noul context strategic şi în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă.

“Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcţiile principale ale politicii de apărare a ţării noastre, dar şi o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA”, a precizat ministrul apărării naţionale.

În ceea ce priveşte masurile de asigurare care vizează întărirea securităţii statelor aliate din flancul estic al Alianţei, ministrul apărării naţionale a apreciat decizia SUA de a se implica activ în implementarea acestora, printr-o prezenţă consistentă a forţelor militare americane în regiune.

„Doresc să folosesc acest prilej şi să exprim mulţumiri pentru sprijinul constant al SUA şi pentru importanta contribuţie americană cu personal la încadrarea posturilor multinaţionale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din Bucureşti. Această contribuţie are un impact deosebit în plan strategic”, a mai spus ministrul Duşa.

Un alt subiect abordat a fost viitorul Summit de la Varşovia care, în opinia ministrului Duşa, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

„Pentru a obţine efectul dorit, o postură eficientă de apărare şi descurajare trebuie să asigure o prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susţinem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forţelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri comune ale NATO”, a concluzionat ministrul apărării naţionale.

9 COMMENTS

 1. ce pe aratura esti cu afirmatia ca turcia s-a angajat serios in lupta anti isis. turcia bombardeaza pe kurzi si cam atat.

 2. La naiba cu serverul national care transmite emisia pe site live, se dereglează tocmai cînd nu trebuie! De la 18.00 se întrerupea emisia live pe site, acum, de 15 minute a dispărut definitiv lăsînd funcţionabil doar momentul publicitar iniţial care durează 12-19 secunde. Halal trafic de ştiri pe site-ul A3 live! mulţumesc pentru informaţiile primite pe site-ul blocat!

 3. Pozitia lui Dusa si politicianului roman https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1823016284591689&set=a.1763800740513244.1073741829.100006500052414&type=3 Nu e de mirare ca a cincea tara cea mai bogata din Europa a ajuns in halul asta cu parvenitii,slugoii ,hotii si tampitii la putere.ILCARAGIALE a plecat din Romania scarbit tocmai de oameni ca asta si cei de dupa 89 care abundau in politica vremuriilor lui.Si zicea LA CE BUN SA STAU INTR-O TARA UNDE HOTIA SI SERVLISMUL SANT VIRTUTI LA ACEST POPOR.

 4. Cum bre?”Duşa : “Pentru descurajare, e nevoie de prezenţă militară aliată vizibilă şi persistentă pe flancul estic””
  Chiar crezi că eşti aşa isteţ să-i păcăleşti pe ruşi? Nu conştientizezi că totul se face la ţintă? Nu crezi că ceea ce spui e o boabă de adormit bebeluşii? Îi consideri pe ruşi şi pe Putin proşti sau naivi minţindu-i ca pe conaţionalii tăi dar şi destul de mult pe americani???
  COBOARĂ NAIBII CU PICIOARELE ŞI CAPUL CU CREIER PE PĂMÎNT! NU MAI ARUNCA VORBE DOAR CA SĂ AI VOCALIZĂ PRIN MICROFOANE ŞI PREZENŢĂ PE MICILE ECRANE!
  Poate nu ştii cum se întîmpla în primul şi al 2-lea război mondial! Mai bine te-ai informa cu amănunte că şi în acea perioadă era tot un ”bolborositor” care minţea permanent şi cînd ”a luat foc” urlau toţi sărind din paturi direct la luptă flămînzi sau nu fricoşi sau nu! Vezi că încă mai sînt în viaţă eroii luptători care-ţi pot da sfaturi să nu fii jenant în continuare!
  PS. scuze Radu dar e realitate!

 5. Ma rog, daca trebuie sa vina si americani in uniforma, sa vina. Dar daca mi-as putea permite o sugestie: armata de indivizi cu passe-montagne pe mutra, care impinge coruptii locali cu puscoacele in spinare, n-ar putea fi macar pe jumatate trimisa la antrenament si varata in uniforma trupelor regulate romane, cu fata dezvelita, sa stim si noi cine ne apara si de cine? Politia si jandarmeria nu cred ca s-ar opune injumatatirii concurentei cu masti si, la o adica, jumatate din ascultatorii de telefoane ar putea si acestia sa intregeasca personalul pe la turnuri de control al traficului aerian, sau sa lucreze la decriptaj (ori asta e field-ul SIE?), ma rog, sunt sigura ca s-ar gasi o slujba pe masura si pentru ei. Macar sa vedem uniforme nationale pe strada, daca tot trebuie sa avem soldati la vedere printre noi. Si mascatii sunt prea de tot sinistri, nici la bataia cu flori de la Sosea nu-i poti scoate ca sperie copiii din carucioare.

 6. Noi ne agitam cu intarirea “flancului estic” in schimb mai toti ne trateaza cu raceala, numai americanii mai fac oarece treaba. Nu ma imbata nicio declaratie sau asigurare.

Leave a Reply