Situatia regionala de securitate, la fel ca si cea continentala, devine din ce in ce mai complicata. Cele 3 componente de instabilitate majora se manifesta deplin : agresiunea Rusiei, terorismul si separatismul.
Romania ar putea sa fie o insula de stabilitate si securitate garantata, o ancora euroatlantica daca actualul guvern si actuala majoritate parlamentara se decid sa dea semnale in acest sens. Din perspectiva militara, lucrurile nu sunt puse la indoiala, insa din punct de vedere politic sunt multe ezitari si mesaje contradictorii.
Potentialul strategic al Romaniei ar putea creste exponential si prin faptul de multe tari din estul si sudul Europei bat palma ascuns ori la vedere cu Rusia. Dupa Turcia si Ungaria, Serbia isi consolideaza statutul de cap de pod al Moscovei in regiune. Stirea de mai jos, alaturi de multe alte informatii, confirma trendul.
Cu o Ucraina inca instabila si invadata de rusi la est, cu o Turcie care starneste frisoane prin autoritarismul, jocul putinist, islamismul si anti-europenismul lui Erdogan, cu jocul dubios al lui Viktor Orban cazut in admiratia lui Putin, inca un vecin al Romaniei inroseste harta.
Daca suntem inteligenti, asta ar putea sa fie o sansa uriasa pentru tara noastra. Vom stii sa o dezvoltam economic, in infrastructura, in domenii cruciale pentru rezilienta ei si a aliatilor nostri din NATO? Dovezile de pina acum par insuficiente. Daca altii au ales un joc sulfuros alaturi de rusi, noi putem consolida profilul nostru euroatlantic solid pentru deceniile ce vin. Sansa e la noi. Adica la ei, la politicienii romani. Suntem cu ochii pe ei.
Un aparat de transport An-124 cu avioane de vânătoare dezasamblate de tipul MiG-29, livrate de către Rusia Serbiei în cadrul asistenței militaro-tehnice bilaterale, a aterizat luni la Belgrad, a relatat agenția de presă rusă RIA Novosti, fără să precizeze din câte avioane a fost compus primul lot.
Potrivit acesteia, sosirea avionului-cargo al Ministerului Apărării rus în capitala sârbă a avut loc fără presă și într-o atmosferă marcată de confidențialitate.
Aterizarea An-124 la Belgrad de pe aeroportul militar din Luhoviț, o suburbie a Moscovei, a fost confirmată de serviciul flightradar.
Ministerul Apărării sârb și autoritățile de la Belgrad s-au abținut până acum de la orice comentarii pe acest subiect.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării sârb a declarat pentru RIA Novosti că informații oficiale în acest sens vor fi date publicității mai târziu. Accesul presei era interzis luni pe aeroportul militar Batainitsa de lângă Belgrad, indică agenția rusă de presă.
Președintele sârb Aleksandar Vucic declarase anterior că livrarea a șase avioane de tip MiG-29 de către Rusia în cadrul asistenței militaro-tehnice pentru Serbia ar putea provoca presiuni politice din afară asupra Belgradului, dar că republica nu va înceta să-și întărească potențialul de apărare, inclusiv în domeniul forțelor aeriene și al apărării antiaeriene.
Rusia a început realizarea înțelegerii privind livrarea a șase avioane de vânătoare MiG-29 pentru forțele aeriene sârbe până în în 6 octombrie, conform agenției de presă menționate care citează surse concordante de la Moscova și Belgrad.
Potrivit unei surse ruse, precum și lui Alexandar Vulin, ministrul apărării sârb, pentru prima oară avioanele ruse sunt programate să fie prezentate la parada militară din 20 octombrie, cu ocazia marcării eliberării Belgradului de sub ocupația nazistă la 20 octombrie 1944.
La sfârșitul anului 2016, președintele Alexandar Vucic, premier în acea perioadă, anunțase după o întâlnire cu ministrul apărării rus, Serghei Șoigu, că Rusia va livra Serbiei șase avioane de vânătoare MiG-29, precum și 30 de tancuri T-72S și 30 de blindate BRDM-2, scrie Agerpres.