Fragmente dintr-un editorial de Alina Mungiu – Pippidi

Pare greu de crezut, dar ce desparte PSD de dezastrul total la alegerile viitoare este Viorica Dăncilă, o contra eroină de Teleorman dacă vreodată a fost una, a cărei poveste va fi citită pe viitor în toate coafoarele de provincie în reviste glossy, de la povestea coafurii de Teleorman la preşedinţia Consiliului UE.

Şi pe bună dreptate, fiindcă doamna Dăncilă, despre a cărei inteligenţă se fac atîtea glume crude, cînd nu mai rău la Bucureşti (nimic în presa străină, unde mai sunt totuşi maniere, fără a mai exista integritatea de altădată) e principalul obstacol în calea unei amnistii şi graţieri care ar anula principalul cîştig al societăţii noastre de pe urma anticorupţiei: desfiinţarea culturii de imunitate.

Pentru că dacă e cert că statul de drept a fost încălcat şi de anticorupţie, şi nu o dată (mandate de securitate naţională folosite fără aprobare judecătorească în procese de corupţie, complete ilegale prin încălcarea repartizării aleatorii), asta nu înseamnă că tot ce s-a făcut în a stăvili o corupţie generalizată trebuie anulat şi, respectivii, toţi eliberaţi ca să o ia de la capăt, chiar dacă în cazul lor nu a existat nici o încălcare a vreunui drept sau proceduri.

(…)

Dar dacă societatea noastră nu e destul de evoluată ca să purtăm o discuţie raţională despre politica penală, ca despre nimic de altfel (o să intrăm în euro fără o dezbatere reală, că statul paralel plus PSD între ei au distrus societatea civilă, şi nu are cine să mai medieze o asemenea discuţie şi să le explice oamenilor ce îi aşteaptă), asta nu înseamnă că instinctele ei de conservare nu sunt juste. Oamenii ştiu că o amnistie pentru corupţie nu ar fi urmată de o pocăire, ci de o reluare. PSD nu a reuşit să dea garanţii suficiente în alt sens, iar prezenţa lui Darius Vâlcov ca şef al politicilor publice şi principal purtător de imagine (ce greşeală a lui Liviu Dragnea) al guvernului acestei coaliţii arată clar că amnistia rămîne proiectul de bază: sau s-ar duce şi el să dea sfaturi prin Madagascar sau mai bine Venezuela, că acolo au nevoie mare de o minune şi nu extrădează pe nimeni.

Stă, că e sigur că scapă. Iar asta va fi decontat electoral major de către PSD, care în loc să ia lauri că s-au creat pe bune vreo două sute de mii de locuri de muncă din creşterea lor economică şi sunt şanse să iasă bugetul de pensii din deficit, preferă să piardă alegerile, dar să scape de puşcărie. Proastă socoteală, că acela care scapă azi poate fi băgat mîine dacă nu negociem o politică penală în consens în loc să ne distrugem ţara şi reputaţia (în cazul lor, şi partidul), la BXL şi la Bucureşti.

Cum PSD nu mai are majoritatea să îşi reinvestească un alt guvern, doamna Dăncilă are de jucat o mînă mai tare decît pare, pentru un prim ministru sabotat din interior şi ţinta glumelor mîrlăneşti de tot felul.

(…)

6 COMMENTS

  1. Ce putem intelege mai pe scurt din editorialul d-nei Pippidi, traim vremuri extrem complicate si fara prea multe alternative, deocamdata.

  2. Gluma marlaneasca este chiar doamna Dăncilă,evident fara vina ei ,”asa e doamna” ,dar sa invocam altceva decat dansa e ,mi se pare mult mai marlanesc ! Lupta anticoruptie cu protocoale secrete,antisecrete si oculte o alta discutie cu o eterna dezbatere fara final ,deci mai bine acceptam persoane care evident imprasite toata logica matematica/financiara pe ,pereti referitor la averile dansilor ,ca despre asta e vorba si asta este adevaratul plan de guvernare !

  3. Cel mai bun articol este cel din New York Times… dar daca este impartial cum sa il comentati, nu va lasa partidul …

  4. UNKNOW,ce-o mai fi si asta!Mai citeste o data ce ai postat si intreaba-te daca nu e ceva anapoda in mesaj!Ca tu n-o inghiti pe dancila nu elimina protocoale,slujirea kovesi,umflata si preaslavita,toate dosarele trambitate achitate!Prejudicii,pitici de gradina,termopane si alte trei lei!Tunurile stau bine in conturi!Si tu imi vii cu obsesii fara nicio baza legala?Ce poate sa convinga niste imprastiati in neuroni setati pe negativism?Mafia rusa exceleaza in Franta si nici in Germania nu mi-e rusine,sa nu arunc mai departe Austria si Olanda,caraitoarele de serviciu!Planul de guvernare asta e,te incadrezi in el,pana acum catastrofele au fost in ograda lui orban,catu,ciolos,barna si cativa pureci din pmp!Latra daca-ti da satisfactie dar fara nicio ratiune!

    • Problema ta e Dăncilă ,Kovesi,protocoale si mai ce ?un agramat ramane un agramat ,dar mai rau este atunci cand te si conduce , o discutie despre trecutul politic al dansei e off topic si mare lucru nu gasesti .Kovesi e pe cai mari si ma bucura , sistemul s-a resetat ,dar intr-un mod in care imi place ,trebuie sa fi destul de Ipocrit sa nu recunosti interesele lui Dragnea,Tariceanu,Vâlcov e.c.t si modul in care si-au facut averi ,si promovam oameni “cinstiti” precum Severn ! Vorbesti despre RATIUNE , sunt apolitic dar asta nu inseamna ca nu imi pasa ! Inteleg ca situatia in care romania se afla iti prieste ?

      • Care cai,martzoage comuniste,macovei et.comp?Spui ca protocoalele e ceva bun?Hai tata plimba ursu cu agramatu’ cand o sa gandesti cumva normal nu alimentat de propaganda de doi lei mai vorbim!Da,situatia Romaniei e stabila economic,nu e cum as fi vrut dar fata de guvernul zero,ciolos e incomensurabil mai bine!!Cum spuneam,in ciuda caraitoarelor!C’est la vie,toujours parshive!Nici eu nu fac politica dar argumentele subtiri nu tin iar cand vad ca justitia a fost influentata,si mai e,nu stiu,de securisme nu admit!Concluzia,tot pitici de gradina prejudiciu si dancila agramata,oligofren de obsesiv!

Leave a Reply