Ministerul de Externe al Ţărilor de Jos a prezentat luni scuze în urma unui raport care i-a acuzat administraţia de rasism instituţional, constatând că unele persoane au fost numite ‘maimuţe’ şi marginalizate din cauza culorii pielii lor, transmite AFP.

Raportul independent, comandat în urma mişcării Black Lives Matter, a relevat că angajaţii de culoare ai ministerului se simt adesea excluşi şi ignoraţi de colegii lor albi.

Documentul a subliniat că, deşi angajaţii nu au fost ‘în general abuzaţi în persoană’, ei au fost supuşi adesea ‘agresiunilor verbale’ auzind alte persoane denigrând oameni din cauza culorii pielii, a religiei sau a originii lor.

Potrivit raportului, un număr de angajaţi au afirmat că persoane au fost calificate ‘de mai multe ori ca ”maimuţe”, ”bokito”’, numele unei gorile evadate dintr-o grădină zoologică olandeză în 2007, şi că s-au simţit lezate.

Alţii au fost numiţi ‘negri’ sau ‘Zwarte Piet’, un personaj folcloric cu faţa neagră controversat, mai adaugă raportul.

‘Ţările africane au fost descrise de un angajat ca ”ţări de maimuţe”’, se mai scrie în raportul redactat pe baza discuţiilor realizate cu 33 de angajaţi şi grupuri de discuţii din care au făcut parte 47 de persoane.

Dintre acestea au făcut parte angajaţi ‘biculturali’ ai ministerului care lucrau în ţară şi în străinătate, personal din ambasade şi unii angajaţi albi.

Ministrul de externe Wopke Hoekstra a declarat că raportul este ‘dureros şi şocant’. ‘Ceea ce un număr de colegi din departament şi din misiuni în străinătate au trăit este inacceptabil şi acest lucru mă afectează profund’, a scris ministrul pe Twitter.

El a constatat că un număr de persoane intervievate consideră că au fost ‘ignorate’, personalul ambasadei recrutat local simţindu-se parţial exclus.

Raportul indică faptul că rezultatele ‘au pus problema de a şti dacă există un rasism instituţional. Conchidem că acesta este cazul’.

Regatul Ţărilor de Jos şi-a promovat mult timp imaginea de societate liberală şi multiculturală, însă ţara se vede confruntată în ultimii ani cu istoria sa de putere colonială şi de sclavie.

Presa a relatat că guvernul intenţionează să prezinte în această lună scuze oficiale pentru sclavie, un posibil gest de penitenţă viu criticat, grupuri reprezentând fostele colonii afirmând că nu au fost consultate, adaugă AFP, citata de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Cand o sa auzim si noi pe iubitii conducatori cerind scuze public ca din cauza educatiei si culturii precare deseori ii jignesc pe cei care i-au cocotat in functii si i-au lasat sa fure ca sa devina bogati. Verificati cum le zic romanilor: oameni de rand,asistati social,gravide,prostituate,analfabeti functional. drogati betivi……salariati..pensionari…speciali se abtin cu greu sa nu le zica handicapati….rasiale….untr-un cuvant nu avem nume nu suntem persoane,cetateni oameni.Ce este frumos ca oameni renumiti din televiziuni media … academicieni nu ii corecteaza si nu ii pun la punct pe acesti mojici

Leave a Reply