Sunday, January 26, 2025
1.7 C
Bucharest

E mare nevoie de 2% din PIB pentru aparare, Victor Ponta !

De la victoria lui Trump pina azi, nici un aliat occidental nu e incantat de inclinatiile populiste si de afirmatiile ciudate despre Rusia si NATO facute in campanie de presedintele ales al SUA.

Victoria lui Trump a stimulat mult dezbaterile in UE privind intarirea apararii continentale, in cazul in care controversatul viitor presedinte vrea sa faca niste concesii Rusiei prin slabirea NATO. Sper sa nu ajungem pina acolo, dar lideri importanti din Germania, Franta, Marea Britanie au facut deja declaratii in acest sens. Chiar zilele acestea e o reuniune la Bruxelles a ministrilor apararii si de externe din UE pe tema apararii europene, iar declaratiile lui Trump sunt punct major pe agenda.

Secretarul General al NATO si toti liderii administratiei de la Wasghington au salutat de multe ori in ultimul an decizia Romaniei de a duce bugetul militar la 2%, suma absolut necesara pentru salvarea dotarii Armatei si pentru antrenarea ei in cele mai bune conditii, la un nivel profesionist, capabil de o descurajare concreta.

Insusi Donald Trump a spus-o : SUA nu mai vor sa fie sponsorul privilegiat in NATO. El ajungand presedinte, are probabil pretentia ca toti cei 28 de aliati din NATO sa contribuie cu minim 2% din PIB pentru apararea lor nationala, care se transforma in efort colectiv de securitate. Din 100%, pe vremurile acestea complicate, e greu sa dai 2% pentru apararea tarii?! Sa fim totusi rezonabili !

Romania a intrat in NATO in mandatul PSD. Cu Nastase la Palatul Victoria si Iliescu la Palatul Cotroceni. Atunci, in 2004, ne-am angajat in fata aliatilor ca vom aloca minim 2% din PIB Armatei, ca vom mentine 2,38% din PIB pentru ca apararea nationala si aliata sa fie performanta. Nu mai e valabil ce a dorit atunci PSD?

Sunt foarte doritor sa stiu asta.

Din pacate, in cei 10 ani de regim Basescu, in fiecare an acest angajament a fost incalcat.

Asta vrem sa mentinem si acum?

O Armata Romana slab dotata prin decizia unor politicieni care decid an de an bugetul Romaniei ?!

Pot sa inteleg ca fiecare om are slabiciunile lui, prieteniile lui, calitatile si defectele lui. Toti suntem asa. Ar fi bine, in opinia mea, ca tinarul si popularul politician Victor Ponta sa nu-l mai dea exemplu pe Erdogan. Macar pentru faptul ca aresteaza jurnalisti care-l critica, interzice mijloacele de comunicare, incatuseaza parlamentari oponenti si alunca spre autoritarism incompatibil cu democratia.

Lovitura de stat e o actiune de netolerat, iar liderul SUA Barack Obama si Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg au fost primii care au reactionat in favoarea guvernului legitim de la Ankara. Numai ca razbunarea de tip otoman a lui Erdogan nu pare deloc departe, ca si cruzime, de lovitura de stat pusa la cale de oponentii actualului presedinte al Turciei.

Sa dam exemplu Turcia pentru secularismul sau, pentru faptul ca e singura democratie musulmana de la Mustafa Kemal Attaturk incoace, pentru modul in care un stat responsabil isi finanteaza si doteaza armata, nu pentru ca joaca la doua capete cu Rusia, fiind stat membru NATO. Zic si eu, poate altii gandesc exact contrariul.

E foarte pagubos pentru o natiune divizata, slab dezvoltata industrial si in infrastructura, cu cele mai mici salarii din UE, sa aduca subiectul apararii si securitatii in campanie electorala. Macar zona asta sa o lasam in afara rafuielii politice de campanie.

Cred ca nici afirmatiile Aline Gorghiu despre adversarul sau nu sunt tocmai inspirate.

Nu intamplator Armata Romana este cea mai bine pozitionata la capitolul incredere dintre toate institutiile statului.

Pentru ca nu are de a face cu politica. Si asta spune multe ca semnal.

In concluzie : sa sprijinim toti un buget de 2% din PIB pentru Armata.

Este mare nevoie de acest efort mic. Va spun asta cu tot respectul, dle Victor Ponta, in calitate de fost prim ministru, de fost sef de partid, de actual si viitor parlamentar. E in interesul acestei tari, in vremuri dificile. 

Restul de 98% raman pentru marile si frumoasele proiecte pe care ni le propun pe hartie diverse guverne, din 4 in 4 ani…Bani se duc, hartiile raman.


O afirmaţie făcută de Ponta pe Facebook tulbură apele pe scena politică internă, scrie stiripesurse.ro.

Fostul premier a părut a sugera că România nu ar mai trebui să acorde 2% din PIB pentru apărare, pentru că Rusia nu este un pericol. Afirmaţia este taxată de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, care îi cere lui Dragnea să se dezică de cele spuse de Ponta.

“Pe mine mă îngrijorează declaraţiile pe care le-am auzit din partea PSD zilele trecute. Declaraţii care se referă la pactul pe apărare şi la asigurarea celor 2% din PIB pentru securitatea naţională. Declaraţii care mie îmi arată că PSD nu a înţeles absolut nimic din ceea ce se întâmplă în regiune, din ceea ce ar trebui să se întâmple cu România, ca factor de stabilitate în această regiune. Faptul că domniile lor pun problema în sensul în care putem să asigurăm măriri de salarii dacă nu mai asigurăm cei 2% din PIB pentru apărare, mie mi se pare un act de iresponsabilitate. Cine a făcut declaraţia mi se pare că joacă rolul de agent de influenţă pentru Moscova şi nimic altceva. O să constataţi că este cea mai pericoloasă declaraţie, care a trecut din păcatre neobservată”, a declarat luni Alina Gorghiu.

“Este îngrijorător pentru că nu am văzut niciun fel de dezminţire din partea PSD pe acest subiect. Îl rog pe cel care conduce PSD în acest moment să iasă şi să dezmintă sau să se disocieze sau să se dezică de genul acesta de reacţie”, a mai precizat preşedintele PNL.

Afirmaţiile lui Ponta, de la care a plecat întreaga discuţie:

“Klaus Iohannis (si implicit Dacian Ciolos si PNL) sustin ca trebuie sa crestem cheltuielile militare pana la 2% din PIB ca sa indeplinim cerintele NATO si sa ne aparam de Rusia! Daca va uitati pe datele oficiale si in 2016 Romania aloca deja mai multi bani decat tarile vecine: Bulgaria 1,3 %, Ungaria, Slovacia si Cehia circa 1% din PIB.

Dar puteti sa si vedeti ca Romania trebuie sa faca un mare efort de peste 1 miliard EURO ca sa reziste Rusiei (care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!) / in conditiile in care principalul nostru aliat NATO in Marea Neagra Turcia (care aloca peste 15 miliarde) are deja o relatie privilegiata cu Rusia!

Domnul Iohannis a dat de inteles prin mesajul sau ca alegerea lui Donald Trump implica o decizie a noastra de crestere a alocarilor pentru armata – parerea analistilor internationali este exact inversa in sensul in care tensiunea fara precedent din 2015-16 dintre SUA si Rusia are toate sansele sa fie inversata!”, a scris Ponta pe Facebook, citat de stiripesurse.ro.

 

Hot this week

Trump : Le cer statelor NATO să crească bugetul apărării la 5%

Donald Trump : Le cer statelor NATO să crească...

Sebastian Stan, nominalizat la Oscar

Actorul de origine română, Sebastian Stan, este nominalizat la Premiile...

Serviciul Diplomatic al UE : Rusia atacă informatic şi manipulează în ţările noastre

Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene (European External Action Service...

Noul Concorde, mai aproape de realizare

Succesorul neoficial al avionului Concorde este cu un pas...

Topics

Trump : Le cer statelor NATO să crească bugetul apărării la 5%

Donald Trump : Le cer statelor NATO să crească...

Sebastian Stan, nominalizat la Oscar

Actorul de origine română, Sebastian Stan, este nominalizat la Premiile...

Serviciul Diplomatic al UE : Rusia atacă informatic şi manipulează în ţările noastre

Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene (European External Action Service...

Noul Concorde, mai aproape de realizare

Succesorul neoficial al avionului Concorde este cu un pas...

Succes european remarcabil pentru o podgorie românească

Comisia Europeană a aprobat, joi, înregistrarea denumirii vinuri de...

Alertă pentru rezervele de gaz din Europa

Europa ar putea fi nevoită să achiziționeze în această...

Oraşul Turceni a cumpărat cosmetice liberale

Primăria orașului Turceni, condusă de primarul Constantin Popescu, a...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img