Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educaţie și Cultură din Parlamentul European, va susţine luni, 26 februarie, ora 13:00, o conferinţă de presă la Primăria Municipiului Sighișoara, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale. Subiectul principal îl constituie urgentarea procedurilor pentru refacerea zidului cetăţii, după recenta prăbușire a unei porţiuni a acestuia.

„În general, vreau să deranjez cât mai puțin. Dar sunt momente în care nu pot să stau liniștit în timp ce se petrec lucruri urâte, de multe ori ireparabile și ceea ce am auzit că se întâmplă cu zidul de la Sighișoara, m-a cam scos din sărite.

Așa că, vă rog, vă invit, să ne enervăm împreună luni, 26 februarie, ora 13:00 în cadrul PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI SIGHIȘOARA, poate izbutim să mutăm munții… Munții de nepăsare, bineînțeles…”,  a menţionat europarlamentarul în apelul său către autorităţile naţionale, asociaţiile cu activitate în domeniul patrimoniului cultural și persoanele interesate de acest subiect.

„E rușinos ca, mai ales în 2018, AN EUROPEAN AL PATRIMONIULUI CULTURAL, să se prăbușească zidul acestei cetăți medievale, singura locuită din țara noastră, un punct de atracție pentru zeci de mii de turiști din toată lumea, iar România să nu acționeze corespunzător și prompt.

Vă aștept pe toți cei interesați pentru a identifica împreună o soluție de salvare a cetății Sighișoara,” a adăugat Mircea Diaconu.

 

https://www.antena3.ro/actualitate/locale/o-bucata-uriasa-din-zidul-cetatii-sighisoara-s-a-prabusit-453974.html

 

 

11 COMMENTS

 1. O sa zic la fel s i despre omul asta Mircea Diaconu! Omul care a inteles ce inseamna par na de facebook la momentul intrarii in forta. Daca multi ar gandi normal,ar tine cont de propria viata si de viata copiilor,a nepotilor,ar vota un om pe nume Diaconu Mircea. Am scris de Ponta la momentul potrivit (as accepta ca ponta sa fie administratorul tarii si multor vieti daca isi respecta codul secret al vietii,toti am avea nivelul de trai mult mai bun),s-a dovedit o mica parte din tot deoarece piedicile se vad la ora actuala!
  Spun la fel si despre dl.Diaconu Mircea daca multi vor sa inteleaga realitatea si ca viata in siguranta trebuie pe primul loc in viata fiecaruia si nu conteaza anii care i-am implinit si trait!
  Am invatat cultura unui robot plimbaret ratacit in Romania inscaunatilor foarte bine platiti!

 2. La cine face apel totusi ? La guvernarea PSD ? La Consiliul judetean condus de PSD ? La ministrul culturii ?

  Situl Sighisoarei e in patrimoniul mondial al UNESCO !

  Cica este un proiect din 2016 la Institutul Naţional al Patrimoniului dar care nu a mai evoluat de atunci. Ignorand pagina de start care cica e hackuita de chinezi, sunt 3 rapoarte de la UNESCO https://patrimoniu.gov.ro/images/pdf/Rapport-Liste-du-patrimoine-mondial-centre-historique-Sighisoara-2007.pdf https://patrimoniu.gov.ro/images/pdf/Rapport-Liste-du-patrimoine-mondial-centre-historique-Sighisoara-2010-Rapport%202010.pdf https://patrimoniu.gov.ro/images/pdf/Rapport-Liste-du-patrimoine-mondial-centre-historique-Sighisoara-2012-rapport.pdf

  in care se spune clar ca s-au dat bani zeci de milioane de euro pentru Sighisoara. In ultimul raport se stie din 2012 despre ziduri, pentru care ce sa vezi, s-au facut doar “studii de fezabiltiate” :
  “Les monuments historiques, propriété publique qui sont en danger ou dans un
  mauvaise état physique, qui ont les études de faisabilité, mais pas de financement pour
  les travaux de secours sont : la Tour des Etameur, et la muraille de la fortification, les
  sections 13, 16, 17, 21 et 22. ”

  Cine e la guvernare din 2012 ?

  • Daca nu-ti amintesti, zic sa te “improspatez” : Diaconu a candidat si castigat independent ! N-are treaba cu PSD…
   Daca tu ai inteles altceva, da “refresh” : monitoru’ te minte !
   (Cand nu zice, e naspa…. cand zice, e PSD…. voi sunteti, bre, cu creierii functionari, sau e cu carcoteala directionala, ca la ala de face emisiune “de succes” de cand eram eu mic, la postul lu’ “beibi-sitar”…
   Nu link-urile sun militantism… Si nici trecerea in ograda politica – au fost toti la conducere, nu conteaza culoarea, s-a vazut….Ca acu’ iti pute PSD, bravo tie; da’ daca ajung altii la butoane, si fac tot … “nimic”, ce zici, ramai cu militantismu’ politic, sau intelegem, dracului, ca ala de se zbate merita si respect, si sustinere !? Intrebare retorica, tot cu “ciuma rosie” in gura se face audienta, se vede !

   • Eu cred ca Diaconu daca vrea sa faca ceva ar trebui sa spuna si cu subiect si predicat cine nu face ! Ministrul Culturii, aia de la Patrimoniu, primaria/CJ Sighisoara ? Aia de la UNESCO sunt rai si nu ne mai dau pe langa alea cateva zeci de milioane care s-au dat deja pt Sighisoara inca vreo cateva milioane si pt ziduri ?

    Pentru ca daca nu are curaj sa spuna ca s-au taiat banii de la cultura si patrimoniu si doar face conferinte de presa, atunci le face degeaba !

 3. E o prelungire logica a faptului ca milionarii de carton vor sa-si construiasca vile pe locul Sarmisegetuze Regia. Ce-i mai important: istoria noastra milenara sau comfortul si ‘cuibusoarele de nebunii’ ale ‘faraonilor’ nostri, locali si nationali. Desigur, totul se anuleaza atunci cand adevaratii stapani vin in ‘colonia Romanica’ cu alt plan propiu si personal.

 4. Februarie,inca nu s-a terminat,mai e luna aprilie si daca nu,ar mai fi noiembrie. Profita de sansa lunii asteia,e provocarea vietii,tu…dorele :)))))!
  Si inca mai ai mult de munca! Ingrozitor de mult!

 5. Nenorocirea e ca Sighișoara nu-i Sibiu, și sașii locali nu sunt sașii lui Șase Case Johannis, altfel se făcea monument din zidul cetății cât ai zice Klaus! Una peste alta, cultura e ultimul lucru care preocupa regimurile de dreapta, aviz amatorilor. Și actorul Diaconu sa-și impulsioneze colegul mai tânăr de la ministerul Culturii, poate se pune de-o alianță a amărâților de “saltimbanci” împotriva clovnului ratat de la Cotroceni.

  • Tot Iohannis e de vina ca nu se fac ziduri la cetatea in Sighisoara ?

   Vezi ca sunt raporturi UNESCO unde se mentioneaza ca s-au dat zeci de miloane de euro pentru Sighisoara de cand am intrat in UE in 2007 si ca exista “studii de fezabiltiate” pt ziduri din 2012 !

 6. Mai bine spunea :auto rusinarea lui M Diaconu. Parca a pus si el un umar la M Culturii prin 2012. Ce a facut si el fac si astia de acum(nimic). Decat sa ne enervăm împreună luni, 26 februarie cu Diaconu mai bine merge el la MCulturii si poate asa la o discutie intre doi actori iese un proiect de reparare peste 100 de ani

 7. Ca denu obicei,scuze. Scriu de tu…dorel care nu poate sa ii faca nimic ofticatii
  Nascut sa fie lider,sa conduca cu argumente si convingator. De la 45 ani,merge pe drumul lui drept,de la 58 pana la 68 ani,se multumeste cu realizarile lui dar nu poate fi zdruncinat de nimeni,doar daca psd il inlocuieste cu un andrusca ! Apoi viata lunga maxim 25 ani doar sanatatea e problema,sper sa nu.
  Anul asta e plin de provocari,super februarie,martie,aprilie,mai si iunie sunt 2 luni cu provocari,iulie,august luni bune,septembrie si octombrie provocari,noiembrie luna buna si decembrie provocari. Indiferent cum ar incerca sa il agate sau sa il distruga,nimeni nu poate! Este mereu pe felie,punct ochit-punct lovit argumentat,nu ai cum sa te pui cu profesionistul in 2018! Va amintiti de macovei cand arunca numai teroare in tara,acum cativa ani,dar s-a schimbat in rau si nimeni nu avea ce-i face,tudorel e doar pentru reforma pozitiva,nu cred ca va ajunge ca actuala macovei! Controleaza si struneste foarte bine caruta!

Leave a Reply