Judecatorul Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a postat un mesaj extrem de critic la adresa Procurorului General si a celor care tolereaza si incurajeaza abuzuri “de tip sovietic” in anchetele judiciare !

Iata postarea de pe Facebook :

Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligatia nu de a gasi mereu scuze si de a emite slogane despre “penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus in spatiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvaluire, pentru a dovedi ca procurorii pe care-i are in subordine respecta legea.

Aceasta este practica in orice tara democratica si reteta de succes pentru a mentine credibilitatea oricarei institutii: daca acuzatia se dovedeste a fi nereala, dovedesti ca ai mecanisme de verificare si control care functioneaza in timp util, dar daca acuzatia se dovedeste a fi reala, poti lua masuri pentru a opri abuzurile la timp, fara a discredita iremediabil o institutie.

Obligatia Procurorului General de a investiga cu celeritate aceste dezvaluiri rezulta din statutul sau de conducator al Ministerului Public, autoritate de rang constitutional ce “reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”.

Or, ceea ce vedem ca e dezvaluit de presa in ultimul an, cu privire in special la practicile procurorilor DNA, nu are legata nici cu interesul societatii ori apararea ordinii de drept, nici cu apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Procurorul General are obligatia fata de fiecare cetatean al Romaniei de a da socoteala si explicatii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are in subordine.

Daca dezvaluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevarate, atunci suntem in prezenta unor fapte de o gravitate exceptionala, ce reprezinta un real atac la statul de drept si democratia din Romania, compromitand insasi justitia si lupta anticoruptie.

Este usor de observat cum, de fiecare data cand apar dezvaluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care muta discutia de la continut, de la fond, la forma: de ce au iesit acum inregistrarile, sunt livrate cu rea credinta, protejeaza interese personale, sunt atacati procurorii DNA pentru ca “isi fac treaba” etc. Si, bineinteles, aceleasi voci ne asigura ca nu este cazul sa ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de “penali”.

O asemenea abordare este nu doar gresita, ci de-a dreptul distructiva, compromitand pe termen mediu si lung tocmai activitatea procurorilor, cu precadere a celor din structurile anticoruptie.

Daca se dovedeste a fi adevarat ca dosare ce privesc un fost premier al Romaniei si al Marii Britanii se bazeaza pe denunturi inventate de procurorii DNA, asa cum transpare din inregistrarile prezentate de presa in seara zilei de 21 februarie, evident ca te intrebi cate dosare DNA sunt afectate de practici similare si ce garantii de credibilitate mai exista ca anchetele anticoruptie au fost si sunt facute cu respectarea stricta a legii, asa cum se clameaza?

Exista o ratiune pentru care zeita justitiei apare legata la ochi: pentru a nu vedea cine este in fata sa.

“Penal” sau monument de moralitate, sarac sau bogat, Stat sau cetatean – este irelevant; toti sunt egali in fata legii si a justitiei, vocea fiecaruia trebuind a fi, deopotriva, ascultata.

Asa ar trebui sa fie, deoarece realitatea de azi ne arata cat de departe suntem de insasi idea de justitie, chiar si la nivel de mentalitate.

“Se presupune ca noi lucram legal” – ne spune Procurorul General. “DNA respecta legea” – ne asigura procurorul sef DNA. “Cetatenii trebuie sa dea un cec in alb magistratilor” – ne indeamna judecatorul Cristi Danilet.

Cu cat o institutie sau o persoana are o putere mai mare, cu atat aceasta trebuie sa fie verificata mai temeinic, este regula ce se practica in tarile cu democratii consolidate. Exact cum spunea presedintele american Ronald Reagan: “trust, but verify” (ai incredere, dar verifica).

Personal am cerut inca din 2014-2015 sa fie verificat fiecare clamat abuz, fiecare plangere privind un abuz. Am spus inca de atunci ca fiecare abuz va avea efectul unui bumerang ce va lovi la temelia increderii in justitie si va discredita lupta anticoruptie.

Lipsa de reactie imediata a Procurorului General in a investiga cu celeritate aceste dezvaluiri, ori fluturarea de slogane de genul “activitatea conducerii DNA-ului este in mod clar una performanta. Ei au fost foarte eficace”, cum a sustinut Procurorul General intr-o relatare de presa in dimineata zilei de 22 februarie, nu fac decat sa adanceasca neincrederea in activitatea procurorilor DNA, in loc sa o consolideze.

Cum sa mai aiba incredere cetatenii in justetea dosarelor penale, in lupta anticoruptie, daca in fata acestor dezvaluiri ceea ce li se transmite este sa stea linistiti la locurile lor, ori sa aiba incredere ca statul vegheaza la binele lor?

Nu cu astfel de slogane si practici functioneaza o justitie intr-o democratie si nu asa functioneaza statul de drept.

Fiecare cetatean are dreptul la adevar, iar adevarul se refera la fapte. Pentru acest motiv adevarul se descopera cu efort, prin cercetari reale si anchete serioase, iar nu prin slogane gen “noi respectam intotdeauna legea”.

Intr-o conferinta de presa tinuta anul trecut, in contextul modificarilor la legile justitiei, Procurorul General dadea asigurari intregii societati romanesti ca procurorii pe care-i are in subordine sunt la standarde europene.

Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, daca se confirma, nu doar ca sunt straine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui sa-si mai aiba locul in Romania.

In fata acestor dezvaluiri publice, Procurorul General are obligatia de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvaluire, pentru a dovedi ca procurorii pe care-i are in subordine respecta legea si merita increderea cetatenilor in activitatea lor.

18 COMMENTS

 1. Coruptia e de origine bolsevic – criminala. Coruptia PSD ALDE UDMR PNL e sursa raului in Romania. Coruptia omoara oamenii , nu procurorii.

  • Serios! Daca corupi sau esti corupt,omori omul?! Cum de ai performat in asa hal?!
   Ba nene,o hotarare judecatoreasca aiuritoare bazata pe fals in acte si invinuiri verbalo-manipulatoare,urmata de hot.definitiva e ucigatoare,mai ales ca nu esti vinovat,sau,nu ai vandur drepturile dar in hot scrie ca nu mai detii niciun drept,un fals in acte,nu e la fel cu coruptia,e distrugator de vieti! E iremediabil!

  • Mesteci vorbe, vezi sa nu ti se strepezeasca dintii….
   Supara tu un procuror d-ala cu paraditu’ la cetateni, si sa vezi ce plangi dupa o coruptie la care n-ajungi, ca vulpea la strugurii acrii.

 2. sunt de acord cu opinia doamnei judecator. / din pacate, justitia nu are mecanisme interne de a cenzura astfel de derapaje ale unor “magistrati”.
  statul de drept este suspendat in Romania.

 3. totusi sentintele se dau de catre judecatori, nu de procurori. Daca cei din urma sunt dovediti ca au gresit, sa plateasca!
  Ma bucur mult sa citesc ca datorita DNA ajung la inchisoare judecatori alaturi de borfasi binecunoscuri, ceva merge bine in Romania.

 4. Sefa uniunii a doi oameni, sefa inventata ca alianta PSD-ALDE sa distruga justitia Romaniei , ar trebui sa se retraga din viata publica, este o rusine pentru judecatori ca tot ataca statul de drept din Romania! De ce nu publica membrii acestei zis UNJR? Toate asociatiile majistratilor si a procurorilor au listele cu membri care fac parte din ele, doar asta nu se stiei pe cine reprezinta! Rusine ca va tot laudati cu ea

 5. De prin 2011-2012 v-am scris despre era pricuroreasca,ca se intelineaza,bazele au fist puse din 2003-2004(unirea mamna pe mana a fost bazata pe fonduri europene cu marii capi ai localitatilor)si nu a luat in serios nimeni. Acum,cand multi se lovesc de propriile greseli si nu mai pot schimba nimic,nu au crezut ca se va ajunge in acest hal,se plang si vor sa ii salveze cetatenii,majoritatea cetatenilor pe care ii mentin in saracie de ani de zile! Ba,sikkkktir din plin! Ma refer la absolut toti perindatii in politica! Apropo, ce avantaje va aduc primarii plus angajatii din primarii pentru ca le-ati dat mana libera la dublat sau triplat propriile salarii? Inscrisuri false,turism la alegeri,sau ce? Tot la alegatori ajungeti,cum i-ati respectat,asa va vor recompensa!

 6. Doamne ferește! Aud ca se dărâma țara dacă se scot de la temelie niște procurori-șefi vădit abuzivi, și incompetenți pe deasupra; ba, mai rău, se dărâma UE, Schengenul, parteneriatul Atlantic și care s-o mai fi făcut de ras, prin reprezentanți, apărând “proiectul anticorupție” pentru țările din Est, personificat prin Dr. LCK. In aceste condiții, glasul rațiunii, reprezentat de judecătoarea Gârbovan, departe de a fi o “lovitura”, e un clopot de înmormântare; nimeni nu se mira ca răsuna dar nici nu-l bagă in seama, efectiv. In numele rațiunii, judele Gârbovan spune doar atât: mortul de la groapa nu se mai întoarce, sa ne ocupam de cei vii, adică, nu de orgoliile tâmpite ale președintelui Johannis, șefului PPE Juncker, ambasadorului SUA, Klemm, sau “filosofului” de serviciu, Liiceanu, ca sa nu mai pomenim de cârpa de Dragnea sau de preșul prezidențial de la SRI, “persecutatul” Hellvig. S-o luam “avocateste”, din gaura legală in gaura de logica primara, cine trebuie sa controleze pe cine, cine nu știe meserie sa plece, cine știe sa-și suflece mânecile, și încetați cu gălăgia ca evacuez sala! Fiindca ce sta bine la înmormântări e rezerva, reculegerea, pomenirea, chiar dacă morții sunt niște tampiti notorii, ca Johannis, niște ticăloși ca procurorul-șef LCK și acoliții sau, pur și simplu, niște lași ca Dragnea și Orbán, tot trebuie sa le dam obolul; iar groparii, ca Lazar, sa pună mâna sa sape—asta e sensul mesajului.Chiar și la nivel “european”, prostul de Juncker care a pierdut moștenirea engleza, e cazul sa fie aruncat la groapa istoriei; cât despre partenerul “Atlantic” sa-și vadă de propriile înmormântări, cum ar fi aceea a bunului simt, lovit de moarte după ultima “butada” a lui Trump: sa înarmam profesorii ca sa apere elevii din scoli de masacrele făptuită de alți elevi! Pe urma, când judele Gârbovan va da cu ciocanelul in sala de judecată se va face, cu adevărat, liniște—din respect pentru justiție, nu de frica forțelor de “ordine”.

 7. O spunem multi de ceva vreme, pe aici si aiurea, ca practicile sunt cele din anii ’50, iar, “Practicile unor procurori par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice” si o spune judecatorul Dana Garbovan.

 8. Danilet consilierul lui Macovei?
  Macovei care a venit cu legile INjustitiei in 2005?
  Macovei care prin Legea 247/2005 a spus intr un articol ( parca artVII) ca INDIFERENT DACA CETATENII AU PRIMIT HOTARARI DEFINITIVE DATE DE INSTANTE JUDECATORESTI, POT FACE DIN NOU CERERI DE RETROCEDARE IMOBILE ?
  Acel articol care facea ceva pe hotararile instantelor , care a bulversat Romania si care a fost declarat neconstitutional 3 ani mai tarziu ?
  Acusi sunt mari aparatori ai justitiei ?

Leave a Reply