Din ce in ce mai multe voci constata cu maxima frustrare ca in Romania e intretinuta o stare permanenta de razboi intre diferite categorii de persoane (politicieni, oameni de afaceri, institutii de stat).

Pe acest fond extrem de zgomotos si obositor pentru marea majoritate a populatiei, economia pare ca s-a desprins de eternul scandal politic si creste peste asteptari.

Miliardele de euro suplimentare din crestere nu genereaza insa mari proiecte de investitii, terminarea santierelor vechi de ani de zile sau inceperea altora noi.

Romania e ca un personaj supraponderal, care consuma multa mancare nesanatoasa, si se duce la culcare cu burta plina. Somnul va fi mai agitat ca oricand.

Potrivit Ziarul FinanciarPIB-ul României a făcut un salt spectaculos în primele no­uă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în T3 faţă de T3 2016 cu 8,8%, lucru neanticipat nici în cele mai opti­miste previziuni.Un salt de peste 6% al economiei în acest an, cum pre­­co­­ni­zează guvernul, nu mai este, prin urmare, o utopie.

Pe partea de formare a PIB, este posibil ca agricultura să fi avut o contribuţie relevantă în condiţiile în care, din da­te­le lunare (industrie, construcţii) nu era anticipată o creş­­tere de 8,8% în T3, an/an. „Datele sunt peste aştep­tări, chiar pes­te aşteptările guvernului.

Este o situa­ţie fa­vorabilă şi da­torită ei la fina­lul anului, pe indicatorii sem­nificativi – deficit buge­tar, deficit extern, ca ponderi în PIB – lucrurile vor arăta bi­ne. Guvernul va putea arăta, la finalul anului, o poză onorabilă“, comentează econo­mis­tul Aurelian Dochia.

4 COMMENTS

  1. Ce blestem pe tara asta e DNA-ul asta. De 15 ani avem directie speciala anti-coruptie degeaba. Anchete peste anchete facute adversarilor politici. Coruptia nu a scazut deloc in 15 ani si unii inca mai sustin balamucul asta…si pe cei ce-l provoaca.

  2. Asta e discursul premierului,nu spun ca nu e bine sa ai niste indicatori ca acestia dar asta inseamna sa vedem doar partea plina a paharului.Daca deturnez banii pentru investitii in consum normal ca acestia vor produce ACUM niste indicatori spectaculosi.Ce tara in lume mai face asa ceva ? Banii lor merg in investitii si profitul,cresterea se va vedea in timp dupa ce dau obiectivul in functiune,poate peste 2-3 ani…Cum sa fiu eu Tigrul Europei si pe podiumul mondial cand n-am facut 1 km de autostrada,un pasaj,un pod mai important… ? Cum sa fiu performant cand eu imprumut 1 mld euro lunar sa imi acopar gaurile in fondurile de pensii si altele sociale ? Ce fel de Tigru mai e si asta ? Din desenele animate,cu siguranta,ala care se strecoara tiptil salivand dupa ceva potol avand burta lipita de spate,doamne fereste.

  3. Nu m-ar mira nici ca unele cifre sa fie umflate. Soviani spunea ca e destul sa adauge ~0,1% pe luna ca sa acopere deficitul de la 2,9% la 4%.

    Sa nu uitam ca la INSE sef e unul de pe vremea lui Ponta si 2 vice-presedinti mai noi una pusa de Dragnea din Teleorman si unul si mai nou de cateva luni de la Braila pus de Tudose. Sa nu se intample cum a facut Ponta dupa Boc sa scada urmatoarea guvernare 20 de milarde din PIB ca s-a mintit sau mai rau sa nu mintim si Eurostatul cum a mintit Grecia !

    Cresterea economica e singurul indicator macro favorabil, in schimb tot restul sunt negativi/defavorabili: cursul, inflatia, Robor, deficitul, datoria publica, puterea de cumparare etc.

Leave a Reply