Barajul de rachete dezlănțuit de Rusia asupra orașelor Ucrainene sunt o dovadă a faptului că sfârșitul lui Vladimir Putin se apropie, scrie într-un editorial Kirill Martinov, redactorul-șef al publicației Novaya Gazeta.

În dimineața zilei de 10 octombrie, Federația Rusă a efectuat lovituri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene. Din punct de vedere militar, atacul nu are sens și nu face decât să grăbească înfrângerea armatei ruse. Raționamentul politic pentru ceea ce se întâmplă este următorul: Putin ignoră complet realitatea situației, nu mai are atuuri, dar va continua să păstreze puterea până când va încerca să distrugă în totalitate atât Ucraina, cât și Rusia, scrie tvr.ro. După cum se știe, ei „pot repeta” („Putem repeta” este un slogan militar popular care face aluzie la faptul că armata rusă poate ajunge din nou la Berlin, la fel ca în 1945 –n.r.). Aparent, acest slogan a implicat rachete de croazieră pe strada Volodymyrska din Kiev. Au repetat cât au putut de bine.

Atacul a venit la două zile după explozia de pe podul Crimeei. Aceasta este viteza cu care se iau deciziile la Kremlin: în acea perioadă, nimeni de acolo nu a putut veni cu un răspuns mai convingător decât o lansare în masă asupra orașelor ucrainene a Kalibr-urilor rămase și a vechilor rachete antinavă sovietice. Putin nu are nici succese pe front, nici noi pârghii pentru șantajarea economică a lumii. Cu toate acestea, partea rusă numește deschis exploziile din centrul Kievului și încercările de a distruge centrala termică [de la Kiev] drept o „răzbunare pentru pod” și tratează aceste evenimente ca pe un apel la sărbătoare. Aceste declarații sunt făcute nu numai de canalele „Z” Telegram, ci și, de exemplu, de [agenția de știri de stat a Rusiei] RIA Novosti. Propaganda nu a anunțat niciodată atât de deschis caracterul terorist al acestui război împotriva Ucrainei, al cărui scop este acum oficial de a „teroriza pe toată lumea” și de a „șterge totul de pe hartă”. Când justifici un război agresiv suficient de mult, devii Goebbels.

În conformitate cu dreptul internațional, Podul Crimeei este o țintă militară legitimă pentru Ucraina. Podul a fost construit pe teritoriul anexat al Ucrainei în 2014 și este folosit pentru aprovizionarea care urmează să fie adusă grupării militare a armatei de ocupație ruse din Herson. Este ușor să găsești videoclipuri online care arată eșaloane de tancuri care trec pe lângă Podul Crimeei.

Pentru Putin, „încercarea de pe pod” este un eveniment de o calitate ușor mitică – este ceva asemănător unui atac direct asupra capacității sale de a fi dictator și de a semăna haos. Nu este de mirare că răspunsul la amenințarea podului este irațional și nu are nimic de-a face cu logica militară a ceea ce se întâmplă. Scopul „operațiunii militare speciale” este ca Putin să încerce să-i extermine pe ucraineni prin orice mijloace, până la o bombă nucleară – toată lumea s-a săturat până acum de amenințările nucleare – în timp ce Ucraina, care se apără, este clasificată drept „teroristă”, scrie tvr.ro. Toate acestea se simt ca un deja vu, o referire la evenimentele din 1999 când Putin a venit la putere. Cu toate acestea, Putin de astăzi, vorbind încă o dată despre o amenințare teroristă la adresa Rusiei, seamănă cu o figură pe cale de plecare: nu mai are nimic de oferit rușilor, cu excepția unui război fără sfârșit.

Atacarea infrastructurii civile poate avea sens militar pentru agresor, dacă acesta este sigur de capacitatea lui de a teroriza populația și de a-i rupe spiritul de luptă. În cazul Ucrainei, acest lucru nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla. Cei 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei urăsc personal Federația Rusă și pe Putin și cer ca criminalii de război să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor. Ultima dată când locuitorii Moscovei au trebuit să se ascundă de un bombardament în zona metropolitană a fost în 1941, în timp ce cetățenii Kievului au trebuit să facă asta luni – acestea sunt diferite niveluri de motivație. Chiar și oamenii care anterior puteau fi loiali Kremlinului își schimbă părerile după atacurile criminale asupra orașelor Ucrainei. O fotografie a fostului primar pro-rus al Harkovului Mihail Dobkin, care acum servește în Forțele Armate ale Ucrainei, a fost distribuită adesea online.

În plus, fiecare infracțiune viitoare comisă în mod deschis de autoritățile ruse va motiva Europa și SUA să ajute Ucraina prin toate mijloacele posibile. După lovitura cu rachete de la Kiev din 10 octombrie, Ucraina va obține mai rapid sisteme moderne de apărare aeriană și, posibil, arme ofensive cu rază lungă de acțiune.

Nimeni nu este pregătit să trăiască într-o lume în care Putin ar fi câștigător, așa că orice escaladare viitoare începută de el va duce la înarmarea și mai bine a Ucrainei.

Realizarea lui Putin este că acum există o armată de un milion de bărbați la granița cu Rusia și nu își va depune armele până când agresorul va fi dat afară și armata nu va primi garanții semnificative de siguranță pentru familiile și orașele lor.

Este cert că loviturile sistematice asupra infrastructurii civile cu vechi rachete sovietice pot duce la o catastrofă umanitară mai mare, o criză energetică și lipsa alimentării cu apă – așa cum se întâmplă pe teritoriile „eliberate” din sudul Ucrainei. Pe lângă suferința oamenilor, singurul lucru la care aceste lovituri vor duce în cele din urmă este că întreaga lume dezvoltată se opune haosului economic și social din Ucraina, în timp ce singura țară care s-a grăbit să recunoască „achizițiile teritoriale” ale Kremlinului a fost Coreea de Nord.

Explozia de pe Podul Crimeei a coincis nu numai cu împlinirea a 70 de ani a lui Putin, ci și cu desemnarea comandantului armatei ruse de invazie: postul i-a revenit generalului Serghei Surovikin, un bărbat cu o biografie adecvată. În august 1991, el era gata să folosească tancuri pentru a zdrobi cetățenii neînarmați ai Moscovei care protestaseră împotriva dictaturii; din cauza acțiunilor sale, a petrecut chiar și-o vreme după gratii. Acum, Surovikin a câștigat cele mai mari laude de la [Evgheni] Prigojin. În 2017, Surovikin și-a perfecționat abilitățile în Alep, ștergând orașul sirian de pe hartă, după care a primit o promovare incredibilă: fostul comandant al unui amărât de pluton a devenit comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse. Abilitatea lui Surovikin de a „nu pune la îndoială ordinele” i-a fost de folos acum, astfel încât să-și asume responsabilitatea pentru atacurile asupra orașelor ucrainene, scrie tvr.ro. Poate că planul lui este să repete scenariul Alep în fiecare oraș al Ucrainei.

Dar nici asta nu îl va ajuta pe Putin să câștige acest război, scrie Martinov in Novaya gazeta.

 

Leave a Reply