Incidența în creștere a ficatului gras non-alcoolic și a hepatitelor virale cronice a făcut necesară dezvoltarea unor tehnici moderne și neinvazive de stadializare și monitorizare a bolilor hepatice, ca alternativă la puncția biopsie hepatică.

Elastografia hepatică se realizează cu un dispozitiv ultramodern, neinvaziv, numit Fibroscan, iar manevra în sine este similară ecografiei. Elastografia hepatică de tip Fibroscan este utilizată pentru măsurarea gradului de fibroză a ficatului.

Elastografia hepatică determină duritatea hepatică prin elastometrie impulsională. Cu ajutorul unui transductor, sunt emise unde de frecvență și amplitudine joase, care se reflectă diferit în funcție de duritatea parenchimului hepatic și care sunt captate de sonda exploratorie.

Spre deosebire de biopsia hepatică, metoda Fibroscan este neinvazivă, nedureroasă și rezultatul se obține în doar câteva minute. Poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fiind în special utilă pentru monitorizarea în timp a evoluției bolii hepatice.

Cu ajutorul Fibroscan, determinarea elasticității parenchimului hepatic se face pe o arie cu adâncimea de 2 cm și un diametru de 1 cm, reprezentând o suprafață de 500 de ori mai mare decât fragmentul obținut prin puncția biopsie hepatică. P

Elastografia permite aprecierea stadiului de evoluție a bolii, dar și urmărirea în timp a evoluției. Indicațiile cuprind delimitarea fibrozelor ușoare de cele severe, cu scop diagnostic sau pentru integrarea în diverse scheme de tratament. Fibroscan se utilizează pentru diagnostic și monitorizare în următoarele afecțiuni: hepatopatia de cauză alcoolică, hepatopatia steatozică non-alcoolică, hepatitele virale cronice, hemocromatoza.

La SANADOR, pacienții pot beneficia de această investigație modernă în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. De asemenea, la SANADOR, este utilizată și tehnologia biomarkerilor indirecți FibroActiTest și Fibromax, care implică mai mulți parametri pe baza cărora se estimează indirect atât fibroza cât și activitatea inflamatorie, cu o acuratețe înaltă în identificarea pacienților cu fibroză avansată.

Leave a Reply