Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Guvernul Cîţu este “căzut”, “cu sau fără moţiunea de cenzură” şi trebuie să vină pentru un vot de încredere în Parlament, considerând că “nu există altă soluţie decât aceea a alegerilor anticipate”.

“Guvernul Cîţu este căzut. În momentul în care Cîţu l-a schimbat pe Stelian de la Justiţie şi n-ai făcut o altă desemnare, conform Codului administrativ, în cinci zile, de alt ministru, deci cu alte cuvinte ai schimbat compoziţia politică a guvernului, în 45 de zile – este decizia CCR, deci nu poate să o încalce nimeni – trebuie să vină pentru un vot de încredere în Parlament, cu moţiune, fără moţiune. Eu am spus foarte clar: PSD va vota orice moţiune care o să vină la vot. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă la CCR cu moţiunea celor de la AUR şi alianţa AUR – USR”, a declarat Ciolacu la Radio Guerrilla.

El a adăugat că textul moţiunii de cenzură ar fi trebuit construit prin colaborare, în care să fie menţionat şi USR PLUS, care a fost la guvernare.

“N-am înţeles de ce nu ne-am aşezat toţi trei, acum era şi votată moţiunea. De ce n-am stat toţi trei să găsim un text. Sau mă fac că nu înţeleg. USR a vrut o alianţă cu AUR, ca în textul moţiunii să nu apară USR. Nu poţi să te faci că USR n-a fost la guvernare în această perioadă, nu poţi să te faci că USR nu a livrat nimic din ceea ce a promis. (…) PSD a depus moţiuni pe care le-a contestat Orban la CCR, acum nu mai e de acord cu contestaţiile la CCR. (…) Acum, USR semnează cu AUR şi eu “am umblat cu PNL”. Dacă semnam cu ei, ieşea PNL-ul: “PSD-ul este în blat cu USR-ul”. Este o politică mică”, a susţinut liderul PSD.

Marcel Ciolacu a arătat că, din momentul în care Guvernul Cîţu cade, din punctul său de vedere, nu există altă soluţie decât cea a alegerilor anticipate, argumentând că PSD nu doreşte să revină la putere fosta coaliţie, chiar dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier.

“Din punctul meu de vedere, în acel moment nu există altă soluţie decât alegerile anticipate. Nu vreau, nu mai există soluţie. Se pot face. (…) În două săptămâni scurtezi perioada de campanie electorală, două săptămâni, şi ai terminat. Nu ţine de preşedinte, ţine de Parlament şi de premierii pe care o să-i desemneze preşedintele, categoric, e atributul lui. (…) Nu au ieşire decât prin alegeri anticipate. Chiar dacă se întorc la masă, va fi o alianţă care peste două-trei luni va ajunge în acelaşi impas. Ei nu funcţionează ca un guvern normal. (…) Pleacă Cîţu. Rămân tot cu Turcan, cu Ghinea? Ce fac, se întorc înapoi USR-iştii? Vine înapoi Stelian?”, a mai susţinut el.

Întrebat pe cine crede că va propune preşedintele în funcţia de premier, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, preşedintele PSD a apreciat că va fi propus tot Florin Cîţu.

“Părerea mea este că domnul Cîţu va fi propus din nou prim-ministru, după ce cade la votul privind noua schimbare a compoziţiei în interiorul guvernului, ori cade printr-o moţiune de cenzură. (…) PSD nu-i mai vrea nici pe cei de la USR. Dacă două guverne cad, se vor face alegeri anticipate. Care-i catastrofa să facem alegeri anticipate? Se reaşează lucrurile. (…) Scurtezi campania, intri în cele 10 zile după ce se desemnează prim-ministrul şi s-a terminat. (…) Nu mai vrem această coaliţie”, a mai afirmat liderul social-democraţilor.

El a amintit că, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, după alegerile parlamentare, l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, cu un guvern de uniune naţională, “pentru că este momentul”, dar şeful statului “a preferat să facă o improvizaţie care acum ne costă pe toţi”, scrie Agerpres.

Leave a Reply