Demisia copreşedintelui PNL Vasile Blaga, suspectat de trafic de influenţă, este comentată de presa internaţională, care avertizează că decizia ar putea slăbi poziţia liberalilor înainte de alegerile din 11 decembrie. Agenţia Reuters aminteşte că Blaga este cel mai recent politician important care este anchetat, în cadrul unei campanii anticorupţie salutată de Comisia Europeană, care monitorizează justiţia din România.

“Procurorii anticorupţie au vizat politicieni de rang înalt din toate partidele, ceea ce scoate la lumină corupţia răspândită şi un tipar de acordare a contractelor publice prin mită”, scrie Reuters citata de news.ro.

Sondajele de opinie arată că liberalii sunt devansaţi de PSD, partidul cu cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament, înainte de alegerile din 11 decembrie, mai scrie Reuters, care precizează că Liviu Dragnea rămâne lider PSD deşi a fost găsit vinovat de fraudă electorală anul acesta şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Agenţia Bloomberg îl citează pe prodecanul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Studii Administrative, Andrei Ţăranu, potrivit căruia “ancheta vizându-l pe Blaga şi demisia acestuia vor avea un impact foarte puternic asupra Partidului Liberal. “Va genera dezechilibre interne, chiar înainte de alegeri”, a adăugat el.

România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, se află într-o campanie anticorupţie „similară campaniei Mani Pulite, din Italia, din anii ‘90”, mai scrie Bloomberg, amintind că numeroşi oficiali sunt vizaţi de anchete sau judecaţi.

Şi Associated Press scrie despre demisia lui Blaga, pe care îl descrie drept “unul dintre politicienii cheie ai ultimului deceniu”.

DNA a anunţat, miercuri, că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

La scurt timp, Blaga a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

viewscnt

3 COMMENTS

 1. nu stiu cat se va vedea lipsa lui blaga din varful pnl-ului. cei care voteaza pnl nu se vor muta la alde. poate usr sa aiba un scor mai mare, sau pmp.
  alde e un psd mai mic, ca liberal sigur nu e. nu se doreste pareri diferite de al lui tariceanu si psd in partidul ala. esti dat afara daca indraznesti sa ai pareri diferite.

 2. “… decizia ar putea slăbi poziţia liberalilor înainte de alegerile…”
  Pozitia caror liberali este slabita? PNL este oficial in PPE, da? Deci numai sunt liberali cu acte!!
  Si sa nu mai vorbim nimic de faptul ca in PNL nu mai este nimic din PNL, numai este nici un lider marcant sau important. Tot partidul a fost devorat de lighioanele portocalii, care nu si-au dorit decat un alt nume sub care sa se ascunda si sa incerce sa se reaseze la butoane.
  Si cum ramane cu faptul ca doar cu o seara inainte, Alinutza Gorghiutza i-a facut laudatio lui Vasile in emisiunea lui Mihai Gadea @ A3, precum “camaradul perfect”, “organizatorul desavarsit”, “omul de cea mai mare incredere”. Mmmmhh, cum dracu’ vine asta?

 3. ca sa avanseze, trebuia dat un sut in fund USRului.
  Cel mai distractiv, acum, e ca vom vedea la treaba geniul politic al copresedintelui ramas(a) liber(a)…

Leave a Reply