Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate, relatează AFP.

“Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.

”Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a spus ea.

“Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA, îndemnând ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.

Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.

Vom putea avea Sputnik V pe piaţă în viitor, dar aceasta se va întâmpla odată ce vom examina datele necesare pe baza “standardelor europene de control al calităţii şi eficienţei”, a insistat responsabila EMA.

Nerăbdătoare în faţa unui proces considerat prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută.

Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, “posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor “lupte geopolitice”.

Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanţat dezvoltarea vaccinului.

“Discuţiile au fost constructive şi pozitive”, a comentat apoi un purtător de cuvânt al ambasadei ruse, citat de agenţia de stat rusă RIA Novosti.

Totuşi, cancelarul a spus că vrea să aştepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Sa fim seriosi, flacoanele fara eticheta, posibil ajunse deja pe piata si folosite prin aplicarea etichetei ue. Petsonal nu cred nimic din ce se vehiculeaza deoarece am vazut si stiu mult mai multe fata de limita aflata in Romania. Prin spate au afaceri usiase intre ei si la vedere se balacaresc nonstop(metoda practicata cu succes in europa dar importata tot din vestul criminal). Radu, de ce invinovatesti tu cetatenii ca fac sau nu ce bir caposii astia de lux mincinosi din Romania? Chiar vrei sa te arunce cetatenii in troaca mizerabila a politicienilor care nu respecta legea? Coarna a dat detalii privind legislatia practicata de politie si guvern, adica totul ilegal! Iti doresti si tu un proces de la cetateni? Ruginesc banii in buzunarul si contul tau de te-ai lipit cu brio de nemernicii?! Nici in ruptul capului nu am crezut ca o sa apuci drumul invinovatirii cetatenilor! Ai uitat ca fiecare cetatean este raspunzator doar in fata lui despre sanatatea proprie? Ai uitat ca doar cetateanul e singurul care isi poate proteja sabatatea si viata, si nimeni nu o poate face mai bine ca el? Cum poti tu sa crezi, dupa atatea incidente si orori ca medicii sau guvernul vrea binele cetatenilor mai ales ca minciunile si afacerile sunt arzatoare? Pot da exemple cu argumente, si nu doar din tara, am exemplu clare si corecte: halvetica, de care se agatase Arafat sa isi faca imagine, mincinosul naibii. Upsss! Imi crapa capul de nervi, mai bine te las sa deschizi ochii singur.

Leave a Reply