Autoritățile turce au anunțat miercuri demiterea a peste 1.600 de militari, printre care 149 de generali și amirali.

“Ei au fost demiși pentru complicitate în tentativa de lovitură de stat”, a declarat un responsabil citat de France Presse, precizând că este vorba despre 87 de ofițeri superiori ai armatei terestre, 30 din forțele aeriene și 32 din cadrul marinei turce.

Forțele armate turce au în jur de 350 de generali și amirali.

Regimul Erdogan a decis si inchiderea a zeci de ziare, reviste, posturi TV și radio. Peste 100 de jurnalisti au fost arestati !

Dimensiunea epurarilor capata proportii apocaliptice. Zeci de mii de angajati ai statului din ministere, profesori, chiar si angajati ai Turkish Airilines, jurnalisti, judecatori, imami, procurori, medici sunt dati afara, anchetati ori arestati. Cifra celor haituiti in Turcia a depasit 100.000 !

Regimul Erdogan seamana din ce in ce mai mult cu unul sovietic.

Printre cele peste 130 de mijloace de comunicare în masă vizate de această măsură se numără trei agenții de presă, 16 canale de televiziune, 23 posturi radio și 45 de ziare, la nivel național dar și local, notează DPA.

Agenția de presă Cihan face parte dintre acestea, precum și televiziunea prokurdă IMC TV și cotidianul de opoziție Taraf, notează France Presse.

Cotidianul Zaman și versiunea sa în engleză Today’s Zaman — care făceau parte cu Cihan dintr-un holding legat de predicatorul Fethullah Gulen până când au fost trecute sub controlul guvernului în martie — au fost de asemenea închise.

Măsura este susceptibilă să provoace în continuare îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului și aliaților occidentali ai Turciei cu privire la epurarea condusă de președintele Tayyip Erdogan în urma loviturii de stat militare eșuate din 15-16 iulie, notează Reuters preluata de Agerpres.

Liderii occidentali nu se obosesc sa ia vreo masura pentru a stopa derapajele din Turcia, ei doar transmit mesaje de ingrijorare. Occidentul se teme de santajul practicat de Erdogan privind o posibila alianta cu 2 regimul nedemocratice, Rusia si Iran.

 

 

8 COMMENTS

  1. misto poza! nasol ce se intampla in turcia. nu ma prind de unde asemanarea cu un guvern sovietic, sunt f curios sa aflu in articolul urmator ;p

    • Liderii occidentali nu se obosesc sa ia vreo masura nici cu atentatele teroriste nici cu abuzurile dictatorului turc. Inseamna ca nu pot. Atunci vor fi eliminati la alegeri si vor veni altii care pot.

      • Ati vazut discursul politicienilor occidentali? Ceva la genul:
        Si daca masurile continua exista posibilitatea ca democratia in Turcia sa fie afectata !!!
        Sau ziarele occidentale: O sa ajunga Turcia in dictatura?
        Toti fac pe prostii de parca Turcia nu ar fi deja in dictatura si de parca niste abuzuri trebuie sa se repete de o mie de ori ca sa fie considerate abuzuri.

  2. aa.. poate vb de revolutia bolsevica… asa da. mi se pare diferenta. ca daca vb de Cehoslovacia lui Dubcek, nu a fost o tentativa de puci acolo

  3. Erdogan a vrut sa faca chestia asta de cand a luat puterea. Nu a putut, pentru ca nu avea nimic cu care sa negocieze, iar acum are: milioanele de emigranti care pot lua drumul Europei, prietenia cu Rusia. 2 atuuri de mare anvergura. In Europa se vor schimba multe, radical, pana la sfarsitul anului. Uitandu-ma la ai nostri “guvernanti”, la reactiile lor (mai bine zis lipsa de reactie) mie personal imi este foarte teama de soarta (hotarata deja, sunt sigur, de aceia care au hotarat si in alte momente) Romaniei.

  4. Mai mult vad o similitudine cu un regim din America de Sud decat cu ceva de sorginte bolsevica, sovietica. Terorismul de stat n-are culoare, fiecare cu particularitatile sale.

  5. Îmi permiteţi o mică glumă haioasă ?
    Îi trimit prin telepatie în zona unde se calmează hormonii!
    Erdogan la ISIS
    Merkel la turci
    Hollande la germani sau elveţieni(homo)
    Putin la pisi şi psihi
    Trump la păscut
    NATO la produs sau la nudişti.
    Va funcţiona cu brio totul şi în pace sigură!

  6. bravo recep erdogan!trage tare cat te mai lasa papagalii de politicieni occidentali.oare de ce imi amintesc acum de perioada 1935-1939?aa,da!si atunci erau niste papagali la putere in anglia,franta si sua si unul smecher in germania:hitler parca ii zicea.si mai era unu prin rusia : stalin.si astia doi initial au facut alianta.si dupa aia: world war 2!!!!

Leave a Reply