Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat joi că a fost informat în urma discuţiilor dintre SUA şi Rusia, care au avut loc la începutul acestei săptămâni la Ankara, că niciuna dintre părţi nu va folosi arme nucleare, în comentariile sale făcute presei, potrivit Reuters.

În declaraţiile sale la întoarcerea de la summitul G20 din Bali (Indonezia), Erdogan a spus că cele două ţări ar trebui să se întâlnească în mod frecvent pentru a preveni un nou război mondial.

‘Potrivit informaţiilor pe care le-am primit din partea directorului meu de informaţii în ceea ce priveşte SUA şi Rusia, niciuna dintre părţi nu va fi tentată să utilizeze arma nucleară’, a declarat Erdogan, citat de agenţia oficială Anadolu.

Şeful CIA,William Burns, şi omologul său rus Serghei Narîşkin (directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, SVR) s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la Ankara, a confirmat preşedinţia turcă.

Cu această ocazie, Burns l-a avertizat pe şeful SVR cu privire la posibilele consecinţe ale recurgerii la arma nucleară pe care Rusia a ameninţat că ar putea-o utiliza în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Casa Albă a precizat în legătură cu această întâlnire că nu este vorba ‘de niciun fel de negocieri’ şi nici ‘despre o discuţie cu privire la rezolvarea războiului în Ucraina’.

La rândul său, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Burns şi Narîşkin au discutat chestiuni ”sensibile” cu prilejul întrevederii lor din Turcia, potrivit Interfax, preluată de Reuters.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat până la cel mai jos nivel din ultimele decenii, de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina în februarie.

Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina au alimentat îngrijorările cu privire la escaladarea conflictului.

Pe de altă parte, Erdogan se aşteaptă la rezolvarea cât de curând a problemelor legate de achiziţionarea de către Turcia a unor avioane americane F-16, în urma întâlnirii cu preşedintele american Joe Biden în marginea summitului G20 din Bali.

Într-un interviu acordat presei la întoarcerea de la summitul din Bali, Erdogan a declarat că Biden i-a spus că problema este “în mâinile sale”, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Totusi, cica rusnacii au interzis sa circule in si prin europa dar vad zboruri de la turcica spre moskva si retur pe deasupra Romaniei prin spatiul aerian Cluj direct in turcica. Sa fie ce banuiesc, ca de obicei, intuitia nu ma paraseste?!

Leave a Reply