Un caricaturist turc în vârstă de 69 de ani, care îl criticase pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în operele sale, a fost plasat în detenţie pentru ‘insultă’ adusă şefului statului, informează marţi mass-media-turce citate de AFP.

Nuri Kurtcebe, autor de romane grafice şi desenator de presă, a fost încarcerat luni, la cererea unui tribunal din Yalova (nord-vest), potrivit agenţiei de presă Dogan.

Kurtcebe a fost condamnat în 2017 la mai mult de un an şi două luni de închisoare, pentru o serie de caricaturi publicate în 2015 şi care-l aduceau în prim plan pe Erdogan. După respingerea cererii sale de apel, el a fost arestat şi închis pentru a ispăşi această pedeapsă, precizează Dogan.

Kurtcebe este cunoscut în Turcia în special pentru caricaturile sale acide publicate în mai multe ziare şi reviste. El a adaptat de asemenea, în 2001, sub formă de roman grafic o epopee a poetului Nazim Hikmet (1902-1963) despre războiul de independenţă turc purtat de Mustafa Kemal, care a dus la naşterea Turciei moderne în 1923.

Turcia este în mod regulat criticată de organizaţiile de apărare a libertăţii de exprimare, care denunţă arestările pentru ‘insultă’ adusă lui Erdogan, arestări care s-au multiplicat în ultimii ani.

Autorităţile turce şi-au înteţit şi urmăririle împotriva jurnaliştilor şi colaboratorilor din presă, mai ales după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Acesta este şi cazul lui Musa Kart, unul dintre cei mai cunoscuţi desenatori de presă din Turcia, condamnat în aprilie la trei ani şi nouă luni de închisoare pentru activităţi ‘teroriste’, împreună cu mai mulţi dintre colegii săi de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet. El a beneficiat de o măsură de eliberare condiţionată în aşteptarea procesului său în apel.

‘În mod clar, acest guvern nu a renunţat la neutralizarea caricaturiştilor prin intermediul pedepselor cu închisoarea’, a reacţionat Musa Kart după arestarea lui Kurtcebe, scrie Agerpres.


Un tribunal turc a ordonat marţi punerea în libertate sub control judiciar a unui caricaturist închis cu o zi înainte pentru că l-a criticat în lucrările sale pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, au informat media turce, potrivit AFP.

Nuri Kurtcebe, un autor de romane grafice şi caricaturist în vârstă de 69 de ani, a fost plasat luni în arest la Yalova (nord-vest) pentru a efectua o pedeapsă de 14 luni de închisoare pentru “insultă la adresa şefului statului”.

Un tribunal a decisă însă marţi seară punerea lui în libertate sub control judiciar, a transmis agenţia de presă Dogan, citându-l pe avocatul său.

“Clientul meu Nuri Kurtcebe îşi va relua lucrul, desenele şi caricaturile sale după ce a fost lipsit de creioane şi cerneală timp de două zile”, a declarat Erdem Akyuz, citat de Dogan.

Kurtcebe a fost condamnat în 2017 la peste un an şi două luni de închisoare pentru o serie de caricaturi publicate în 2015 care îl înfăţişau pe Erdogan.

Luni, el a fost reţinut şi încarcerat pentru a efectua această pedeapsă, după respingerea apelului său.

Kurtcebe este cunoscut mai ales în Turcia pentru caricaturile sale usturătoare publicate de mai multe jurnale şi reviste cu începere din anii 1970 care i-au adus numeroase premii.

În 2001, el a adaptat în roman grafic o epopee a poetului Nazim Hikmet (1902-1963) povestind războiul de independenţă turc condus de Mustafa Kemal care a dus la naşterea Turciei moderne în 1923.

Turcia este frecvent criticată de organizaţiile pentru apărarea libertăţii de exprimare care denunţă arestările pentru insultă la adresa lui Erdogan ce s-au înmulţit în ultimii ani.

2 COMMENTS

  1. Pacat Turcia cu ceva timp in urma o luase pe drumul democratiei si mai ales al boom-ului economic. Marele sultan Erdogan, a reusit sa calce in picioare toate invataturile democratice ale parintelui natiunii, Ataturk si sa intoarca tara in urma cu zeci de ani. Cu toate acestea Turcia ramane un jucator regional care nu trebuie neglijat.

Leave a Reply