CNN International a difuzat luni seara începând cu ora 23:00 ora României, un interviu exclusiv cu președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan.

Interviul este a fost prealuat LIVE de Antena 3.

Iată cele mai importante declarații ale lui Erdogan:

– În primul rând, pe data de 15 eram cu familia mea, într-o vacanță de cinci zile și în acea noapte, în jurul orei 22:00, am primit niște vești. Mi s-a spus ce se întâmpla, am fost informat că în Istanbul și în Ankara existau niște mișcări. Am decis să plecăm de acolo, erau cu mine soția, ginerele, nepoții, toată familia mea era acolo cu mine. Înainte de a pleca de acolo, am lansat un apel la poporul turc, prin intermediul televiziunii, dar postul național nu mai transmitea deja, deci am fost obligați să trecem la planul B și atunci am trecut la smartphone-uri și am transmis mesajul meu oamenilor, le-am cerut să iasă în stradă și imediat după aceea am aflat că oamenii chiar au ieșit masiv. A fost foarte important.

– Întotdeauna am respectat presa liberă și canalele media private. Pe parcursul guvernării noastre, mereu am susținut independența presei, afacerile media și am mulțumit CNN pentru ce a făcut în acea noapte. Primele discuții au fost cu posturile private. Când e vorba despre presă liberă, nu am avut nicio problemă cu asta. Dacă există în continuare voci care spun că este altceva, trebuie să spun că a fost vorba despre o tentativă de puci. Există canale media care susțin puciștii și canale care nu îi susțin. Sistemul juridic din Turcia va lua niște măsuri, pentru că acești oameni, care au susținut puciul, ar trebui să fie puși la locul lor, altfel poporul va fi dezinformat. Vorbim încă despre o situație în care 280 de oameni au murit, peste 500 de oameni au fost răniți foarte grav, sunt oameni în stare critică, poporul m-a adus în acest punct, dacă nu fac nimic împotriva puciștilor, îmi vor cere socoteală.

– Eram informat în timp real despre tot ce se întâmpla. Puciștii luaseră controlul asupra turnului de control de la aeroportul de la Istanbul, șeful Poliției știa ce trebuia să facă, i-am transmis. Sigur, eram în aer, deci existau niște goluri de aer, dar am discutat cu piloții mei și i-am întrebat cât timp putem sta în aer. De când am aterizat, avioane F16 au început să zboare asupra noastră, la o viteză supersonică, la asemenea viteze există acel boom sonic și sunetul perceput de urechea umană este perceput ca o explozie. Nu mi-a trecut prin minte niciodată nu voi mai fi președinte. Eram cu colegii mei și nu am avut acest gând deloc. Nu ne-a îngrijorat această posibilitate. Încă de la primele declarații am specificat că statul este intact, președintele rămâne la conducere și că acești invadatori vor fi prinși.

– Cum să pun eu la cale așa ceva? Cum să las să moară atât mulți civili? Sunt zecii de mii de oameni care au încercat să blocheze trecerea tancurilor, sute de morți, mii de răniți. Voi fi primul care va respinge o astfel de idee, suntem dispuși oricând să ne dăm noi viața pentru popor. Este o binecuvântare pentru noi că am reușit să dăm cea mai puternică lovitură, poate indirectă, acestei organizații teroriste care a încercat să preia puterea. Acum au ieșit la iveală planurile lui Gulen. I-am scos la iveala pe acesti complotisti.

– Vom redacta o cerere oficială de extrădare pe numele lui Gulen și o vom trimite Statelor Unite.

– Dacă Gulen nu va fi extrădat, este foarte simplu. Trebuie făcută o solicitare, dacă nu există răspuns pozitiv, dacă Statele Unite nu găsesc acest personaj să fie infractor, eu nu voi permite, pentru că niciodată nu am refuzat lor astfel de cazuri. Trebuie să existe reciprocitate în aceste situații, de aceea suntem parteneri. Chiar dacă e cetățean american, nu trebuie să găzduiești teroriști.

– Toți șefii de stat și de Guvern cu care am stat de vorbă mi-au dat răspunsuri pozitive la cererile noastre. A existat cooperare, au existat discuții, astfel încât să putem purta discuții deschise.

– Atunci când SUA cer extrădarea unui terorist, dacă Turcia nu are acel individ pe lista teroriștilor, cum facem? Poate persoana respectivă nu este pe lista teroriștilor, dar dacă este pe lista mea, ar trebui să îl extrădați. Sunt foarte multe exemple care demonstrează că acest mecanism funcționează foarte bine. Bin Laden este un exemplu bun în acest sens. Afganistanul nu îl considera terorist și Statele Unite l-au ucis acolo unde l-au găsit.

– Pedeapsa capitală a fost abolită, dar putem reveni oricând asupra ei și o putem reintroduce, dacă Parlamentul decide asta. Este probabil. După atât de multe incidente, poporul vrea să îi vadă pe acești teroriști uciși. De ce ar trebui să îi țin nu știu câț ani în închisoare? Sunt oameni care și-au pierdut rudele, prietenii, poporul este foarte sensibil la această problemă. Ce le spun eu oamenilor este simplu: este vorba despre trădare și cererea poporului nu poate fi respinsă. Sigur, va fi nevoie de o decizie a Parlamentului, liderii politici vor discuta și eu, ca președinte, voi aproba orice decizie a Parlamentului.

– Washingtonul știe pe cine să sune în Turcia. L-au contactat pe ministrul nostru de Externe, pe ministrul Apărării și atunci când sună, li se răspunde. Dar nu doar baza de la Icirlik, peste tot a fost oprit curentul. Dacă nu se oprea alimentare, atunci toate avioanele ar fi decolat. Și avioanele în posesia teroriștilor ar fi însemnat un pericol mare pentru popor. Este o măsură temporară și alimentarea va reveni când va fi gata. Vorbim despre o strategie și o tactică rezonabilă.

http://www.antena3.ro/actualitate/interviu-cnn-erdogan-turcia-antena3-368647.html

10 COMMENTS

 1. n-am vazut interviul dar din citesc aici Erdogan mi se pare si tare, si logic
  Desigur, poate fi un mare actor si un mare mincinos (ca toti marii conducatori) dar cred ca realmente isi iubeste tara si o protejeaza, cum crede el mai bine. Daca are dreptate sau nu, timpul va spune.
  Oricum, cam are pericole si dusmani de jur-imprejur, d-aia care vin din istorie: rusii, armenii, kurzii, sirienii, evreii, sauditii, grecii… cam nasoala situatia, nu? Ce prieteni adevarati, stabili a avut si are Turcia?
  La ei situatia e pe bune, nu e de joaca, e cam la fel ca in Israel. Ambele popoare merita admirate si respectate, cum sunt ele, cu bune si rele. La ei tradarea are alte dimensiuni, alte mize….

 2. “Acesti teroristi” sunt militari (ca sunt mii, nu e vorba de niste capi, acolo)… care executa ordine…
  Daca se aplica treaba asta in “89, faceam cazarmile puscarii…S-a “rezolvat” cu teroristii, facand din USLA calu’ de bataie…
  Turcii repeta povestea din “89… “decat ca” la Erdogan nu e cu “armata e cu noi”, p-asta l-au sustinut securistii lui… si netu’ pe care il cam dezavua…
  Tanaru’ frumos roman il injura pe Iliescu (a facut-o si eu, cand eram ca el… da’, spre senectute, nu mai e asa de “clocotand” sangele, stau ca ala de la Hamangia si verific, gandesc…)
  Tanaru’ frumos turc il sustine pe Erdogan… treaba lui, sa fie la el acolo…l-au sustinut unii p-aci si pe bassescu, si-acu’ cad perplecsi, ca ala citeaza din “A3”, cand e cu “statul de drept(i)”…pe care el l-a format (ca nu de la Iliescu ni se trage asta cu “trinomu'”, orice s-ar spune naspa despre Nastase… aia d-atunci au “ciubucarit”, n-au vrut cu “statu’ de drepti”, oricat de “comunisti” ii considera “tanaru’…”; ai lu’ Nastase erau cu “parnos”, cu “comision”, da’ securistii, se vede, sunt altii…)
  Am citit si rascitit ce-a spus Erdogan (nu l-am prins in direct, c-aveam treaba). Asa cum apar lucrurile, asta a fost mai abil ca Ceasca : s-a bazat pe “servicii”, nu pe “Marea Adunare Nationala”…Si, spre deosebire de ala, a avut si internet pe telefon !
  Desi stiu ca stiu (pentru mine), stiu si ca n-o se spuna daca nu e “ordin pe unitate” : nemultuirea nu se acopera cu represalii…da’ nici nu bufneste, daca apare un “Colectiv”, sau ceva….

 3. Marele sultan bate campii, cu presa libera si libertatea presei. Pana la urma tot presa (televiziunea) l-a scos din rahat. Tot timpul e cu poporul in gura si are o dorinta nestavilita de razbunare pe dusmanul sau de moarte acest Gulen. E baiat bun marele sultan vrea sa-si elimine fizic toti adversarii politici. Oare unde am mai vazut noi asa ceva ?

 4. interviul pe care l-am urmarit a fost de fapt o declaratie a sultanuluicu privire la ce a facut si ce are de gind sa faca in viitor.Cu trufie , aroganta si “sentimentul lucrului bine facut “s-o luam pe rind -argumentul ca “nu eram acolo” e pentru prosti .pentru a fi implicat nu-i nevoie sa fi de fata !A aflat dupa ce puciul a fost declansat !?de neacceptat o astfel de declaratie.Ar fi rusinos pentru securitatea turca si N.A.T.O.-despre respectul fata e presa si libertatea ei …ce sa mai vorbim !?Stim mai mult decit ar vrea el sa stim . Cum adica domnule Erdogan “exista canale media care sustin pucistii si canale care nu il sustin .Sistemul juridic din Turcia va lua niste masuri ca acesti oameni…sa fie pusi la locul lor ..”Eu zic ca ar fi normal sa astepte ca poporul sa-i ceara socoteala….ca poate nu !?cred ca poporul turc e mult mai mult decit cei iesiti in strada la chemarea lui ….Toti dictatorii(lasi in esenta lor )se ascund in argumentul mincinos “in numele poporului “(poporul insemnind un procent majoritar din populatia participanta la vot .si uite asa o minoritate(mai activa) poate fi legitimata ca MAJORITATE.In numele ei, se poate intimpla orice vrea sultanul.Dusmanii lui devin dusmanii poporului.-“i-am scos la iveala pe acesti complotisti.Asta-i !!I-am scos, nu au iesit la iveala .Ai lasat , facilitat , UN FLAGRANT , sultane !!!Acum ai cale libera la represalii !!!!!(genial ).Gulem e organizatorul !?Cu probe !?Pai daca exista probe inseamna ca stiai !?(imi rasuna in urechi” atrebuit sa moara oameni …)-Am inteles ca Erdogan comunica S.U.A.. prin comparatia Gulem cu Bin Laden ca in caz ca nu-l extradeaza, vor proceda asemeni.”l-au ucis acolo unde l-au gasit “!-tradare !!pe cine au tradat pucistii !?pe el !?poporul turc !?De unde stie ca poporul vrea pedeapsa cu moartea !?-Si sa mai stie americanii ca orice ar avea ei in bazele militare, daca el opreste cutentul..pretul curentului lui Erdogan e foarte mare !!!

 5. > “poporul m-a adus în acest punct, dacă nu fac nimic împotriva puciștilor, îmi vor cere socoteală.”
  OARE?

  >”Există canale media care susțin puciștii și canale care nu îi susțin. Sistemul juridic din Turcia va lua niște măsuri, pentru că acești oameni, care au susținut puciul, ar trebui să fie puși la locul lor, altfel poporul va fi dezinformat.”
  DE CĂTRE CINE?

  > Acum au ieșit la iveală planurile lui Gulen. I-am scos la iveala pe acesti complotisti.
  AȘA AM TINUIT OPOZIȚIA.

  Cel mai important este cine a omorât acei “280” de oameni…. Fără acest adevăr totul este o manipulare ordinară.

 6. faza e ca erdogan o cam ia spre putin.in august se duce in vizita la moscova si ca ciubuc duce vestea arestarii celor doi piloti care au doborat su-24 anul trecut.cica erau pucisti.sunt curios ce vor face americanii:cad la pace si ii accepta toate derapajele dictatoriale si eventual il dau si pe mosulica (desi se pare ca are cetatenie americana) sau ii dau un sut in fund si il lasa sa se descurce cu putin asa ca intre dictatori?in primul caz sufera turcii:se pricopsesc cu un dictator ptr. urmatorii 20-25 de ani.in cazul doi sufera…turcii:odata iesiti de sub umbrela aliantei vor fi sfasiati intre kurzi,greci,armeni,sirieni ,iranieni si..rusi.oricat de puternica armata ai avea,cand esti atacat din toate partile o cam iei pe coaja.

 7. “De ce ar trebui să îi țin nu știu câț ani în închisoare?” – Erdogan se intreaba cat sa ii tine EL in inchisoare, nu Justitia! numai de aici si ar trebui sa-i dam cu flit iubitorului se ISIS si afaceristului cu radicali islamisti! asta este adevaratul limbaj al unui dictator!
  Daca SUA voia intr-adevar democratie in Turcia si pe cineva care PE BUNE sa combata ISIS (nu de fatzada cum fac ei), nu-l mai pupau in fund dupa declaratia asta (desigur, unde daca nu la un post american).

 8. În primul rând, pe Erdogan îl doare în papuci ( scuze pentru exprimare ) de presă liberă. Singura presă liberă este cea care îl sprijină restul ia partea teroriștilor. În gura lui, lupta împotriva terorismului se transformă într-o propagandă bine țintită care-i vizează pe adversarii săi politici.
  Dacă el a pus la cale puciul ? Nu, dar l-a ” preluat”din mers cât încă era în fașă. I-a urmărit – serviciile au fost de partea lui, e clar ! – și i-a lăsat să evolueze, pândindu-i până la apariția momentului oportun.
  Va face totul pentru extrădarea lui Gulen. El privește convenția de extrădare că pe obligativitatea unei părți de a îndeplini cererea celeilalte parti… și atât. Un acord la nivel înalt prin care cei aflați la putere își elimină adversarii politici.
  În privința pedepsei capitale este clar că Turcia se va îndepărta de U.E. Va rămâne alături de NATO făcând un joc la două capetele ( cu Rusia ). Și nu pot uita un comentariu al lui Valentin Stan făcut la Romania TV. : “Dacă U.E se implica mai mult și nu trena atât începerea procesului de aderare situația era alta acum…”

 9. distractiv individul. acum catva timp atrageam atentia asupra derapajelor individului erdogan legate de normele democratice in turcia, asupra incercarii de instalare a unui stat islamist chiar langa europa si in interiorul nato. am repetat acelasi lucru recent, am incercat sa obtin o clarificare privind asemanarile si deosebirele intre doi dictatori, erdogan si assad si cum sunt tratati de cei care-si aroga statul de superputere si decid, pe criterii absolut arbitrare, cine e dictator sau nu, dar mai ales daca trebuie inlaturat sau nu. simplu fapt ca esti un dicatator intr-o tara nato nu ar trebui sa insemne ca marea superputere, de fapt singura, sa inchida ochii la marsaviile facute de dictatorul erdogan in ultimii ani , nu doar acum cu ocazia recentei tentative armate. si asta o spune un “pesedis al lui ponta” cum ma gratulat cineva care nu are alte argumente. ca omul minte cum respira e evident. ca sua l-au sustinut, alaturi de aplaudacii din mass media, cand a doborat un avion rusesc pe teritoriul siriei, e la fel de evident. ca sua l-a sprijinit din diverse motive e la fel de evident. sua a reactionat doar atunci cand islamistii turci, presedinte, premier dar si ministru de externe au inceput sa le acuze direct de implicare in puciul militar. in rest, cum ne-au obisnuit, vor pune batista pe tambal, il vor lasa pe erdogan sa-si faca damblaua si sa curete statul turc de orice forma de laicitate, de oricine ar putea sa stopeze islamizarea turciei si asta doar pentru ca sua are interese majore in zona. cam la asta se reduce in general politica externa americana. nu conteaza cine cionduce o tara, in ce mod o face, doar sa nu fie atinse interesele americanilor. atunci cand erdogan si gasca lui vor atenta la aceste interese veti vedea cum sua il vor aseza la acelasi nivel cu assad, cu sadamm sau gadafi. in rest o apa de ploaie cu democratia blablabla.

Leave a Reply