Aniversarea Majestăţii Sale Regele Mihai n-a fost un prilej de a opta între monarhie şi republică. La cei 90 de ani ai săi, Regele este un simbol. Evenimentul din 25 Octombrie s-a referit la dimensiunea morală în primul rând, caracteristica ce lipseşte puternic azi în politica românească. Atunci când vezi decenţa şi valoarea istorică a personajului, n-ai cum să nu zăboveşti o clipă şi să priveşti. Totul a fost ca într-o poveste, ca un film despre curţile regale din state foarte îndepărtate de noi. Am visat pentru o clipă că Majestatea Sa Regele se adresează constituţional plenului Parlamentului, cu un scop precis, legat de viaţa noastră zilnică. N-a fost din păcate aşa. Am auzit un mesaj calm, uşor dojenitor, dar plin de compasiune din partea unui om care ne-a acordat acest privilegiu uriaş. Să împlinească 90 de ani şi să-şi dorească să fie alături de noi. Cei care i-au fost supuşi cândva, când se afla pe tron, au venit însufleţiţi la Parlament, la Operă sau la Palatul CEC. Bătrânii noştri înţelepţi au vrut să retrăiască doar pentru o clipă normalitatea, decenţa şi bunul simţ care domnea în societatea românească înainte de venirea ciumei roşii. De la ei mai avem de învăţat încă destule, să redescoperim ce ne aparţine, să ne întoarcem pe cât posibil la tradiţiile şi valorile care i-au făcut să fie mândri că sunt români. Am vrea şi noi, dar nu prea avem conducători care să justifice acest sentiment dorit de multă lume.
Lovit din stânga şi din dreapta de figurile mari şi sinistre ale puterii de azi, Regele Mihai a tratat cu o superioritate graţioasă, lipsită de îngâmfare, toată această mizerabilă tărăşenie pusă la cale de Băsescu, Boc şi Anastase. Voit sau nu, figurile menţionate anterior s-au situat în tabloul de azi alături de comisarul sovietic Vişinski, de Gheorghe Gheorghiu Dej, de Bodnăraş, de mulţi agenţi sovietici care au distrus pentru o jumătate de secol destinul şi elita românească. Acolo vor rămâne, n-am nici o îndoială. Aşa o să-i menţioneze istoria, la capitolul “oameni care au făcut rău României”.
Nu vreau să aduc azi şi acum în discuţie ideea de monarhie. Trăim într-o republica fondată pe un fals grosolan şi pe crimă. Sunt din păcate destui români care nu vor să audă această realitate, n-au chef de argumente istorice şi dovezi. Aşa au crescut, educaţia lor s-a făcut în repere comuniste din anii ’50, ’60, ’70 şi ’80. Îndoctrinarea face ravagii şi azi. Mentalitatea nu poate fi schimbată într-o clipă. Cine a parcurs lecturi esenţiale şi a fost doritor să-şi cunoască istoria prin mărturia unor oameni legendari, precum Corneliu Coposu şi alţii, a înţeles imediat ce infracţiuni grave au stat la baza schimbării formei de guvernământ din România sub ameninţarea militară a Moscovei. Totul, cu aprobarea Occidentului.
Azi, istoria ne oferă o şansă. Vrea să se revanşeze. Letargic şi fără ţeluri mari, românul de rând n-are chef să dezbată. Unii îl simpatizează pe Regele Mihai, alţii nu. Spectacolul aniversar a fost privit cu plăcere ca un film englezesc, oftând pentru privilegiile de care au alţii parte şi noi nu. La 90 de ani, Regele Mihai a ieşit din ecran şi le-a spus concetăţenilor săi că este viu, că-i pasă şi că se poate implica în problemele grave care macină din interior societatea românească.
Inconştienţi ca-n multe alte prilejuri, telespectatorii zilei de marţi, 25 Octombrie 2011 au aplaudat, s-au bucurat şi n-au crezut o iotă din faptul că eroul din film e viu. Ca într-o scenă suprarealistă, au plecat acasă şi s-au culcat fascinaţi de personajul principal. Filmul s-a turnat printre noi, eroul e disponibil şi putem continua serialul mult şi bine. Încă nu realizăm asta. La mulţi ani, Majestate ! Să ne iertaţi.
TRAIASCA REGELE!
IN PACE SI ONOR,
DE TARA IUBITOR,
S-APARATOR DE TARA!
Din punctul meu de vedere, chiar daca lucrurile stau asa cum spuneti, cu multi romani indoctrinati sau apatici si lipsiti de un spirit civic atat de necesar, e de datoria elitelor, a oamenilor de cultura, a istoricilor (cei adevarati, nu cei care apar prin evz.ro) si nu in ultimul rand a presei sa educe aceasta populatie. Lumea poate fi cizelata in timp, e drept, nu peste noapte, dar e ceva care se poate face.
Chiar Principele Radu remarca intr-un interviu acordat unei reviste nu demult faptul ca exista un interes extraordinar de mare pt. Familia si Casa Regala in randul tinerilor, aceia neintinati de propaganda si mizeria comunista, nici macar cea de dupa ’90, elevi, studenti, oameni poate pana-n 30 de ani. Acest lucru e totusi datator de speranta si trebuie explicat oamenilor ca ideea de restaurare a monarhiei nu va muri odata cu trecerea in nefiinta a MS Regele. Exista o anume succesiune pe care el a stabilit-o in privinta mostenitorilor Coroanei. Principesa-mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Principele Nicolae ar fi primii trei.
Numai ca pe mine asta ma framanta si ma mahneste, faptul ca din pacate in media exista un interes extrem de scazut pentru subiecte de acest gen, ca si cum ar fi un fel de subiecte-tabu! Ca si cum am avea o retinere in a dezbate aceste chestiuni. Si nu inteleg de ce.
A existat o dezbatere saptamana trecuta despre rolul monarhiei in Romania moderna, la care au participat Dinu C. Giurescu, Emil Constantinescu si altii. De ce nu a fost ea transmisa in direct, spre exemplu?? Dupa ce ca asemenea evenimente si dezbateri au loc atat de rar, ele si cand au loc, nu sunt mediatizate.
Bine ca sunt mediatizate alte subiecte, de can-can sau te miri ce! In felul asta populatia nu va fi niciodata educata, dimpotriva.
Cu atat mai mult cu cat vad ca exista in presa, si in special in trustul Intact destui monarhisti, printre care si dumneavoastra, dle. Radu Tudor. Si va apreciez enorm de mult pozitiile pe care le luati fata de realitatile cotidiene.
Numai ca trebuie cred eu niste eforturi organizate, pt.a realiza ceva constructiv. Casa Regala trebuie sa fie mult mai prezenta in media, nu e de ajuns ca participa la o gramada de evenimente publice, daca acestea nu sunt mediatizate.
Sta in puterea noastra ca cetateni sa ne schimbam mentalitatile si sa ne trezim. Pt. ca politicienii nostri (mai ales cu exponente precum individul cu mana in buzunar de la discursul Majestatii Sale) am senzatia ca nu se vor schimba, vor continua sa fie lacomi dupa cat mai multa putere, cu mari aspiratii politice, nu?, pana la o functie de presedinte al asa-zisei republici.
Asa incat trebuie sa-i fortam noi prin atitudinea noastra sa se schimbe.
De frica sa nu piarda ,,realizarile,, bolsevice ale Romaniei de trecere cu japca de la monarhie la republica mostenitorii bolsevismului striga ca niste femei isterice minciuni pe banda rulanta manati de frica ca monarhia sa nu le strice posturile de hoti calificati.Din minciunile si prostiile debitate citez ,,80% din romani sunt pentru republica,, ai dreptate mai ales ca stiu ca ai in capul ala mustind de bautura instalat un barometru popular;,,ex-rege,, fraierilor singurul ex ati fost voi ex-matriculati de prin scoli si ex-hoti viitori parnaisti,regele este rege pana moare. Prezent foarte des pe la antena 3 Eugen Nicolicea striga ca apucatul ex-rege,ex-rege uitand ca face parte dintr-o adunatura de-i zice partid care da paine in schimbul semnaturilor de adeziune. Pai cum sa il agreeze pe regele Mihai asemenea trepadusi politici care stau prin fata bisericilor si pe la portile cimitirelor unde ademenesc lumea cu o paine doar de vor reusi astfel sa mai prinda un mandat in scaunul de parlamentar? Si ramai masca cum astfel de scursuri ,,politicieni,, dau lectii in legatura cu Regele Mihai. Singura mare diferenta intre voi si Regele Mihai este ca Regele Mihai nu umbla cu adeziunea intr-o mana si painea in cealalta cum umblati voi REPUBLICANILOR.
frate,acesti 3 de zici tu :besescu,bok si …femeia aia…(petre roman in tinerete)..e ridicol ca astia conduc romania!cum crezi ca se simte Regele?..ahh,nu stiu a spune ce simt..tu iti dai seama ca niste maimute conduc Romania ?ce rusine! ce decadere a poporului asta?!
tu stii ca suntem compromisi ca popor? el , Regele ,stie.
a zis saracu cu durere-n suflet,ca suntem varza(fiiiin,frumos,simplu,real tot ce a zis si concis).asta a fost tot.a spus cui are urechi sa auda ca ne ducem la vale daca nu ne regasim.
Basescule, Demisia, Pana Nu Restaurezi Monarhia !
Desi nu sunt monarhist, ba as putea spune ca sunt republican de republican, am fost printre primii care am reactionat violent, dar indreptatit (zic eu) la marlania fara frontiere comisa de semianalfabetu’ vremelnic incotopenit, prin vrerea unora dupa chipul si asemanarea lui in capul statului, la adresa Majestatii Sale Regele Mihai.
Scriu aceste randuri, pe de-o parte pentru a-i multumi Majestatii Sale pentru aceste cateva zile care au marcat sarbatorirea implinirii venerabiilei varste de nouazeci de ani in verticalitate si demnitate, impotriva vicisitudinilor impuse de un destin tragic,jubileu care a culminat cu discursul tinut de rege in parlamentul Romaniei si care in acelasi timp a primenit, prin simplitatea grandorii sale intr-adevar regale, un aer imbacsit de prezenta sulforos si fasait inabusitoare in topul scenei politice a Romaniei a acestei caricaturi cu pretentii de dictator, Basescu Traian.
Pe de alta parte, dupa ce am vazut ecoul starnit, nu numai in tara dar si in cele mai prestigioase ziare din lume, atat de prezenta spectaculoasa si istorica de-a dreptul a Majestatii Sale in prim planul politicii dambovitene, cat si jalnica si ticaloasa absenta a Puterii, in frunte cu Basescu, de la acest eveniment, ca republican convins m-au trecut fiorii. Si nu glumesc.
Imbecilul din capul statului, dupa ce a facut harcea-parcea statul de drept din Romania, incepand cu Constitutia tarii si terminand cu institutiiile sale, reuseste in inconstienta lui, sa comproomita total si ideea de Republica, determinand tot mai multi romani sa se intrebe daca Monarhia constitutionala nu ar fi forma ideala pentru a inlocui batjocura de Republica condusa de un dement doar in interesul lui si al clanului lui de mafioti.
Eu sunt convins ca media a lucrat in aceste zile “by the book” reusind ca la nivel subliminal sa induca romanului de rand ideea ca, decat un netrebnic la carma tarii, mult mai bine ar fi cu un rege, chit ca nu ar mai fi de luat in calcul optiunea votului in desemnarea sefului statului.
Ei bine de asta mi-e teama, inca vreo doua trei nefacute din astea, urmate de un referendum destept si o punem de ingropaciune cu parastase la zi a notiunii de Republica, datorita unui incult visceral care efectiv habar nu are ce efect pe termen mediu si lung pot avea actiunile sale de-a dreptul demente.
Ori cu tot respectul pe care-l port Majestatii Sale, Regele Mihai I, sunt totusi un cetatean nascut intr-o Republica, educat in spirit republican si care doreste sa plece spre cele fara tristete si suspin ca decedat republican
Mi-e teama insa ca schizo-paranoicu de basescu are o altfel de viziune in ceea ce priveste viitorul acestei tari.
26/10/2011
off
uite..stiu ca nu-i treaba ta,dar despre canalul dunare bucuresti de ce nu se sufla o vorba?despre celalat vad ca se mai aude,am vazut emisiunea “in premiera” ,dar asta lasat in paragina nu.tu stii cata investitie ,cata munca a fost depusa,ce lucrare fantastica era asta?nu doar sa se plimbe ceasca si elena cu barca,era pe bune.daca mai intarzia revolutia 2-3 ani il terminam si-l aveam acum…asa..au venit gusatii si ne-au terminat.
de atunci.. la
cat au furat gusatii se facea si mama canalelor si irigatiilor…in schimb avem Nimic si iminenta disolutie a tarii
Va scriu pentru ca am incredere in opiniile si in cunostintele dvs, iar eu nu am destule informatii pentru a imi forma o parere corecta. Intrebarea mea este legata de Regele Mihai si de monarhie: ar putea fi reinstaurata in Romania si daca nu, de ce? Iar daca da, ce ar insemna asta? Nu sustin o forma de stat anume, insa am auzit tot mai multa lume in ultima vreme spunand ca Regele Mihai ar fi ultima solutie si as fi vrut o parere avizata.
Imi inchipui ca sunteti destul de ocupat pentru a raspunde tuturor comentariilor/mail-urilor pe care le primiti, insa un raspuns, in orice forma ar fi – un raspuns la acest comentariu, un post, un mail- mi-ar fi foarte de ajutor. Stiu ca ati mai abordat subiectul si v-ati exprimat scurte pareri legate de el in diverse ocazii, insa m-ar fi interesat un raspuns complet.
Multumesc.