Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că victoria lui Donald Trump se datorează unui vot antisistem şi a unui discurs care a apelat la emoţia electoratului, nu la argumente, fiind posibil ca acest fenomen să afecteze Uniunea Europeană, dar şi România, în viitoarele alegeri, scrie news.ro.

“De multe ori politicieni, consultaţi, consilieri, actori în spaţiul poblic, cred că alegerile se câştigă convingând alegătorul. Practica ne arată că nu e chiar aşa. Alegerile se câştigă emoţionând alegătorul, alegerile se câştigă de regulă pe bază de emoţie şi nu pe bază de argument. După părerea mea, alegerile din SUA au fost câştigate de candidatul Donald Trump, care a avut un discurs nepolitic, franc, până chiar la o francheţe care de multe ori a fost altfel intitulată, a câştigat fiindcă a atins emoţia unei categorii care nu s-a mai identificat cu actualul establishment”, a explicat Iohannis, într-o discuţie cu studenţii în Ştiinţe Politice, organizată la Biblioteca Centrală Universitară.

Preşedintele a adăugat că votul pentru Donald Trump în SUA a fost “un vot de protest”, iar acest lucru este posibil să apară şi în alte ţări din Europa, unde urmează alegeri în acest moment. Din acest motiv, spune Iohannis, a avertizat, la rândul său, politicienii din România să nu creeze falii între ei şi electorat.

“În plan politic va avea efecte semnificative şi în Europa. Alegerea lui Trump a validat global curentul antisistem şi vom vedea urmările acestei validări în marile alegeri care vor avea loc în Europa anului 2017 şi vom vedea atunci cum reuşesc politicienii europeni să facă faţă unei atitudini noi din partea electoratului”, a spus şeful statului.

Iohannis a adăugat că nu există un pericol în România la alegerile din 2016, însă la următoarea rundă de alegeri “este posibil să se întărească un filon antisistem”.

18 COMMENTS

  • Antisistem pe naiba. La fel cum a fost si basescu antisistem.
   Treziti-va oameni buni !
   N-a fost ales presedinte un revolutioar, un sindicalist bataios, un luptator pentru drepturile omului un freedom fighter, un protestatar, un om persecutat de sistem
   A fost ales un baiat de bani gata, ciupitoriu de funduri, inconjurat de pipite, un fanfaron care remember avea un show la TV. Dhaaa…

 1. pai el stie f bine treaba cu emotia, e deja profesionist. El pe emotie a reusit sa puna chiar un guvern neales!

  • Credeam ca in societatile avansate e pe baza de competenta nu pe emotie.
   Deci cer guvern de emotionali ! Parlament de emotionali !
   Votez pe cine ma emotioneaza. Zi tata o manea, o romanta, un cante de pahar, baga o telenovela sa-i votez pe actori.
   Din democracy in idiocracy.

 2. 🙂 🙂 anti sistem?
  Poate manipulaţi finanţaţi să răspundă la comenzi!
  Anti sistem real…sunt destui dar conştienţi că nu se poate schimba nimic în bine.

 3. Da,merita incercat ceva nou,lupta asta nebuna intre partidele aparute dupa 89 in care predomina cele nascute din FSN nu mai poate dura,au distrus tara,au pustiit-o.

 4. Este o reactie normala. De ani buni de zile, politicienii lumii au fost mai apropiati de segmentul bogat si superbogat si de multinationale, uitand de marea masa, cea mijlocie si saraca. A aparut o ruptura vizibila intre viziunea politicienilor si lumea reala. Era mai mult decat evident ca lucrurile merg intr-o directie total gresita. A trebuit ca madam Clinton sa piarda alegerile ca sa constate ca societatea americana este profund divizata !
  In UE lucrurile sunt si mai dramatice : recrudescenta terorismului si extremismului, criza migrationista, crizele ciclice economico-financiare, s.a. Un exemplu : intelege cineva declaratia din 2015 a cancelarului german Merkel, ca Germania asteapta cu bratele deschise 800.000-1.000.000 de migranti ?! Puterea ia mintile.

 5. Este demult ,dar prostul acum a aflat!Problema este ca la noi liderii cand se vad bine in caruta o dau la intors si tradeaza,invata repede metehnele si sunt inghititi de sistem si cred ca si trump isi va revizui atitudinea,miza e mult prea mare,”cosmetica” de la Casa Alba functioneaza!E ipocrizie si viclenie sa apelezi la emotii sa-ti atingi scopurile nelasand ratiunea,argumentele,sa devina principalul scop al discursului!trump nu a fost franc,a fost calculat si rece,stia ca sansa lui era discursul nationalist-extremist si pe asta s-a axat,orice cat sa-i prinda de nas si a prins a divizat America!

 6. Antisistem sunt foarte multi…insa nu tinerii frumosi din strada,manipulati pe diferite canale media !Atata timp cat din vocabular a disparut cuvantul ” patriot / patriotism “, nu vom putea vorbi de antistem !

 7. Pai daca o mai tine mult cu taxa tv, sigur apare si filonul !
  Pai, platesc odata tvr prin impozite si mai platesc odata prin factura.Daca e institutie publica sa o plateasca statul ! Prostia ca , . daca o platim noi, iese de sub influenta politicului sa o spuna fraierilor.Atat timp cat conducerea tvr e numita politic…

 8. “a câştigat fiindcă a atins emoţia unei categorii care nu s-a mai identificat cu actualul establishment”, a explicat Iohannis
  Emotia s-ar traduce prin : Trump a spus lucrurilor pe nume, da, franc si foarte direct.
  Este normal sa fie tot mai multi anti -sistem. In primul rand pentru ca au vazut ca sistemul se manifesta impotriva lor, a oamenilor.
  La noi, Iohannis sa se trezeasca, 90% sunt anti-sistem pentru faptul ca li s-a fu… viata in astia 26 ani. Trump aici ar fi avut toate voturile.

  This video will get Donald Trump elected https://youtu.be/OCabT_O0YSM
  ” Politicians are all talk, no action….”
  Poate echipa Antena 3 va difuza acest video (subtitraj in romana), sunt absolut sigura ca va capta interesul public.
  16 years of promises from Republicans and Democrats alike that failed to live up to what people wanted.
  La noi la fel nu 16 ani ci 26 de ani.
  Elite indifference to populist opinion and the economic pain many Americans continue to experience created a vacuum Donald Trump was happy to fill.
  A dramatic failure of the institutions run by America’s elites, and nostalgia for a time when such institutions could be trusted.
  Could Donald Trump’s rise have been possible in the absence of the parade of horribles the elites offered up over the past two decades? The answer is no. Our elite leadership class sowed the wind, and Donald Trump is the whirlwind they reaped.

 9. Dar ce o mai fi si “anti-sistem” altceva decat “sa plece ei ca sa venim noi” la muls VACA? Si se vrea schimbare tocmai cu un “saracutz” miliardar in frunte, care ce alt sistem sa puna in loc? De acum au sa isi imparta miliardarii averile cu cei mai saraci,sau ce? O SA PLOUA CU CARNATZI,PARIZER SI PAINE ALBA?

Leave a Reply