România poate exercita Preşedinţia Consiliului UE în pofida disputelor politice interne, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei austriece, şeful statului prezentând priorităţile Bucureştiului şi semnalând că va candida pentru un nou mandat.

Într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbeşte despre mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE şi despre disputele politice interne, subliniind că susţine principiile statului de drept şi combaterea corupţiei.

Întrebat care sunt priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: “Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre”.

“Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă ieşirea Marii Britanii nu este cumva un semnal politic fatal pentru Uniunea Europeană, Iohannis a precizat: “Respectăm decizia Londrei, chiar dacă este regretabilă pentru noi. Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu. Uniunea Europeană este mai unită ca niciodată, acesta este un semnal politic pentru solidaritate. Procedura Brexit nu este încă finalizată, suntem interesaţi să ajungem la un acord cu Londra cât mai curând. Sperăm că britanicii vor aproba o retragere ordonată din UE. Aceasta este o precondiţie pentru viitoarea relaţie cu Marea Britanie”.

Întrebat dacă există discuţii pentru a fi desemnat succesor al lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a răspuns: “Aş vrea să amintesc că eu am anunţat public deja, în iunie anul acesta, candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al României”.

Reporter Kurier: Luptaţi permanent împotriva corupţiei şi pentru respectarea statului de drept. Sunteţi un adversar politic al social-democraţilor aflaţi la guvernare. Cum veţi evita disputele în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE?

“Sunt un adversar faţă de oricine periclitează acţiunile de combatere a corupţiei şi respectarea statului de drept în România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, vrea slăbirea acţiunilor anticorupţie şi a independenţei justiţiei. Eu susţin combaterea corupţiei. Din prima zi a mandatului, mi-am folosit toate atribuţiile conferite de Constituţie pentru a împiedica aplicarea legilor care afectează justiţia şi dreptul penal”, a afirmat Iohannis.

Rugat să comenteze afirmaţiile că Guvernul României nu este pregătit să preia Preşedinţia Consiliului UE, Iohannis a explicat: “Este evident că ar fi de dorit ca Guvernul să fie pregătit mai bine, pentru a fi folosită această oportunitate în favoarea României. Chiar şi în aceste dificile circumstanţe politice interne, putem exercita un mandat rezonabil la Preşedinţia UE. Dincolo de controverse şi de ideile diametral opuse, ale mele şi ale Guvernului asupra justiţiei şi statului de drept, eu sper că disputele nu vor avea impact negativ asupra exercitării Preşedinţiei UE”, scrie Mediafax.

 

4 COMMENTS

 1. Bine ca și-a devoalat “viziunea”— președintele o s-o țină langa cu anticorupția pana ni se va face greata la toți, europeni sau “barbari” și mai ales se va împăuna cu obstrucționarea reformelor in justiția românească de parca ar fi cine știe ce mari idealuri demne de sacrificiul total. Măcar a admis ca face obstrucție și ca baza campaniei electorale e același slogan răsuflat “pas cu pas” pe care ni l-a servit ca pe-o trufanda in 2014 doar ca acum sensul lozincii nu e acela de progres, incet dar meticulos construit, ci acela, negativ, de pus pe picioarele dinapoi și “cabrat” in fatza schimbărilor de orice natura. Atâta am putut da ca reprezentant al națiunii, cu el defilam, vorba lui Badea (Mircea).

 2. De ce in presa austriaca ?…unii il fac mason german,insa din discutiile cu un neamt neaos se pare ca e mason austriac ,sau cel putin asa stiu nemtii din localitatea lor !…e orice,numai roman nu ( vezi parintii pe unde salasuiesc)

 3. Eu sper ca Presedintele Republicii va inceta sa-si denigreze tara pe unde apuca si sa ne arate tuturor ca este cu adevarat Presedintele tuturor romanilor.
  Astept o luare de pozitie a acestuia fata de cele prezentate in presa si tv-ul de stat german.

 4. Daca romanii noi nu stiu ce sint Germania si Austria este clar ca nu pot avea habar despre ce vorbesc, dar la noi se poarta!
  Inseamna doar ca nemtii au delegat problemele romanesti celor cu experienta mai multa in teritoriu si care oricum sint bagati mai tare peste tot.

  Radu T.- Kurz si Strache nu au decit liceul = Kanzler si Vicekanzler!
  Ce-ti spune faptul ca primul era ministru de externe la 28 de ani si kanzler la 31? Este ceva f simplu de stiut, nu doar de presupus. Statul austriac este supracorupt, iar scandalurile bancare, cu miliarde, se tin lant. Romanii din Austria nici n-au cricnit ca le-au tait din bani! Daca s-ar fi petrecut asta in tara, s-ar fi tavalit pe jos si-ar fi urlat citiva ani. 50% dintre austrieci au salarii sub 1800€ brut. Chiriile sint, pt doua camere, in jur de 700€. Mincarea se scumpeste saptaminal. “Imbogatirea” romanilor nu are loc! In schimb patronatul ii foloseste nemaipomenit de bine pt scaderea salariilor si precarizerea conditiilor de munca.
  Sa-ti dau o carte:
  “Land der Diebe” von Kurt Kuch
  “Tara hotilor” de Kurt Kuch pe care o poti lua de la Amazon.
  Daca ati sti ce trebuie, ati putea reactiona la prostiile vestului, dar asa, stati sa luati totul in plin, pt ca nu stiti ce sa le raspundeti.
  Uitati-va mai bine la ei ca sa vedeti ca nu sint in stare sa lege doua propozitii!!! De ce credeti ca scrie in word, ca avertizare, sa alcatuiesti propozitii scurte si text mic?! Pt ca astia sint!

  Cum spunea nemtul in Forbes? Ca sintem “un popor foarte naiv, care se crede destept si smecher”.
  EXACT!

Leave a Reply