Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că Organismul belgian de coordonare pentru analiza amenințărilor (OCAM) a luat hotărârea menținerii până luni, 30 noiembrie, a nivelului maxim (4) de alertă teroristă (pe o scară de la 1 la 4) de ‘amenințare serioasă și iminentă’ pentru regiunea Bruxelles, iar pentru restul teritoriului a nivelului 3 de alertă de ‘amenințare posibilă și credibilă’.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în ”App Store” și ”Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precizeaza Agerpres.

=======================

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o alertă de călătorie în întreaga lume luni, avertizând cetățenii americani asupra “creșterii amenințărilor teroriste”, informează Reuters și AFP.

“Informațiile actuale sugerează că SI (gruparea Statul Islamic), Al Qaida, Boko Haram și alte grupuri teroriste continuă să planifice atacuri teroriste în mai multe regiuni”, a declarat Departamentul de Stat într-o avertizare postată pe site-ul său, citând de asemenea recentele atentate comise în acest an “în Franța, Nigeria, Danemarca, Turcia și Mali”.

Un oficial al Departamentului de Stat a notat că în trecut au fost emise alerte de călătorie în întreaga lume și că această ultimă alertă actualizează în mod eficient avertismentele anterioare.

“Autoritățile cred că există permanent probabilitatea comiterii unor atacuri teroriste pe măsură ce membri ai SI/Daesh se întorc din Siria și Irak”, avertizează diplomația americană, făcând referire la combatanții străini care s-au întors în țările lor de origine după ce au luptat în rândurile organizației jihadiste.

“Extremiștii au vizat evenimente sportive, teatre, piețe sau servicii aeriene”, adaugă Departamentul de Stat, referindu-se la ultimele atentate, în special de la Paris și pe Stade de France la 13 noiembrie sau împotriva unui avion rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai la sfârșitul lunii octombrie.

Departamentul de Stat al SUA emite foarte frecvent și foarte regulat alerte, de la țară la țară, pentru cetățenii americani instalați sau care călătoresc în străinătate, dar aceasta din urmă este mondială și are o dimensiune particulară ținând cont de multiplicarea atentatelor în ultimele săptămâni, notează France Presse.

Posibile noi “atacuri ar putea avea loc printr-o varietate de tactici, recurgerea la arme convenționale sau neconvenționale și pot viza interese publice sau private”, potrivit Departamentului de Stat.

Washingtonul nu intră în detalii, asigurând că el “continuă să colaboreze strâns cu aliații” în fața “amenințării reprezentate de terorismul internațional”.

==========

Cel puțin o persoană a fost ucisă marți în urma exploziei a două bombe în fața unui hotel din orașul egiptean al-Arish, în nordul Peninsulei Sinai, unde erau cazați judecători ai comisiei electorale, transmite Reuters, preluând o știre a televiziunii de stat egiptene.

Un automobil-capcană a sărit în aer, explozia fiind urmată după 10 minute de o a doua în aceeași zonă, au relatat televiziunea de stat și surse de securitate.

La fața locului au sosit ambulanțe, zona fiind înconjurată de militari și forțe de poliție, potrivit acelorași surse.

Exploziile s-au produs la o zi după încheierea celei de-a runde a alegerilor legislative din Egipt, și nu au revendicate deocamdată.

Gruparea islamistă Provincia Sinai, afiliată Statului Islamic, a întreprins atacuri similiare în regiune, în tentativa de răsturnare a regimului de la Cairo.

 

 

2 COMMENTS

  1. TOATA LUMEA COLABOREAZA,FACE COMISII,PLANIFICA SI AIA NE TOACA CONFORM POLITICII PASILOR MARUNTI. GHICITOARE : 7 AU OMORAT 120 . CATI SUNT AIA ?

  2. Dacă analizăm obiectiv tot ce se spune despre ”terorism şi terorişti” nimic din ce se vehiculează: vorbe vorbite şi scrise nu au nimic în comun sau foarte puţin din realitate. Posibil ca un om gen dl. Portocală, arabii sau alt om foarte bine documentat din tot ceea ce s-a întîmplat pe partea vestică a lumii inclusiv ”forţa uriaşă care se foloseşte pentru a distruge zona arabă a tuturor ţărilor arabe doar pentru controlul şi bogăţiile subsolului zonelor respective” şi care-şi asumă riscul de a spune lucrurilor pe nume, alegînd una din două: viaţa sau moartea! Destule site-uri scriu adevărul din teren dar doar cine are ochii deschişi vede totul, cine vrea să manipuleze prin teroare, frică şi ură, va continua permanent pentru că”merge şi aşa”! De ce să acceptăm?
    Vîntul şi curenţii de aer vijelios se cam îndreaptă cu succes spre cei care se dau”motani ce f.. şi urlă” de durere(neputinţă). Găsii zilele trecute un material în care fotorafia marelui obama avea ochii şi obrajii brăzdaţi de riduri(lacrimi) dar din cîte se observa”falsitate şi laşitate” împotriva propriilor naţiuni şi rase! Ce păr negru ca pana corbului avea cînd a cîştigat alegerile şi ce nins e acum(în america nu de foloseşte uleiul de ricin pentru culoarea părului) doar droguri pentru distrugerea interioară a omului! 🙂 🙂

Leave a Reply