Uniunea Europeană și-a dat miercuri acordul final pentru crearea Agenției europene pentru paza granițelor și a zonelor de coastă (EBCG), care din luna octombrie va putea participa la gestionarea fluxurilor migratorii la frontierele externe ale blocului comunitar, a anunțat Robert Kalinak, ministrul de interne al Slovaciei, țara care asigură președinția rotativă a Consiliului UE, relatează agenția EFE preluata de Agerpres.

‘Numai prin gestionarea eficientă a frontierelor noastre externe vom putea reveni la normalitate în cadrul spațiului Schengen’, a mai menționat acesta, în declarația sa.

Noua structură este răspunsul pe care Comisia Europeană l-a găsit în timpul crizei provocate de valul de migranți, când a observat deficiențe grave în gestionarea acestui aflux la frontierele maritime ale Greciei.

Statele membre vor continua să administreze granițele proprii în activitatea de zi cu zi, dar, dacă granițele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autoritățile naționale vor putea cere ajutor de la Agenția europeană pentru paza granițelor și a zonelor de coastă (EBCG), o unitate ce va dispune de o rezervă de 1.500 de membri, efective puse la dispoziție de statele membre.

Agenția va sprijini Comisia Europeană în coordonarea fluxurilor migratorii și va oferi asistență în operațiunile de căutare și salvare a migranților în zona Mării Mediterane. Activitatea sa va putea începe în luna octombrie.

Comisia Europeană a propus în luna decembrie crearea acestei unități, dar inițiativa a fost primită inițial cu rezerve de unele țări care se tem că ea va interfera prea adânc cu competențele interne ale statelor.

3 COMMENTS

  1. Waw!
    Europa vrea o agentie de paza a frontierelor sale, scăunarii români vor aer condiţionat, alţii vor fonduri şi drepturi pentru ineficienţa la locul de muncă şi alţii vor N bonusuri! Dar noi, nouă poporului, ce ne dă? Sau avem doar obligaţii şi impuneri ?
    Pe ăştia din parlament îi sufocă căldura şi cer aer condiţionat, dar pe noi poporul ne sufocă sărăcia, infracţionalitatea, escrocheria, lipsa locurilor de muncă, minciunile non-stop şi manipularea oricărei guri care se trezeşte vorbind! De fapt, poate guvernanţii oricare ar fi ei, consideră pe bună dreptate locuri de muncă disponibile sunt în domeniile: escrocherie, fabrici de acte cu conţinut fals, furt, înşelătorie, minciuni, manipulări, sărăcie, violenţă, criminalitate, accidente şi tot ce ţine de infracţionalitate! Sunt locuri de muncă în aceste domenii destule dar şi în cerştere!
    🙂 🙂 hai să ne angajăm toţi dacă sunt locuri de muncă disponibile!

  2. Asta inseamna : nu intrati in Schengen dar sunteti capabili sa aparati incapablul spatiu Schengen …:)

Leave a Reply