Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) dispune în continuare de o ‘bază solidă de susținători devotați’ pe Internet, în pofida pierderilor suferite pe teren de grupul terorist în Siria și Irak, a anunțat vineri Europol, Oficiul European de Poliție, relatează AFP.

‘Grupurile jihadiste folosesc de asemenea mici platforme și forumuri online pentru a-și răspândi propaganda teroristă’, după ‘acțiunile sistematice împotriva acesteia (propagandei teroriste) pe rețelele sociale’, a precizat Europol citat de Agerpres.

Diminuarea relativă a propagandei ‘oficiale’ a grupării Statul Islamic din ultima lună a creat mai mult spațiu pentru conținutul generat de utilizatorii pro-SI, a informat într-un comunicat biroul Europol cu sediul la Haga.

‘Acest lucru arată că gruparea Statul Islamic își păstrează baza solidă de susținători devotați în mediul virtual’, se precizează în comunicat.

Europol a publicat aceste rezultate după o sesiune de lucru de două zile la care au participat experți din Bosnia și Herțegovina, Cehia, Estonia și Ungaria cu privire la căutarea și semnalarea mesajelor de propagandă postate online de către grupurile jihadiste.

‘Organizațiile jihadiste și susținătorii lor continuă să abuzeze de diferite platforme pentru a-și răspândi propaganda’, a semnalat Oficiul European de Poliție, însă ‘acțiunile perturbatoare întreprinse de unii furnizori i-au forțat să folosească platforme mai mici’, a explicat Europol.

Unii simpatizanți utilizează de asemenea forumuri online, precum și ‘bibliotecile Darknet’, care oferă link-uri către conținuturi jihadiste pe Internet, potrivit Europol, care a afirmat că au fost semnalate 1029 de materiale de promovare a terorismului.

Marea Britanie a anunțat deja un plan de reprimare a conținutului extremist online ca urmare a atacurilor recente de la Londra și Manchester. Premierul Theresa May dorește dezvoltarea unor instrumente care să permită identificarea și eliminarea automată a conținutului ‘periculos’.

Autoproclamatul ‘califat’ al grupării Statul Islamic a suferit pierderi semnificative pe câmpurile de luptă din Irak și Siria, unde forțele pro-regim încearcă în prezent să încercuiască luptătorii SI în cartierele aflate sub controlul său în Deir Ezzor (estul Siriei), ca parte a ofensivei de cucerire totală a orașului.

La Damasc, președintele Bashar al-Assad a declarat că Siria ‘se îndreaptă spre o victorie decisivă’ împotriva grupării SI, a informat agenția oficială Sana.

2 COMMENTS

  1. Serios! Aceste grupari,eu nu le zic jihadiste,par a avea legaturi cu tot ce inseamna securitate,informatii,legaturi inalte si nu in partea de jos a societatii cum se vehiculeaza.Radu,intreaba un arab citit si cititor al coranului dar sa il si fi inteles, ce inseamna jihad-jihadist? Din cate am inteles,aceste 2 cuvinte sunt intentionat aruncate pentru a starni ura si atac la religia musulmana! Tocmai cei care atribuie aceste cuvinte,nu credeti ca sunt principalii calauzitori au urii si violentei!?

  2. Off topic. Abia aștept anul 2018. Ori vom #rezista (ce-mi place Cum suna, mai ales când știu ca leprele turbeaza când văd alăturarea nefasta pentru ele) și ne vom lua tara definitiv înapoi (admirabil ce a scris turturica pe digi – “ultimatumul”), ori coaliția raului (PSD – ALDE – A3 – CCR – IJ – o parte din CSM) va câștiga și atunci punem lacăt româniei și știm ca aici ne așteaptă teleormanizarea. În acest ultim caz trebuie sa ne luam familiile și sa plecam cât mai repede.

Leave a Reply