Armata Statelor Unite urmărește constant arsenalul nuclear al Rusiei, în timp ce războiul din Ucraina continuă. Surse CNN din cadrul serviciilor de informații au spus ce șanse sunt ca Vladimir Putin să folosească astfel de arme.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, este informat de două sau trei ori pe săptămână de către principalul general american care supraveghează armele nucleare și apărarea SUA, potrivit mai multor oficiali ai apărării.

Până în prezent, SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia a făcut vreo mișcare pentru a pregăti arme nucleare pentru a fi folosite în timpul războiului, dar două surse familiare cu evaluările recente ale serviciilor de informații au declarat pentru CNN că oficialii americani sunt mai îngrijorați de amenințarea ca Rusia să le folosească decât oricând.

Cu toate acestea, sursele au subliniat că este încă puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să folosească orice fel de armă nucleară, iar una dintre aceste surse a spus că posibilitatile de utilizare sunt de aproximativ 1%.

Adm. Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA, transmite secretarului Apărării și altor lideri de top de la Pentagon o operațiune extrem de clasificată și o actualizare a informațiilor cu privire la statutul arsenalului Rusiei și la orice mișcare care ar putea cauza îngrijorare, potrivit oficialilor apărării.

Include contribuții din partea comunității de informații, care monitorizează îndeaproape declarațiile lui Putin și a altor lideri ruși de rang înalt. Oficialii au subliniat că, dacă există evoluții bruște între întâlnirile programate, Austin și președintele general Mark Milley vor fi informați rapid, înainte de a actualiza Casa Albă.

Monitorizarea oricărei posibile activități nucleare a fost întotdeauna o prioritate pentru Pentagon, dar urgența eforturilor a crescut la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, când Putin a pus forțele de descurajare ale țării, inclusiv armele nucleare ale Moscovei, în cea mai înaltă stare de alertă.

Marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu CNN săptămâna trecută, potrivit căruia Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare în Ucraina, subliniind că, din punct de vedere istoric, Rusia a fost împotriva utilizării unor astfel de arme.

1 COMMENT

  1. Sper ca ai auzit interviul si raspunsul dat de putin fetitei aduse cu intrebarea pentru raspuns corect. Cred ca ai auzit planul prin sevastopol si crimeea sau ce a mai spus fara sa vrea. Nu mai trebuie sa auzim opiniile altora, a spus putin calea si drumul militarilor cat si interesele lui. Poti revedea video, la voi l-am auzit astazi.

Leave a Reply