Pandemia cu noul coronavirus a modificat radical stilul de viață cu care eram obișnuiți, provocând un număr considerabil de îmbolnăviri în România și în întreaga lume. Formele de boală sunt foarte variate, de la infecții asimptomatice, la forme grave, amenințătoare de viață care necesită spitalizare. Absența semnelor și simptomelor nu înseamnă însă și absența completă a leziunilor organice cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

COVID19 este o boală multisistemică și poate afecta întreg organismul iar simptomatologia perioadei de convalescență poate varia. Printre cele mai frecvente manifestări se numără:

  • Oboseala;
  • Dispneea (dificultăți de respirație);
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări necesită o evaluare medicală minuțioasă și investigații complete, pentru o abordare corectă, atât simptomatică, cât și din perspectiva potențialelor complicații pe termen lung.

Special pentru pacienții care au suferit de COVID-19, experții de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Acesta este recomandat tuturor celor care s-au confruntat cu infecția cu noul coronavirus, indiferent de forma de boală.

Pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR include: CT toracic, consulturi de cardiologie și pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2 și a anticorpilor anti-Spike, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markeri inflamatori și hemoleucogramă.  P

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcțională a capacității pulmonare, având în vedere că afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2. Rezultatul testului este corelat cu imaginea obținută la examenul CT toracic.

Consultul cardiologic aduce informații deosebit de utile la pacienții care au trecut prin forme medii și severe ale bolii, care pot dezvolta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. Consultul cardiologic este însă recomandat și la pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, care pot ascunde și o afectare a cordului.

1 COMMENT

  1. D-le Radu Tudor,

    Explicatia pentru care astia nu se vaccineaza v-o zic eu, o stiu deja f. clar.

    Lumea nu se vaccineaza pentru ca pe televizoare a fost campanie sustinuta de discutii interminabile in legatura cu ce li se poate intampla celor vaccinati, in loc sa se discute dreacului despre ce li se poate intampla celor nevaccinati. Astfel, au speriat oamenii care au zis, pai noi atunci de ce sa ne mai vaccinam, daca i-auzi ce pot sa pateasca astia vaccinati! Adica ne vaccinam degeaba!

    Dezbaterile trebuiau sa fie despre ce li se poate intampla celor nevaccinati, nu discutii interminabile despre ce li se poate intampla celor vaccinati! Acum, toti cu toate posturile vor sa o intoarca, sa ii faca de cap de boala copiilor pe televizoristi, sa-i faca ei cica sa se vaccineze, dar este clar ca toata vrajeala nu poate merge chiar asa!

    Concluzia: De cate ori vrei sa il faci, sa il perpelesti p-un fraier? Sincer!

    Semeni vant, culegi furtuna! Astea-s rezultatele politicii ratingului pe care-o practica toate posturile tv private.

    PS. Nu ca ma dau pe desteptu’, dar am speculat momentu’!

    Restu’ e cancan!

    Respekt deosebit!

    ‘Traiti!

Leave a Reply