O veste foarte ingrijoratoare vine din Asia. Coreea de Nord, cea mai dura dictatura comunista a lumii, aliata cu Rusia, a lansat o racheta cu raza lunga de actiune asupra Japoniei. Racheta a evoluat 4600 de kilometri la o viteza de 17 Mach.
Evolutiile militare sunt din ce in ce mai ingrijoratoare pe plan mondial. Japonia este un partener de cooperare al NATO si una din marile puteri ale lumii ce impartaseste cu SUA si UE ingrijorarile generate de amenintarile militare ale Coreei de Nord, Rusiei, Chinei, Iranului.
Japonia a ezitat in mod nefericit sa-si construiasca un sistem antiracheta. Specialisti militari japonezi au vizitat in ultimii ani baza de la Deveselu, pentru a se documenta la fata locului in legatura cu performantele si capabilitatile Sistemului Aegis Ashore al NATO.
Motivul : ingrijorarea fata de evolutiile imprevizibile si testele repetate cu rachete ale Coreei de Nord. Japonia a amanat de mai multe ori implementarea elementelor scutului antiracheta similar cu cel al NATO, dar decizia s-a dovedit a fi una periculoasa, mai ales in contextul lansarii rachetei nord coreene azi noapte.
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi armata sud-coreeană, transmite AFP.
Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în “est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii.
Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene.
Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.
“Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, a declarat guvernul nipon într-o alertă emisă la 07.29 (luni, 22.29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării.
Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
Seul, Tokyo şi Washington au efectuat pe 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene.
Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul “neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.
Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face “ireversibil” statutul său de putere nucleară.
Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun, scrie Agerpres.
Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns “solid” la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse.
Consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns “internaţional adecvat şi solid”.
El a reafirmat “angajamentul ferm” al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud, a precizat purtătorul său de cuvânt Adrienne Watson într-un comunicat.
Această lansare a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune care a survolat Japonia este o premieră după 2017 şi constituie o escaladare în campania intensivă de teste de armament desfăşurată de Phenian.
Armata sud-coreeană a declarat că a detectat acest tir de rachetă balistică ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km, survolând arhipelagul japonez în direcţia est.
Într-un alt comunicat, comandamentul american pentru regiunea Asia-Pacific a condamnat lansarea, spunând că “angajamentele Washingtonului pentru apărarea Japoniei şi a Coreei rămân neclintite”.
“Statele Unite condamnă aceste acţiuni şi cheamă RPDC să se abţină de la orice alte acte ilegale şi destabilizatoare”, a declarat comandamentul într-un comunicat, folosind abrevierea oficială pentru Coreea de Nord.
Ultima lansare de rachetă a Phenianului deasupra Japoniei datează din 2017, la apogeul unei perioade de “foc şi furie” în care liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump s-au insultat reciproc, scrie Agerpres.