Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor suna alternativ, în toată ţara, pe parcursul a patru zile, începând de marţi şi până vineri, între orele 10.00 şi 15.00, în cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul ”#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.

Potrivit calendarul exerciţiului PROCIV 2017, marţi sirenele vor suna în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, iar miercuri exerciţiul va avea loc în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Joi, sirenele pentru situaţii de urgenţă vor fi testete în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

“Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a explicat şeful DSU.

18 COMMENTS

 1. D-le, sper ca toti fraierii astia “de dreapta” sa isi dea seama ca e doar o simulare, e un exercitiu, si sa nu creada ca au intrat rusii peste noi!

  P.S. Ne ataca comunistii si cu Ciuma Rosie! Muoamm, cata prostie ordinara…

  • Nu cred c-ajung doar sirenele, astora le trebuie si unii cu stegulete sa le arate “calea”. Astia-s pierduti in spatiu iar, neuronul la auzul sirenelor poate crea distorsiuni. Pe astia sa-i tina cineva de mana, sunt in stare sa se arunce in gol.

 2. Hristos a Înviat Radu Tudor . Interesant cum deide domnu Arafat să facă acest exercițiu în Săptămâna Luminată , căci încă suntem în sărbătoare . Putea s-o facă de lunea următoare adică peste 6 zile . Oricum până la ora actală nu am auzit aceste sirene

 3. Ora 12:45 n-am auzit inca nici o sirena,Constanta,Bdul.Lapusneanu ! Adevarul e ca totul e pustiu,rar daca vezi cate un om pe strada …E sarbatoare legala si azi ?

  • E pustiu pentru ca e oameni la munca ba nebunule, lumea nu sta ca tine acasa sa asculte sirenele si avioanele care bombardeaza in picaj. Oamenii e la munca ba sifon, sarbatoare legala e la tine acasa care tu stai in fata unui monitor si iti exprimi prostia cu speranta ca o sa te bage si pe tine cineva in seama.

   P.S. Te-am ars

   • Esti bun taicule degeaba zic unii ca esti foarte prost ! Ii contrazic acum,aici,iti faci toti banii, zau ! Cand te vor schimba la alt blog sa-mi zici si mie.

 4. Pai bine, suna intr-un fel si apoi in alt fel. In afara de cei de la ISU,eu, muritor de rand, cum imi dau seama ce inseamna fiecare sunet??? Cine imi explica si mie diferenta dintre sunete?

  • Bine ca nu ti-a pus orga de la catedrala ca ramaneai dezorientat, nu stiai cand dau rusii, cand comunistii si cand ataca Ciuma Rosie, diferentiat. Hai ba, vezi-ti de treaba, oricum tu nici nu stii ce trebuie sa faci cand dau astia cu buciumu adunarea, ca nu ti-a spus care e codu ca sa interpretezi, stai doar si asculti ce melodie fredoneaza aia. Ai grija la bombardamentu in picaj, sa intri-n adapost devreme sa nu te izbeasca vreo torpila-n freza ca te da peste cap. Hai pa

   • Tu fiind un destept cu capul, sunt sigur ca intelegi fiecare nota. Pune-ti mintea la contributie si intelege si asta: marsh!

    • Bai sticlare, te-ai apucat tu sa faci slalom printre neuroni pe-aici, da-ti-as una peste ceafa ca sa iesi in dezavantaj. Da-te in kilogramele mele de subnutrit ce esti, ti-au dat astia o ciorba de spital, te-ai bagat pe fiertura si te dai erou pe-aici. Ai trait in jeg, ai herpes sau de ce faci atatea bale la gura pe-aici, botanistule?

 5. Asta e semnalul pentru “casa la dispozitia puterilor straine/exercitarea/punerea in practica a ordonantei izmanarului”? In loc sa faca ceva constructiv pentru aceasta tara si natiune,baga in sperieti lumea! Am uitat,scuze,asa au inceput toate manevrele in tarile cu interese straine uriase! Alt program/alta practica/alta intrebare, acelasi plan pus in aplicare pro-strainatatea in defavoarea Romaniei si a natiunii romanesti!

  • Rateul dat de aplicatia lui Moise a fost un antrenament bun…tu stai relax si numara intervalele dintre sirene. Te anunta astia prompt. Si daca esti bun, fa o aplicatie care sa nu dea rateuri. Te tine?

 6. domne da de ce nu verifica si daca merg toate o data? sau cade sistemul energetic national?:)
  Si…. cum stim care ce fel de semnal e?!… ca inteleg ca sunt mai multe feluri de semnale?

 7. sa ne se activeze dreaq si “scutul” ala de la Deveselu si sa scuipe o racheta de-aia de grindina si voie buna and ia sirena si bemol

 8. e mai bine sa bata (si) clopotele, alea functioneaza, nu le trebuie nici curent nici mentenanta iar numarul bisericilor oricum depaseste copios numarul sirenelor si mai sunt si peste tot…. Back to the roots.

Leave a Reply