Semnele civilizatiei reprezinte pentru arheologi si cautatorii de comori cele mai importante repere.

In Romania ultimilor ani, numeroase astfel de podoabe si bijuterii au fost descoperite in Muntii Carpati.

Iata ultima dintre ele :

Un colan dacic torsadat (torques) din argint, care are aproximativ 2.000 ani, a fost găsit în comuna harghiteană Siculeni, de către un căutător de comori.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat pentru AGERPRES, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale într-o zonă agricolă și a fost predat inițial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituției pe care o conduce.

Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcției pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos și este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga țară.

“E din argint și are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă (…) În țară mai sunt patru astfel de colane, se făceau și din bronz și din aur cândva”, a spus Bakos Laszlo.

El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un șantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi și alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai ușor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizației dacice.

ai importante descoperiri arheologice făcute în zonă în ultimii ani.

 

17 COMMENTS

 1. ATENTIE! TOT BANATU’ E-N FRUNTE! DESCOPERIRE EPOCALA IN MUNTII HARGHITEI!

  S-au descoperit padurile taiate la drujba de “melcii” nostri ardeleni foarte corecti care au rupt padurile si au vandut pe doi bani lemnul procesatorilor straini ca sa-l exporte unde aveau ei pret corect pe piata mondiala. Autohtonii din Ardeal au nenorocit padurile din zona de zici ca a cazut meteoritu’ din Tunguska in Ardeal. Ardelenii astia au chelit toti muntii dar ei nu sunt hoti-corupti ca altii bre, ce dreac!

  P.S. Tot Banatu’ e fruncea, VESTUL tarii e altfel, acolo e lumea mai civilizata si avansata rau, nu ca “miticii” de prin capitala care sunt hoti-corupti si foarte sugubeti. Mafia de la Cluj care a condus Romania cam in toate guvernarile pana ne-a spart de dezvoltare economica, bunastare si crestere a nivelului de trai imbelsugat. Clar!

 2. Colacul dacic torsadat, adica impletit ma nene. Si el a fost efectuat de tarabostess, pentru cine n-a-nteles. S-a inteles?

  Acum eu nu-teleg ce cautau aceste artefacte dacice in zona harghiteana Saculeni, cand eu am inteles ca Harghita si Covasna au fost intotdeauna ale ungurilor, ca asa o frig fraierii aia de bozgori pe darand cu gargara lor de expirati. Vrajeala astora e ori dovada smecheriei, ori a faptului ca bozgorii n-au inteles inca nici macar de unde se trag, adica habar nu au pe ce lume traiesc, vai mama lor!

  Bozgorii astia pretind ca la navalirea barbarilor toata populatia Daciei nord-dunarene ar fi fost evacuata si dup-aia au venit bozgorii, cica, si de-aia Ardealu’ cica ar fi fost dintotdeauna al lor cum ar veni. Aceasta garagara a aparut maxim de vreo 200 de ani si nu explica de ce in “fosta Dacie” au continuat sa locuiasca vorbitori de latina si nu de maghiara dreac. Sau cum pretind mai multi istorici bozgori ca la sfarsitul secolului IX ori in X, cand au aparut navalitorii maghiari, Ardealul era pustiu sau populat pe ici colo de grupuri slave. Ce nu pot bozgorii nu pot explica cum de s-au pastrat atunci numele antice cum ar fi Nistru, Prut, Siret, Buzau, Argeş, Olt, Timis, Mures, Cris, Someş, Tisa etc. toate, nume atestate chiar inainte de cucerirea romana, si nu numele bozgoresti pretise de ei cum ca ei ar fi fost primii in zona si de-aia acum Ardealul li se cuvine lor, cica. Bla-bla-bla.

  Respekt deosebit

  • De unde naiba Îți iei informațiile? Nu cumva din colecția revistelor alea scoase de Vadim? As putea baga mana în foc ca ești fost membru PRM. îndrugi o gramada de tâmpenii fără baza istorica sau lingvistica dar cu ifose pana la cer.

   • Hai da-te-n kil de-aici ca tu nu stii nici in ce an suntem, fraere “de dreapta”…

 3. Așa si! Ultrașii huni vor spune că Trianonul este mai recent și la el trebuie să ne raportăm. Poate să se descopere și mumia lui Burebista că hunii tot vor urla că ei sunt proprietarii de drept ai Transilvaniei.

 4. Nu e un secret pentru “connaisseuri” ca teritoriul largit al Romaniei este un leagan de civilizatie, confirmata de catre lumanatii Greciei Antice si nu numai, totul e o chestiune de timp si stiinta a arheologilor romani ca toate acestea sa se confirme pe de-a-ntregul.
  Directorul Bakos Laszlo de la cultura harghiteana este de laudat si se va putea lauda cu exponate de mare valoare arheologica, istorica si de ce nu “comoara” sa se imbogateasca in obiecte.

  • Ca orice veritabil votant psd nu puteai sa ratezi și dacopatia ca o alta tâmpenie majora a vieții tale. O tinichea de argint a fost îndeajuns sa-ți aprindă imaginația.

   • Bai bosquet, ai o vrajeala pe tine de intra boschetarii in faliment, sa te umpli de hemoroizi. Ti s-a umplut capu de gaze, du-te si explodeaza la alta masa, da-te in briza mea de-aici de subnutrit ce esti!

 5. off topic
  Aud pe aproape toate canalele TV ca softurile/programele lui Ghita pot bloca tara sau arunca in aer. Sincer nu cred asta, este o intoxicare, daca este ceva adevar in toate astea, toti responsabilii care au agreat si incheiat asemenea contracte paguboase pentru institutiile romanesti, sa-si aleaga cea mai inalta cladire din Romania si sunt buni de un salt in gol. Poate n-ar fi rau ca unii sa taca, sa nu manevreze asemenea vesti, sa nu dea vina pe “soft” pentru incapacitatea lor manageriala si pentru un eventual rateu in actul guvernare.

 6. Argintul este pentru fraieri. Dragnea se scobește intre dinți cu scobitori din platina. Mă rog, intre ce i-a mai rămas din dinți, el nefolosit pasta și periuța ca un veritabil psd-ist. Pun pariu ca sărbătorile pascale nu le-a făcut la Teleorman. Deja și Brazilia este pistol cu apa pentu cel mai bogat bugetar din univers.

  • Iti dai seama cat de penibil poti fii ? In ura ta nemarginita care se manifesta tot timpul, in Saptamana Mare cat si in cea Luminata, bati campii cu mare succes. Esti un pierdut.

   • Iar doamna Firea este o regăsită. Dumneaei respira iubire prin toți porii mai ales în aceasta perioada când a făcut din București o carpeta de prost gust.

    • Hai pe cuvantu tau de inculpat? Ba boscquet, mai desfa-ti garou ala ca te-ai umplut de hemoroizi de cand iti tragi in vena

    • Daca aveai bunul simt sa te plimbi pe Calea Victoriei, iti dadeai seama de contrariul prostului gust. Am vazut numai oameni cu zambatul pe buze, copii entuziasmati iar, turistii straini nu pridideau cu admiratul si fotografiatul. Mucles.

  • Nasule, sa te umpli de hemoroizi, ai mintea inchisa ca marou de pe chiloti. Ai creier de taximetrist si mentalitate de sluga. Esti unu care comenteaza din fata unui monitor exprimandu-si prostia cu speranta ca o sa te bage cineva in seama pe aceasta lume, ale creierului spume. Ai descoperit si tu ca in aceasta viata n-ai avut si n-o sa ai noroc sa calci in rahat. Daca multi sunt oricum de rahat te-ai gandit si-atunci de ce sa-ti fie greu sa duci traditia si sa fii rahat la randul tau.

   P.S. Recunoaste ca te-am ofticat si vezi sa nu faci infarct. Da-ti-as fusta sa-ti dau, daca erai in bulau te facea astia dama de companie pe tot dormitoru bai Conchita Wurst. Bosquetare

 7. mostra de logica si de exprimare, tipica pentru civilizatia ‘fast forward copy-paste’:

  “artefactul […] a fost predat inițial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituției pe care o conduce.”
  Deci cine ce conduce ? ca nu se zice nicaieri unde a ajuns colanul

  Si in ultimul paragraf e ceva notabil, dar cum acolo subtilitatea complexitatii atinge cote inalte, o lasam deoparte…. mai e declaratia directorului ala care citeaza “un specialist”, el, ca director pesemne nefiind specialist, dar totusi se pricepe sa aprecieze ca e “foarte frumos”…
  daca articolul e tradus din maghiara cu Google Translate, ar fi explicabil

Leave a Reply