Am avut placerea sa moderez una din sesiunie unei conferinte foarte interesante pe securitate si aparare organizate de Aspen Romania si Divizia de Diplomatie Publica a NATO. Reputatul analist Straffor George Friedman a fost invitatul de onoare. Alaturi ne-au fost ministrul de externe Teodor Melescanu, ministrul Comunicatiilor Augustin Jianu si Seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca.

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că este momentul ca membrii Alianței Nord-Atlantice să fie uniți.

“Există momente în istoria noastră contemporană în care sunt testate elementele noastre fundamentale, lucruri care credem că sunt garanțiile ordinii și păcii la nivel mondial. Toate acestea sunt însă sub un semn de întrebare foarte mare. Cei doi președinți au spus ieri că am început parteneriatul acum 20 de ani. Președintele Trump spunea că mai bine de 20 ani. Nu, a fost pe 11 iulie 1997, deci acum 20 de ani. (…) Cred că este un moment când națiunile care au venit mai târziu decât Vestul, națiuni precum România, Polonia sau țările din Flancul estic, sau membri mai vechi, precum Turcia, sau membri critici ai Alianței trebuie să se reunească din nou”, a afirmat Geoană, la conferința “Threats. Resilience. Society”, organizată de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO.

El a spus că președintele Trump s-a referit, cu ocazia întâlnirii cu președintele României, la articolul 5, “acea sintagmă care ține Alianța unită”. “Dincolo de retorică, astfel de angajamente nici măcar din partea președintelui Statelor Unite nu pot fi luate drept garanții, pentru că lumea este instabilă, se schimbă și opiniile se schimbă, precum în Regatul Unit, și există un stres foarte mare, presiuni foarte mari”, a subliniat Geoană.

În opinia sa, țările mai mari sau mai mici cu economii mai slabe au “ceva deosebit de util” pentru familia de țări occidentale — “adrenalina și entuziasmul de a merge mai repede”.

“Vorbesc despre noi toți, despre țările noastre, țările mai mari, mai mici, cu economii mai slabe sau țări cu guvernanțe mai slabe. Toate aceste țări au ceva deosebit de util pentru familia de țări occidentale — avem adrenalina și entuziasmul de a merge mai repede, avem ceva ce Dudu Ionescu, dragul meu prieten, spune că asta este parte din ADN-ul nostru, este valoarea pe care o aducem noi acestei comunități. La fel și o țară mică din zona baltică poate fi un exemplu pentru orice Guvern din UE, o țară mai mare din Europa Centrală poate fi un campion în domeniul bunei vecinătăți, o țară medie din sud-estul Europei poate să arate că putem să articulăm o viziune în care și țări care nu sunt în UE și NATO pot să adere la același valori. Cred cu tărie că putem acționa ca un motor”, a mai spus Geoană, citat de Agepres.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, că NATO continuă să joace un rol cheie în contextul actual de securitate, iar România a devenit un exemplu pozitiv prin adoptarea deciziei de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

“NATO continuă să joace un rol cheie în contextul actual de securitate, rămâne garantul apărării colective a membrilor săi și un actor important în proiectarea stabilității dincolo de granițele statelor aliate. Acum două zile, au avut loc discuții despre aceste angajamente ale Statelor Unite de a fi garante pentru membrii Alianței. Și după vizita președintelui României în Statele Unite s-a făcut o declarație foarte clară legată de importanța articolului 5 și angajamentul Statelor Unite în acest sens”, a afirmat Meleșcanu, la conferința “Threats. Resilience. Society”, organizată de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO.

El a menționat că România a devenit un exemplu prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, subliniind că această decizie a fost luată prin consens național.

“Știți cu toții că România a devenit din nou un exemplu pozitiv prin adoptarea deciziei de a aloca două procente din PIB pentru Apărare. Vreau să profit de această ocazie pentru a-mi exprima din nou aprecierea pentru că întreg spectrul politic a ajuns la un consens național legat de această alocare din PIB. Este o decizie crucială pentru România și pentru NATO, dar cred că putem să folosim aceasta drept o experiență pozitivă și pentru alte subiecte de interes național din țara noastră”, a spus Meleșcanu.

Ministrul de Externe a evocat rolul României ca membru al comunității transatlantice profund angajat în susținerea dialogului și a dezbaterii pe teme de securitate dintre cele mai noi, precum reziliența, cu accent deosebit pe implicațiile de ordin regional ale acestora, menționează un comunicat al MAE.

El a evidențiat și procesele de consolidare a rolului UE în domeniile apărării și securității, evoluțiile la nivelul Alianței Nord-Atlantice și provocările multiple care necesită răspunsuri adecvate în plan strategic și operațional.

 

10 COMMENTS

  1. Va rog nu va suparati..Eu nu inteleg ce cauta un om onest, inteligent si patriot (rara combinatie,foarte )precum dumneavoastra la un eveniment al think-thank -ului ala corupt si antiromanesc..numit institutul Aspen…dar,măcar au chemat un expert adevarat in probleme militare precum dumneavoastra….pt ca sunt convins ca alte Geoană Hurezeanu,Maior (chiar daca nu a fost prezent )sunt convins ca nu au nicio legătură cu problemele de securitate..ma Rog Maior are legătură cu Securitatea..mai ales prin tatucul sau dar si el personal:)))mai putin cu Securitatea si problemele geopolitice..

      • Buna ziua..de inteles inteleg..pana acum nu am avut probleme de întelegere sau logica..si nici de cultura fie ea politica economică,istorie etc
        Eu ziceam doar ca un astfel de grup precum Institutul Aspen pare mai mult locul unor carieristi
        oportunisti avizi de putere si fara prea multe simțăminte patriotice nu am zis cu răutate fata de dumneavoastra ci fata de ei,am zis doar ca dumneavoastra..v-ati construit cariera si credibilitatea si prestigiul prin munca si inteligenta si nu prea va potriviti in filmul ala cu alde Geona..Am zis de asemenea ca e bine totusi ca au chemat un profesionist ca dumneavoastra .
        Cu respect.

      • Domnule Tudor chiar asa de tampit e sa nu inteleaga ? Am vazut mai multe postari ale lui @Ashura, nefiind de lepadat sau toti care nu “cantam” pe acelasi ton (sau in struna) suntem de lepadat ?
        In privinta “institutelor”, ale “ONG-urilor” si tot felul de gaselnite, nu mi se pare rau atat timp cat acestea nu sunt ostile Romaniei si sunt sigur ca aveti nivelul de intelegere la care fac referire.
        Ideea e aceea ca fiecare responsabil al acestei tari prin orice mijloace trebuie sa faca in asa fel ca “roata” tarii sa se invarte, altfel va plana asupra fiecaruia in semn de intrebare, cel mai grav cel al tradarii. Va rog sa-mi permiteti sa dau un citat pe care un ilustru profesor de Drept Roman l-a dat studentilor, in prelegera sa despre respectul si uibirea de tara: “Pro Patria est, dum ludere videmur” (Pentru patrie este, desi se pare ca ne jucam).

  2. Este foarte bine ca suntem in NATO si ca avem acest parteneriat strategic cu SUA. Trebuie sa fim realisti, nu neaparat rautaciosi, si sa admitem ca relatiile economice cu SUA sunt totusi, cel putin deocamdata, la un nivel destul de slab. Vom avea posibilitatea in viitorul apropiat, sa vedem cu adevarat rezultatele vizitei lui Iohannis in SUA.

  3. Esti in consiliul director la smurd. Eveniment militar ai moderat. Astept o atitudine fata de guvernul romaniei care ucide prin incompetenta oameni si copii in spitale. Iti pasa ?
    Sau poate dupa tine e competent si oamenii aia mor de zile.

  4. Un mic tur de informare, foarte superficial, pe Wikipedia descrie Institutul Aspen ca pe un laborator de gândire /think tank dedicat “ideilor umaniste” la care fondatorii doreau sa se întoarcă după epuizarea, prin ororile Războiului II, a ideologiilor clasice (socialism, național-socialism, comunism, conservatorism). Daca ne gândim ca totul se întâmpla in 1945, pe ruinele civilizației occidentale, mișcarea de întoarcere la valorile umaniste capătă contur de Renaștere, in sensul “iluminat” al termenului, lucru care se vede din numărul consistent de intelectuali si artiști care adera la “laborator”; in 2005, mandatul se revizuiește, accentul se pune pe leadership, globalizare, revizuirea conceptelor tradiționale de “societate” si membrii think tank-ului sunt, predominant, proveniți dintre politicieni de renume, mega personalități din cercurile de afaceri (Bill Gates, de pilda) si academici/scholars din domeniile aferente (economie, științe politice, etc), artiștii artelor liberale (la care intra cercetătorii din domeniile fundamentale, de la filosofi până la matematicieni si retur prin muzica, litere, etc) fiind suficient de puțin reprezentați ca sa nu apară pe liste la o simplă cercetare Google. Pe scurt, Renașterea s-a terminat, si umanismul in sensul inițial, s-a dus odata cu ea (nu exista umanism fara arta) asa ca “valorile” de care se vorbește la înaltele întruniri ale think tank-ului sunt foarte concrete, ca de pilda cele discutate sub bagheta lui Geoana la Aspen România: Amenințări. Rezistența. Societate, recte ce fel de societate se poate construi pe ruinele utopiei globalizării, rolul Națiunilor in contextul războiului “hibrid”, luptei anti-teroriste, etc. Nu e chiar un Festival al Ideilor, formulă lansata in 2013 de Aspen, mai degrabă un “colimator” al soluțiilor la criza de idei, exact la asta, in care s-a împotmolit Occidentul: sigur ca NATO e esențial pentru națiunile mici aflate la frontiera rusească, Geoana n-a menționat țările baltice in tandem cu România, degeaba. Si, orice ar zice Trump, chiar si in “Augusta” prezenta a președintelui “etnic german” care conduce cu atâta “succes” Romania, lipsa SUA din NATO redefinește, Doamne ferește! Alianța, ceea ce e esențial pt România. Deci, sa ne uitam mai cu atenție la ce zice Friedman si mai puțin la bătăile pe spatele lat al lui Johannis, date de un Trump pus pe obliterat scandalul cu Comey si sa nu ne împotmolim in proasta calitate a celor ce înțeleg Alianța, precum Ciolos, ca pe un ajutor polițienesc împotriva “corupților”: articolul 5 e esențial pt statele de frontiera si basta, statele acestea vor sustine NATO.

Leave a Reply