„Exista riscul să-mi taie degetele!” Ce-a urmat după acest diagnostic grav

 

Uneori, anumite semne și simptome puse pe seama îmbătrânirii sunt, de fapt, provocate de afecțiuni grave, ce nu trebuie neglijate. În această situație s-a aflat Maria, o pacientă care, la vârsta de 80 de ani, a început să aibă dureri puternice de picioare, crampe musculare ce se intensificau la mers și dispăreau în repaus. Inițial, Maria a crezut că aceste probleme erau din cauza vârstei, dar, după câteva luni în care disconfortul s-a menținut, pacienta a decis să se prezinte la un consult de cardiologie. Diagnosticul primit a unul grav: boală arterială periferică. Medicul cardiolog i-a recomandat investigații suplimentare – o ecografie Doppler și un examen angio-CT, iar pacienta s-a programat la Spitalul Clinic SANADOR.

„Medicul mi-a spus că este arterită și că am depuneri de colesterol pe vas și că trebuie să fac arteriografie. Inițial, nu am vrut să o fac. Aveam 80 de ani, m-am gândit ca nu mai are rost, dar am nimerit la un doctor care mi-a spus pe un ton așa de prietenos de ce trebuie să o fac, că altfel o să ajungă să îmi taie degetele de la picioare. M-am speriat și i-am zis fiicei mele: Mă programezi cât mai repede la SANADOR!”, își amintește Maria. P

Diagnosticul Mariei a fost confirmat. Pacienta avea depuneri considerabile de calciu și de colesterol la nivel arterial, iar medicul i-a recomandat să meargă pentru tratament la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.

Tratamentul recomandat a fost unul minim invaziv, prin proceduri de cardiologie intervențională, care au permis o recuperare rapidă a pacientei: aterectomie cu sistemul Jetstream și angioplastie periferică. Aterectomia a permis distrugerea depunerilor de calciu și de colesterol care îngustau arterele și afectau serios circulația sângelui la nivelul picioarelor, iar angioplastia a implicat montarea unui stent care să asigure lărgirea arterei stenozate. În urma intervențiilor, pacienta s-a simțit foarte bine, iar recuperarea a fost ușoară și rapidă. Acum, Maria vine periodic la consultație la SANADOR.

„Dr. Rodica Niculescu a fost incredibilă de când am cunoscut-o, este foarte prietenoasă, un medic excepțional, calm și pregătit. A vorbit cu mine și mi-a explicat tot ce urmează să facă, m-a încurajat, m-a liniștit și am simțit că nu mai îmi este teamă și că sunt pregătită de intervenție. Acum am 82 de ani și mă simt foarte bine. Sunt foarte mulțumită. Le mulțumesc pentru tot și le urez sănătate și putere să opereze în continuare și să ajute oamenii bolnavi!”, conchide emoționată pacienta.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare beneficiază de investigații performante, esențiale pentru un diagnostic rapid și cât mai precis. Procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism, singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Leave a Reply