Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și parlamentari AUR este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro de deputatul PNL  Alexandru Muraru, care este și reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Peste 1200 de persoane au protestat, duminică după-amiază, în Parcul Izvor din București, împotriva pașaportului de vaccinare. La eveniment au participat și co-fondatorii Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu și George Simion.

Muraru mai arată în comunicat că nu va tolera manifestările publice antisemite, făcând referire la declarațiile senatorului AUR, Sorin Lavric, făcute de la tribuna Parlamentului. ”Acesta își declară public susținerea față persoane condamnate pentru crime de război, membri sau complicii mișcărilor și/sau organizațiilor legionare, justificându-și acest omagiu grobian prin invocarea imunității declarațiilor politice”, se mai arată în comunicat.

Muraru atragea atenția că aceste manifestări încalcă legea privind combaterea antisemitismului și susține că va face toate demersurile pentru sancționarea acestor derapaje.

Redăm mai jos integral comunicatul

”Am luat act de jignirile aduse victimelor Holocaustului de către reprezentanți și demnitari ai unui grup politic parlamentar.

Derapajele extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn elogiile aduse de către unii parlamentari ai formațiunii politice cu trăsături neo-fasciste celor care au contribuit la crimele Holocaustului.

Din nefericire, nu suntem la prima abatere de acest gen, și fac trimitere la mitingul anti-mască unde, prin mesajele alăturate manifestului, s-a căutat umilirea victimelor Holocaustului.

Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar în cauză, este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora.

Din păcate, astfel de mișcări ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică.

Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi iniția demersuri pentru sancționarea lor, în concordanță cu prevederile legale.

Totodată, am urmărit cu stupefacție declarațiile senatorului AUR, Sorin Lavric, făcute de la tribuna Parlamentului. Acesta își declară public susținerea față persoane condamnate pentru crime de război, membri sau complicii mișcărilor și/sau organizațiilor legionare, justificându-și acest omagiu grobian prin invocarea imunității declarațiilor politice.

Nu putem trece cu vederea astfel de manifestări, în contradicție cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii, și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje.”

Si Ambasada Israelului la Bucuresti sanctioneaza un derapaj grav :

Dl Ambasador David Saranga:

“Sunt profund mâhnit de declarațiile consternante ale domnului senator Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război.
Faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu și direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alți membri ai Mișcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanțate.
În 1946, Mircea Vulcănescu a fost judecat și condamnat pentru crime de război, iar, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu.
Adevărul istoric nu poate fi rescris prin declarații politice. Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilință la adresa memoriei victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor. Adevărul, oricât de dureros, trebuie cunoscut și asumat pentru ca istoria să nu se repete.”
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, în aer liber şi monument

Leave a Reply