Adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, a urcat, luni, pe scena unui eveniment desfășurat la Constanța de săptămâna nașterii profetului Mohamed pentru a ține un discurs, însă consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în program.

Într-o filmare surprinsă de Dobrogea TV, se vede cum Abigail Rupp intră pe scenă și apucă să salute sala, însă consulul Turciei la Constanța, Sulhi Turan, vine repede la baza scenei și îi spune: ”Ne pare rău, dar discursul nu este în program”.

Vizibil încurcată, adjuncta șefului misiunii SUA la București coboară de pe scenă fără să-și mai țină discursul.

Potrivit surselor G4Media.ro, evenimentul de la Constanța a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România şi de autoritatea religioasă din Turcia (Diyanet), care a și sponsorizat evenimentul.

Muftiatul este cel care a trimis invitatiile, inclusiv diplomatului american acreditat la Bucuresti.

Gestul consulului general al Turciei la Constanta Sulhi Turan este cu atat mai condamnabil si controversat cu cat el survine in urma unor gesturi inamicale si ce incalca grav cutuma diplomatica, generate de repetatele derapaje autoritare si islamiste ale regimului Erdogan.

Din informatiile mele, un asa zis atasat pe probleme religioase din subordinea consulului general Sulhi Turan l-a amenintat si pe Muftiul Cultului Musulman ca va fi schimbat din functie din cauza atitudinii sale echilibrate si tolerante, in contradictie cu viziunile extremiste ale “tayipilor” lui Erdogan care domina azi corpul diplomatic si consular turcesc in Romania.

Se impune o supraveghere suplimentara a activitatii si declaratiilor acestora pe teritoriul Romaniei.

PS : Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Yusuf, s-a delimitat categoric miercuri de gestul consulului Turciei la Constanța, care a coborât-o pe reprezentanta ambasadei americane de pe scena unui eveniment cu public înainte ca aceasta să țină un discurs, pe motiv că nu figurează în program. Muftiul Murat Yusuf a declarat pentru Info Sud-Est că ”ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc. Evenimentul a fost organizat în România, iar noi avem relații bune cu SUA”.

1 COMMENT

  1. Excelenta postarea; SRI ce pazeste, e prea ocupat cu scrisul de voturi pt. Johannis?
    Din cate am citit, Diyanet isi da in petec si prin Germania, Olanda etc.

Leave a Reply