Muntii Romaniei sunt o comoara. Asta stie multa lume. Zacaminte naturale, zone unice, paduri virgine si locuri ce ascund inca secrete ce ies la iveala dupa mii de ani. Este si cazul descoperirii absolut fabuloase facuta din intamplare in Masivul Cozia.

Astfel de informatii trebuie difuzate si raspandite in toate publicatiile de specialitate din lume, in contrapondere cu imaginea incorect de proasta pe care o avem din cauza unor nefericiti care savarsesc tot soiul de infractiuni prin lume.

Sau a politicienilor care din habarnism funciar nu stiu ce trebuie aceste tari sa se dezvolte precum merita.


 

Un bogat zăcământ de fosile din Cretacic a fost descoperit joi pe valea râului Pătești de o echipă de muncitori care lucra la reabilitarea unui drum forestier în Munții Cozia.

După opinia specialiștilor invitați la fața locului este vorba de fosile de Acteonella, o specie de melc din cretacic.

“Ceea ce avem aici are o valoare geologică impresionantă. Se vede clar specia de melci Acteonella, are o vechime de 70 de milioane de ani. Vorbim de Cretacic, de Acteonella gigantea, lamarcki foarte bine conservate. Ceea ce vedem aici necesită clar o analiză pentru că, desigur, avem de a face un un zăcământ, o sedimentare a acestor fosile pe o suprafață uriașă”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Ghoerghe Ploaie.

Primăria a delimitat perimetrul, iar reprezentanții Romsilva și conducerea Parcului Național Cozia au decis să ia măsuri pentru conservarea acestui areal.

imageresize“Este clar că aici avem un conglomerat de gresii și marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluște și se vede predominant Acteonella. Vom vedea ce vor spune specialiștii, este clar că acest bazin va fi declarat arie protejată”, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul Parcului Național, Pavel Prundurel.

În Munții Cozia au mai fost găsite în anii 70 fosile marine care au confirmat că tot masivul a fost în urmă cu sute de milioane de ani pe fundul Mării Tetis.

Masivul Cozia se înalță pe stânga râului Olt, în dreptul stațiunii balneoclimaterice Călimănești și reprezintă o asociere de culmi aproape radiale ce se desprind din vârful Cozia (1668 m) alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaților Meridionali.

Masivul Cozia se încadrează în munții cu altitudine mijlocie din România. Altitudinile cele mai mari se găsesc în partea centrală:

  • Vf. Cozia (Ciuha Mare) 1668 m
  • Ciuha Mică 1629 m
  • Durducul (Crucea Ciobanului) 1568 m
  • Bulzu 1560 m.

2 COMMENTS

  1. nu ma prind cum stirea ca in Romania s-au gasit niste fosile ar fi in contrapondere cu stirile ca din Romania vin multi nelegiuiti. Pai ce, e meritul cetatenilor romani ca sunt fosilele pe teritoriul Romaniei? sau le-au plantat valahii, in Cretacic?!…. 😀
    adica ce ar trebui sa faca MAE (indiferent de guvernare).. sa zica “avem noi si nelegiuiti, dar uite ca s-au gasit fosile din cretacic!”?!?!
    pe principiul “stiu ca ai metastaza dar a luat fie-mea la facultate”?
    apropos, f tare reportajul lui colegilor lui Carmen Avram despre volohi!

Leave a Reply