Facebook a dezvăluit miercuri că aproximativ 20 de milioane de utilizatori de Instagram din SUA au văzut postări create de operatori ruşi pentru a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016, relatează AFP preluata de Agerpres.

În total, aproximativ 150 de milioane de utilizatori de Facebook şi Instagram au văzut astfel de materiale ruseşti în 2015 şi 2016, a spus directorul juridic al Facebook, Colin Stretch, într-o audiere în Comisia de Informaţii a Senatului american, a doua audiere parlamentară din ultimele două zile consacrată rolului reţelelor de socializare în campania rusă de dezinformare.

Pe Instagram, serviciu care aparţine Facebook, circa 120.000 de postări au fost create de operatori identificaţi ca fiind ruşi. Ele au fost văzute de 16 milioane de utilizatori începând cu octombrie 2016 şi de circa patru milioane înainte de această dată, potrivit lui Colin Stretch. El a atras atenţia că datele de dinainte de octombrie 2016 sunt mai puţin precise.

Aceşti utilizatori se adaugă la cei 126 de milioane de utilizatori de Facebook care au văzut în news feed-ul lor articole create de compania rusă Internet Research Agency, având legături cu serviciile ruse de informaţii, pentru a influenţa alegerile. În total, potrivit responsabilului citat, aproximativ 150 de milioane de persoane au fost astfel afectate de campania rusă de dezinformare de pe cele două platforme.

Twitter şi Google vor fi de asemenea reprezentate la audiere, în faţa unor senatori nemulţumiţi de ceea ce ai consideră a fi răspunsul tardiv al giganţilor internetului în lupta împotriva conturilor false operate de Rusia sau potenţial şi de alte ţări.

La aproape un an de la alegerile prezidenţiale din SUA, aceste companii încep să furnizeze date privind această campanie de influenţare a opiniei publice. Twitter şi Facebook subliniază totuşi că aceste materiale nu reprezintă decât o proporţie infimă din toate materialele publicate

2 COMMENTS

 1. Importanta personalitate romaneasca se exprima despre necesitatea opririi asezarii permanente de migranti, care ar trebui sa se duca sa isi recontruiasca tarile proprii, nu sa islamizeze Europa, in care oricum n-au de gand sa se integreze nici la generatia a 3-a:

  E prima persoana de asemenea calibru care numeste deschis un lucru evident: Europa este organic construita pe baza crestine.

  “Este programată această imigrație islamică în Europa, chiar dacă parțial este justificată de ororile războiului? Europa este conștientă de consecințe? Există o abordare unitară a Uniunii Europene, o analiză a liderilor europeni a cauzelor și consecințelor imigrației?”, a spus acad. Victor Voicu.

  De asemenea, el s-a întrebat dacă “lipsa de reactivitate la actuala imigrație islamică versus reacția la imigrația din sud-estul european este fundamentată și în ce sens”.

  “Se aplică concepte politice diferite cu dublu standard? De ce țările islamice bogate din Zona Golfului nu oferă sprijin și nu acceptă imigrația coreligionarilor lor? Nu cumva acest tip de abordare de politică a Uniunii Europene de pacificare, conciliere — un aparent umanism — este de fapt ‘politică corectă’ și neomarxism similară sau un fel de ‘policy of appeasement’, politică dusă de Neville Chamberlain în 1937-1940 față de Hitler? Consecințele le știți. (…) Și ultima întrebare: Au evaluat liderii europeni cu ajutorul experților consecințele demografice și geopolitice ale imigrației masive la nivelul teritoriului Europei? Desigur, după cum vedem, multe întrebări și puține răspunsuri”, a încheiat academicianul.”

  https://www.agerpres.ro/social/2017/10/31/academicianul-victor-voicu-religia-crestina-si-civilizatia-europeana-in-pericol-16-58-01

Leave a Reply